.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 13:10:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a6 c4 AEL] ael po remoncie nie chce zapalić
PostNapisane: 07.lut.2012 20:45:33 
Użytkownik

Auto przeszło remont. Zostały wymienione pierścienie, zrobiona głowica, uszczelniacze zaworowe itp, turbo po regeneracji, wcześniej były wymieniane wtryskiwacze. Wszystko zostało złożone, auto odpaliło i jeździło. Od razu pojechało na ustawienie zapłonu, na ciepłym zapalała na dotyk. Teraz auto postało 2 dni w garażu i nie chce zapalić. Kreci normalnie, jest sekundowe załapanie i dalej kreci i łapie na sekundę i tak cały czas. Z wydechu czarny dym i zapach ropy.

Co robić Panowie, nie mogę wysłać żadnych logów bo auto nie może odpalić. Zapłon ustawiał mechanik według książki. Podpinałem pod komputer, silnik nie pokazał żadnych błędów, zaworki, przekaźniki przechodzą test, świece grzeją, paliwo nie zamarźnięte bo w garażu jest plusowa temperatura.

1996 Audi A6 c4 2.5 TDI Ael
Obrazek

Tytuł: Re: [a6 c4 AEL] ael po remoncie nie chce zapalić
PostNapisane: 07.lut.2012 21:59:10 
Użytkownik

Na mój gust jest zapowietrzone. Więc albo dobry akuku i kręcimy aż załapie, albo PLAK koniecznie VANILLA :)

PostNapisane: 07.lut.2012 22:37:54 
Użytkownik

Jakby był zapowietrzony to by się szybko sam odpowietrzył nawet długo kręcić nie trzeba. Z tego co opisujesz to jak dla mnie źle ustawiony kąt wtrysku mimo, że jak piszesz robione było wg. książki to wcale nie musi być dobre ustawienie po tylu latach eksploatacji. Spróbuj w momencie jak prawie łapie wcisnąć parę razy gaz może odpali.

PostNapisane: 08.lut.2012 09:17:43 
Użytkownik

Cytuj:
Podpinałem pod komputer, silnik nie pokazał żadnych błędów

więc kąt wtrysku mieści się w granicach, czyli jest OK. Może Danex sprawdzałeś wartość wyprzedzenia kąta wtrysku ? Przewód między filtrem a pompą jak wygląda? Może coś się poluzowało?
Ja bym go odpalił na plaka i szybko VAGował.

PostNapisane: 08.lut.2012 09:34:50 
Użytkownik

Co z tego, że komp nie pokazał błędu? Ty chyba wiesz jakie wartości trzeba by ustawić żeby komp zgłosił błąd ustawienia kąta wtrysku.

PostNapisane: 08.lut.2012 10:32:56 
Użytkownik

Dziś będę dalej patrzył, zapowietrzony raczej nie jest bo auto po złożeniu odpaliło i normalnie jeździło, na ciepłym już silniku po ustawieniu zapłonu odpalało na strzała, ale to wszystko było tego wieczora po złożeniu. Potem jak zostalo zgaszone i postało 2 dni, już nie pali. Dzięki za podpowiedzi, będę kombinowac dalej. Jak uda mi się ją odpalić to wyślę logi, zobaczycie Panowie co się dzieje.

Odpaliła!! nie wiem czy to coś dało ale odłączyłem czujnik temperatury, ten od góry co daje sygnał dla ecu, grzała swiece bardzo długo. Zaczeła kręcić, załapywać, jak wczesniej na sekunde załapywała, tak coraz szybciej i odpaliła. Chwile pochodziła dziwnie, zaraz obroty staneły na 1000 i pracowała normalnie, chwile tak pochodziła i obroty spadły do niecałych 800. Podłączyłem spowrotem czujnik. Ale podczas jazdy widać że auto nie ma mocy, jest slabsza. A więc po podpięciu pod kompuer, na vag comie, jak włączylem nastawy podstawowe, w bloku 000, tabelka numer 2 gdzie pokazywany jest ką wtrysku, pokazywane był wartości między 22-25 a z tego co mi wiadomo powinno być 60 więc pompa jednak do regulacji prawda? Wtedy auto wchodziło na obroty około 1000. Bo jak włączyłem bloki pomiarowe, to w tej samej tabelce wartości skakały 44-61 a obroty byly nie całe 800. Teraz przy odpalaniu na ciepło musi zrobić 3-4 obroty wału i pali, chociaż występuje delikatna wibracja.

Jak poprawnie zrobić logi, wybieram blok który chce powiedzmy 000, naciskam log i start i co dalej? Ile czasu mam czekać? Bo robiłem kilka logów, dla innych bloków utworzyly się cale kolumny wartości a dla 000 nic sie nie zapisuje w pliku.

Obrazek

PostNapisane: 10.lut.2012 17:58:37 
Użytkownik

Danex napisał(a):
A więc po podpięciu pod kompuer, na vag comie, jak włączylem nastawy podstawowe, w bloku 000, tabelka numer 2 gdzie pokazywany jest ką wtrysku, pokazywane był wartości między 22-25 a z tego co mi wiadomo powinno być 60 więc pompa jednak do regulacji prawda? Wtedy auto wchodziło na obroty około 1000. Bo jak włączyłem bloki pomiarowe, to w tej samej tabelce wartości skakały 44-61 a obroty byly nie całe 800. Teraz przy odpalaniu na ciepło musi zrobić 3-4 obroty wału i pali, chociaż występuje delikatna wibracja.

Cud, że odpalił ;) Pewnie, że za późny wtrysk i to sporo.

PostNapisane: 11.lut.2012 10:25:05 
Użytkownik

I tak też było, wyszło ze po złożeniu rozrząd na pompie był przestawiony o jeden ząbek i pompa była mega źle ustawiona.

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1