.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 20:59:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6] Skrzynia Multitronic - nie rusza na D
PostNapisane: 04.lip.2012 18:28:18 
Użytkownik

Witam, kupiłem nie dawno temu A4 B6 2004 1,9TDI, i jestem zielony jeżeli chodzi o głębszą motoryzacje. Problem polega na tym, że przełączam na D i auto stoi w miejscu i żeby ruszyć muszę to bardzo, ale to naprawdę bardzo delikatnie musnąć pedał gazy, żeby koła się tylko ruszyły i później już nie ma problemu gaz do dech i wszystko ok, ale problem pojawia się wtedy gdy tylko trochę za mocna dodam gazu przy starcie i auto wtedy szapie. Dodam, że na R wszystko jest ok, autko samo jedzie. I teraz zadaje pytanie do miłych fachowców, czy to jest normalne?? Gościu u którego kupowałem auto mówił, że to normalka, że multitronic tak ma, że nie rusza sam z miejsca, a to tego dodawania gazu trzeba się przyzwyczaić. Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi.

Tytuł: Re: Skrzynia Multitronic - nie rusza na D
PostNapisane: 04.lip.2012 18:32:59 
Użytkownik

To nie jest normalne, ale może pomóc adaptacja poszukaj, gdzieś tu było, a jak nie to na a6klub.pl jest na pewno.

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 04.lip.2012 19:51:09 
Użytkownik

O adaptacja multitronica znalazłem coś takiego:

Adaptację bez użycia VAG-a przeprowadza się w taki sposób:
- należy odłączyć minusową klemę z akumulatora na minimum 10 minut
- wcześniej zadbać o płaski odcinek drogi, gdzie będzie można spokojnie przejechać w przód i w tył
- po podłączeniu akumulatora ustawić auto na płaskim (koniecznie) odcinku drogi, załączyć N, odczekać chwilę i załączyć D, przytrzymać hamulec jakieś 20 sekund i wcisnąć gaz do około 50 % mocy. Przejechać odcinek około 50-100 metrów (wystarczy w zupełności). Zatrzymać auto, przełączyć na N, a następnie na R, przytrzymać hamulec około 20 s i przejechać do tyłu podobnie jak do przodu. Adaptacja zakończona.

Mogę rozumieć, że to nic poważnego? Czy istnieje w ogóle taka "opcja" w automatach, że po przeżuceniu na D auto stoi w miejscu? Jakiś "system postojowy" czy coś?

PostNapisane: 05.lip.2012 08:08:43 
Użytkownik

W nowszych owszem, jak stoi pod górkę, ale w Twoim auto powinno samo jechać pod górkę, nie mówiąc o płaskim.

Co do adaptacji, jeśli masz VAG'a, możesz skasować adaptację bez odłączania aku, dobrze też mieć VAG'a, bo widać efekt adaptacji, i chyba ważna jest temp ATF.
Nie powiedziałem, że to nic poważnego, natomiast adaptacja może pomóc - ale nie musi, i może to oznaczać większy problem = 4~5k zł na naprawę multi :(

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 05.lip.2012 10:28:43 
Użytkownik

Auto: było
Niestety, widzę, że nieświadomie, ale wybrałeś najgorszy automat jaki montowano w Audi. I nie strasząc Cię, taka przypadłość to może być tylko początek problemów. Wiem z doświadczeń brata. Co więcej, nigdy nie słuchaj "magików", którzy powiedzą Ci żeby jeździć dopóki się całkiem nie sypnie. Masz multi to chuchaj, dmuchaj i bądź nadgorliwy.

PostNapisane: 22.lip.2012 18:57:53 
Użytkownik

Bez przesady skrzynia jak każda inna tylko nie umiejętne obchodzenie się z tą skrzynką prowadzi do problemów , przestrzegaj kilku zasad i będziesz jeździł .Wymiana oleju co 50-60tys co 120tys czyszczenie filtra zewn. zawsze pozwól żeby auto samo ruszyło potem gazu i w zasadzie to tyle .Zgłoś się do Bart-s a forum A4-klub ,ewnetualnie Sopa na śląsku .

Tytuł: Re: [A4 B6] Skrzynia Multitronic - nie rusza na D
PostNapisane: 11.mar.2014 19:46:51 
Użytkownik

Auto: Audi a4 b6 Avant
Mialem dokladnie taki sam problem z audi na d strasznie szappalo przy starcie a gaz musialem tylko dotykac aby moc ruszyc ! pojechalem do faceta z polecenia w proboszczewicach ! zostawilem tam 80zl postalem z 15 min i wszystko ok ! facet podlaczyl pod kompa i wgral sterownik !
Moj moutitronik ma juz 300 tys i ma sie w swietnym stanie ! wystarczy dbac serwisowac !

Strefa czasowa: UTC + 1