.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 13:45:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 1.9 AFN] głośna praca silnika + zaciecie turbiny
PostNapisane: 13.wrz.2012 19:36:41 
Użytkownik

Nie znalazłam dokładnie tego co dzieje sie mojej A4, dlatego też piszę..
Auto posiadam od roku, rocznik 2000, przejechane 235tys
Auto od poczatku nie chodzilo cicho, ale nie przeszkadzało to podczas jazdy.. teraz jest coraz gorzej. Coraz głośniejsza praca silnika powyzej ok 2,3 obr/min w kabinie slychać wyjatkowo głośne dudnienie (bardziej słychać to mozna powiedziec na tylniej kanapie..). Po kupnie audi bylo podpinane pod komp, ale mechanik znalazł tylko jakies drobnostki. Dodatkowo głośno chodzi na postoju.. (kiedyś tego nie było)
No i turbina.. na poczatku moze z 3 razy przez pół roku sie przycieła.. teraz powyzej 3 tys obr, czasami dojdzie ledwo do 4 - odcina sie i mocy nie ma..

Czym to mogloby być spowodowane..?
siatka od tłumnika dobra, poduszki pod silnikiem dobre, 2 m-ce temu peknał drazek od belki tylniej - myslelismy, że to moglo przenosic drgania.. niestety belka naprawiona, a praca silnika i tak coraz głosniejsza.

Musze jeszcze dodać, że przy wysiadaniu z auta po jeździe, śmierdzi spalinami..

Bardzo prosze o pomoc, nieznam sie kompletnie na autach jak to kobieta...
Pozdrawiam

Tytuł: Re: [A4 B5 1.9 AFN] głośna praca silnika + zaciecie turbiny
PostNapisane: 13.wrz.2012 19:49:41 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
Co do silnika to niech koledzy się wypowiedzą. Co do turbiny to myślę że masz zapieczone kierownice spalin. Jednak aby to zdiagnozować musisz zrobić logi statyczne i dynamiczne. Możesz na początek poruszać sztangą turbiny, jeżeli ciężko chodzi, albo wcale to znak że kierownice zapieczone i turbo do czyszczenia lub regeneracji.

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 13.wrz.2012 20:17:31 
ja obstawiam N75, typowy przypadek, sam to mialem.

PostNapisane: 13.wrz.2012 20:41:20 
Użytkownik

Z turbiną jutro jak bedzie jasno sprawdze tą sztangę, ale zastanawiam się nad łożyskami (chodzi mi teraz o to "buczenie"), bo czytam caly czas, ponoć możliwe, że to to jest przyczyną, tylko mam pytanie, mozliwe(jakkolwiek), żeby lozysko buczało na postoju? bo silnik wtedy też jest głośniejszy...

PostNapisane: 13.wrz.2012 20:46:08 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Przyczyn może być kilka:
- uszkodzone zawieszenie silnika i skrzyni biegów - poduszki
- uszkodzone zawieszenie przednie
- uszkodzony wydech
- uszkodzony układ wtryskowy

Co do trybu awaryjnego - poproszę o logi bo nie wiadomo czy winne jest turbo czy inny podzespół.

Na odległość niewiele mogę pomóc , ale warto te kwestie podpowiedzieć lokalnemu diagnoście.

PS: czy to ośka czy quattro?

PostNapisane: 13.wrz.2012 20:48:28 
Użytkownik

naped przedni, a "lokalny diagnosta" powiedzial, że to może być wszystko i wymieniając po kolei doloze auta fortune, a buczec moze dalej, tylko, że buczy coraz bardziej... a poduszki to nie są napewno, bo ponoć są dobre

PostNapisane: 19.wrz.2012 12:26:41 
Użytkownik

Hmm.. byłam u sprawdzonego mechanika (innego niż wcześniej),no i po 10min sprawdzania auta wyłapał
-> jeżeli chodzi o turbine to mówił, że wystarczy zrobić geometrie i zacinać się nie będzie
-> a jeśli chodzi o "buczenie" - wyłapał (a jednak) poduszke, tyle że pod skrzynią. Przy wymianie oleju jakis miesiac temu wypadła śruba (z przodu auta) niewiadomo skąd.. Więc jeśli wszystko się ładnie ułoży i będzie to własnie ta śruba od poduszki koszt naprawy będzie na prawdę minimalny (oby!) :) chyba, że poduszka bedzie do wymiany - ale koszt też do przeżycia ..

Watek uważam za zamknięty, dziękuję bardzo za pomoc, mam nadzieje, że te wyżej informacje komuś pomogą,
POZDRAWIAM

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1