.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 23:34:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Przekładka z A4 na RS4
PostNapisane: 06.cze.2012 21:57:43 
Użytkownik

Serdecznie witam wszystkich użytkowników forum.
Od jakiegoś czasu mam w planach kupno Audi S4 B5. Sporo czytałem o tym modelu i byłem już w 99% do niego przekonany, gdy kilka dni temu pojawił się ogromny dylemat. Mianowicie znajomy na stałe przebywający w Anglii znalazł mi piękne RS4 za śmieszne pieniądze, stan igła i w związku z tym mam do Was kilka pytań. Nie chcę się bawić w przekładkę kierownicy, załatwianie homologacji itp. Druga sprawa, że niekoniecznie podchodzi mi Avant, myślałem raczej o sedanie. Wpadłem na pomysł, żeby kupić sobie zwykłe, zadbane A4 w sedanie na Polskich blachach i przeszczepić do Niego serce, hamulce, zawieszenie oraz napędy potwora (ewentualnie wnętrze co ładniejsze). Czy to w ogóle możliwe? Silnik podejdzie na 100% tylko czy napęd, mocowania zawieszenia itp. będą pasować? Jeśli nie, to czy podejdą do zwykłego Avanta? Jeśli to wykonalne to czy samochód biorca musi być oryginalnie w quattro, czy wystarczy pierwszy lepszy przednionapędowiec? Jeśli ktoś się już w takie coś bawił, lub może podać jakieś potwierdzone informacje na ten temat będę bardzo wdzięczny. Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

Tytuł: Re: Przekładka z A4 na RS4
PostNapisane: 06.cze.2012 22:35:31 
Klubowicz

Auto: AUDI
Gra nie warta świeczki. Buda tylko od Quattro

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

PostNapisane: 07.cze.2012 15:38:29 
Użytkownik

Dzięki za szybką odpowiedź. Wiem już, że buda musi być Quattro, cała reszta powinna pasować? Napędy zostają, czy Quattro z RS jest inny (np. inne przełożenie). Dlaczego gra nie warta świeczki? Możesz to jakoś uzasadnić? Jeśli skończyłoby się na samym swapie silnika i wnętrza bez większego ingerowania i przerabiania fabryki miałbym samochód za dosłownie pół ceny rynkowej.

PostNapisane: 07.cze.2012 19:09:14 
Klubowicz

lepiej przywiez to cacko sprzedaj na czesci, tak bedzie latwiej i taniej dla Ciebie. Przeszczep jaki mozesz wykonac to srodek fotele itp. reszta wymaga wiekszego wkladu. Lecz jak starczy zaparcia to i blotniki przod tyl, hamulce itp. We Wrocku byl juz jeden rs4 sedan :D

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

PostNapisane: 07.cze.2012 20:50:43 
Użytkownik

To też jest jakaś opcja, ale nie ukrywam, że troche się na ten silniczek napaliłem i ciężko byłoby się z nim rozstać... Z tym sedanem chyba macie rację. A co gdybym zdecydował sie na Avanta? Oczywiście w Quattro jak mi to kolega wcześniej podpowiedział. Tylko teraz pytanie czy wszystie graty od RS'a bezproblemowo podejdą do tej budy? Tj. kpl. zawieszenie, hamulce itp. Chce przełożyć jak najwięcej, najchętniej to zostawiłbym samą ramę od zwykłej A4. Ktoś sie orientuje jak z dopasowaniem tych części? O błotniki się nie martwię bo mam człowieka znającego się na takiej robocie.

Strefa czasowa: UTC + 1