Wsteczny mam wciskany w dół i lewo-przód. Przedwczoraj wsteczny zaczął mi nagle wchodzić zbyt łatwo tzn bez wyraźnego wciśnięcia w dół. Wystarczy, że mocniej przyciągnę lewarek w lewo i w przód i zamiast jedynki czasem wskakuje mi wsteczny. Niby jak uważam, to biegi wchodzą tak jak trzeba, ale już mi się przez te 2 dni zdarzyło nie raz, że np wyjeżdżając z miejsca parkingowego tyłem chcę zmienić bieg z wstecznego i wrzucić jedynkę a tu buch i znowu wsteczny. Jak przy zmianie biegu staram się ciągnąc lewarek lekko w górę, to jedynka wskakuje bezbłędnie i nie czuję żadnej możliwości pomyłki ale nie da się tak jeździć na dłuższą metę. Czy to coś grubszego (rozbieranie skrzyni) czy tylko jakaś sprężynka na wierzchu utrzymująca lewarek w górze? Gdzie z tym jechać na naprawę?
PS. Sprzęgło bierze mi dość wysoko, pedał sprzęgła wciska się ciężko ale zawsze tak było. Ostatnio wsiadłem do A4 1,8T Q 2003 z 6-biegową skrzynią i pedał wciskał się leciusieńko.
_________________ Audi A4 B8 Q, 3,0TDI, 2010 dawniej: A4 B6 1,9TDI AVF; Passat 1,9TDI AVF; Audi 80 B4 2.0 ABT 90KM...
|