Witam. Jako że to mój 1 post, to wypadałoby się przedstawić. Nazywam się Krzysiek i mam 19 lat. Poszukuję Audi a4 na moje 1 własne auto w życiu. Do tej pory jeździłem golfem IV 1.6FSi i nie wsominam go zbyt ciepło. Teraz poszukuję własnego auta, z którego byłbym zadowolony. Mój ojciec prowadzi firmę transportową, dzięki temu od najmłodszych lat zagłębiałem się w tajniki motoryzacji i na chwilę obecną bez problemu potrafię wymienić rozrząd, turbinę czy inne podzespoły a i o motoryzacji mam dość sporą wiedzę.
Jednak w temacie Audi nie wiem za wiele. Z prostego względu nie mieliśmy nigdy żadnego Audi a golfa mamy od niedawna. Były japońce i fordy i merce, jednak vw i audi nie.
Moje pytanie jest proste. Mam do wydanie 8tys zł na samochód. Za tą kwotę poszukuję A4. Tylko mój problem polega na tym, że nie wiem z jakim silnikiem i w co się pchać. Jestem młody więc lubię trochę przycisnąć więc 1.6 i 1.8 bez T odpada. Zastanawiałem sie nad 1.8T i dieslem 2.5TDi. Wiem że 2.5TDI są dosyć awaryjne, lecz gdy znajdzie się zadbany egzemplarz ze zdrowym motorkiem jest szansa że pochodzi on bezproblemowo przez conajmniej rok czasu?

BTW: Ogólnie preferuję Diesle i w sumie bardziej zależy mi na A4 w Dieslu, jednak z przyzwoitymi osiągami. Ale powracając do tematu.
Jaki silnik w A4 jest najrozsadniejszy dla ludzi lubiących przycisnąć? Oczywiście nie mówiąc o RS4:D