.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 16:15:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ A6 C4 2,5 TDI ] Problem z odpalaniem - pali ale ciężko
PostNapisane: 13.mar.2012 16:43:32 
Użytkownik

Witam,

Piszę do Was z jedną sprawą. Jestem ciągle posiadaczem poczciwego A6 C4 2,5TDI AEL i mam mały (chyba) problem, który ciągnie się już chyba z 4-5 miesięcy.
Od jakiegoś czasu mam problem z odpalaniem auta, pali ciężko nawet jak jest ciepło, po uruchomieniu chodzi jakoś tak ciężko (kiedyś jakbym postawił szklankę wody na silniku to kropla by się nie wylała) i nie wiem co jest grane. U mechaników byłem już nie wiem ile razy, regulują ciągle kąt wtrysku, wymieniali przewody paliwowe, nawet pompę wtryskową woziłem już do regeneracji. Ciągle to samo. Po jeździe jak auto postoi 3-4h to muszę chwilą dłuższą pokręcić zanim zaskoczy. A jak kręcę rozrusznikiem to silnik jakby odpala, gaśnie, odpala, gaśnie...
I dopiero niedawno mnie oświeciło że przecież jest jeszcze AKP i właśnie Wy.
Kiedyś robił mi diagnostykę na spotkaniu we Wrocku (bywałem tam kilka razy na spocie - takie ciemnozielone A6 kombi) toms001 (ten kolega od S6 Plus C4). Pamiętam, że kiedyś coś podobnego mi się działo, wtedy toms001 posprawdzał wszystko i kazał przesunąć pompę wtryskową w stronę silnika i wtedy cud się stał i auto zaczęło palić bez problemów. Teraz nie mam już pojęcia co się dzieje.
W związku z tym pytanie czy może mi ktoś z was pomóc i sprawdzić jakoś to moje auto ? Chętnie podjadę do Wrocławia lub w okolice na diagnostykę, bo już naprawdę nie wiem co robić z autem.
Nie mam niestety żadnych namiarów do toms001'a, ale wierzę że znajdzie się ktoś kto obejrzy auto i mi pomoże.

Pozdrawiam,
Paweł - świerku

Tytuł: Re: [ A6 C4 2,5 TDI ] Problem z odpalaniem - pali ale ciężko
PostNapisane: 13.mar.2012 16:54:54 
Użytkownik

przesuniecie pompy to zmiana kąta wtrysku. przesunięcie w stronę silnika to jego zwiększenie więć auto paliło łatwiej.
sprawdz:
czy w układzie paliwowym nie masz powietrza (przewód filtr-pompa)
jaki jest kąt wtrysku
jaka jest dawka paliwa

jednym słowem logi :P grupa 000.

PostNapisane: 13.mar.2012 17:11:36 
Użytkownik

Przy tym silniku przesuniecie pompy powoduje tylko zmiane naprezenia paska,kat wtedy oczywiscie tez sie moze zmienic ale nie tak sie go ustawia.

PostNapisane: 13.mar.2012 17:33:55 
Użytkownik

w ten sposób poprawia się ustawienie kąta wtrysku. kręcąc kołami z tyłu pompy i kołem rozrządu nie ustawisz kąta idealnie.
naprężanie paska i luzowanie może być przez napinacz a nie przez ruszanie pompy. kręcisz pompę wokół jej osi więc jakim cudem naprężysz pasek ?

PostNapisane: 13.mar.2012 19:36:53 
Użytkownik

tomek83f napisał(a):
Przy tym silniku przesuniecie pompy powoduje tylko zmiane naprezenia paska,kat wtedy oczywiscie tez sie moze zmienic ale nie tak sie go ustawia.

Taa a świstak siedzi i zawija...

Pompa obraca się według osi, więc JAK DO JASNEJ LUZOWAĆ CZY NAPINAĆ PASEK ? Służy to do precyzyjnego ustawienia kąta. Może się wydawać że zmieniamy naprężenie ale tak naprawdę sprężynują nam przewody wysokiego ciśnienia. Właśnie tak się ustawia kąt ! Na kole wałka możemy go regulować jeśli rozjazd jest za duży by ustawić pompą.

