michok napisał(a):
Kolego, wiesz moze czemu pompa daje tak duze dawki ?
Przemik napisal, ze "Pompa wkłada maximum wysiłku zeby utrzymac auto na wolnych obrotach..."...
zadane sa wolne obroty a nie dawka.... ecu dobiera tyle wachy by utrzymac zadane obroty.... obstawiam, ze pompa+ecu jedynie "mysla" ze daja 10 gdy w rzeczywistosci daja np 5...
nie wiem czy pompie jest ciezko czy lekko w jej monotonnym zyciu - wiem jedynie ze typowym objawem padaki vp44 jest mala dawka przy duzym CK (powiedzmy "czas" trwania wtrysku)....u Ciebie wyglada to jakby problem "kalibracyjny" ale czy tak jest w rzeczywistosci i czy siedzi on w samej pompie czy ze wzgledu na specyfike (zlych) wtryskow tak jest nie wiem
A czy przypadkiem nie miales kiedys naprawianej samej elektroniki pompy? tam sie jara taki tranzystor i go wymieniaja na jakies (moze to "jakies" pozniej oznacza 'durne odczyty' w 001 - nie wiem) moze dawales do naprawy "kompleksowej" pompy wtryskowej co polegala na cwaniackiej wymianie samego tranzystora (czy kable idace z puchy z elektronika na vp44 do jej elektrozaworow czy nie sa przypadkiem ciete? - jako czesc jest elektronika z tymi elektrozaworami a jak sie reanimuje elektronike to wlasnie sie odcina kable by sciagnac sama puche "do lutowania")
Wiem, ze malo ktory serwis pomp wtryskowych ma toola do kalibracji vp44 wiec moze "obylo sie bez kalibracji"? nie chce bys sadzil ze ktos Ciebie oszukal ale tak to jest z niemacalnymi golym okiem uslugami typu "regeneracja i sprawdzenie wtryskow", "kalibracja pompy wtryskowej")...cholera wie