PostNapisane: 13.mar.2012 23:30:26 
Użytkownik

Kat wtrysku ustawia sie luzujac srube na kole ktore jest przykrecone do walka rozrzadu i jest to ustawienie statyczne,korekcje robi sie za pomoca komputera,pasek napina sie przesuwajac mocowanie pompy w dol lub w gore wzgledem silnika,tutaj dodatkowa sa napinacze wiec nie ma takiej potrzeby ale we wczesniejszych 5 cylindrowych dislach nie bylo zadnego napinacza paska pompy wtryskowej,pompa do łapy przykrecona jest trzema srubami i luzujac je mozna obrocic pompe ale nie sluzy to do ustawiania kata wtrysku!!

Ostatnio edytowano 13.mar.2012 23:45:33 przez tomek83f, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13.mar.2012 23:43:03 
Użytkownik

nie ma możliwości przesuniecia pompy w góre lub w dół.. można tylko ją obracać w prawo i lewo na tzn fasolkach.
naprezac albo luzowac pasek można napinaczem i to też ma wplyw na ustawienie kąta wtrysku.
kąt ustawiamy rozrządem a poprawiamy kręcąć pompa. nie ma to żadnego wplywu na pasek bo pompa zamontowana jest osiowo.
rozmawiamy o a6 c4 2.5 tdi więc albo o aat albo ael.

PostNapisane: 14.mar.2012 10:39:27 
Użytkownik

pablo90 napisał(a):
nie ma możliwości przesuniecia pompy w góre lub w dół.. można tylko ją obracać w prawo i lewo na tzn fasolkach.
naprezac albo luzowac pasek można napinaczem i to też ma wplyw na ustawienie kąta wtrysku.
kąt ustawiamy rozrządem a poprawiamy kręcąć pompa. nie ma to żadnego wplywu na pasek bo pompa zamontowana jest osiowo.
rozmawiamy o a6 c4 2.5 tdi więc albo o aat albo ael.

Popuszczasz łape mocowania pompy,ta ktora jest przykrecona do silnika i obnizajac lub unoszac ja w gore napinasz pasek,kolego nie robilem tego pierwszy raz przy tych silnikach wiec nie tlumacz mi zasady działania,w kazdym 5 cylindrowym dieslu wyglada to tak samo z tym ze w 2.5 dodatkowo sa napinacze,na pompie sa znaki i na jej łapie rownierz,fasolki sa po to zebys ustawil pompe wzgledem łapy tak aby znaki te sie pokrywaly,poczytaj troche o zamontowaniu pompy wtryskowej i ustawianiu kata wtrysku.

PostNapisane: 14.mar.2012 14:18:29 
Użytkownik

no chyba że mówimy o całym mocowaniu pompy. racja. nie zrozumieliśmy się do końca...

PostNapisane: 23.mar.2012 20:26:02 
Użytkownik

Auto: noo... ford :]
Ja bardzo dobrze Cie zrozumiałem, to kolega tomek83f od początku plątał się w zeznaniach.

W temacie:
Masakra jaką przeszedł w warsztatach kolega świerku jest nieprawodopodobna, już nawet sam uwierzył, że jego AEL się kończy.
Liczyłem na jakąś zagadkę, ale rozeszło się o ustawienie kąta i poprawienie dawek vagiem...

R5 tdi jest tu u nas na parafii bardzo popularny, ale ten ogólnie jest najzdrowszy jaki ostatnio widziałem, tylko `mechaniki` szukali dziury w całym.

JEST: F Explorer, A8 D2 i 80 B4
ObrazekObrazek

PostNapisane: 24.mar.2012 10:03:42 
Użytkownik

Dobrze ze jest jeszcze toms001, jego pomoc- bezcenna. AEL śmiga az milo, pali na strzała i ogólnie jest ok.
Milo usłyszeć ze silniczek zdrowy i jeszcze pohula. Znów się potwierdza ze to auta nie do zajechania. Sweet…

Strefa czasowa: UTC + 1