zioolko napisał(a):
@jmm- przecież te systemy służą właśnie temu co napisałem. Nie ja je wymyśliłem, nie ja je produkuje, nie ja je wdrażam - nie do mnie pretensje
.
Jeżeli bawi Ciebie kilkunastogodzinna jazda autostradą ze stałą prędkością to nie znaczy, że kto inny nie woli w tym czasie zająć się czymś mniej monotonnym. Kierowcy TIR`ów (nie mający takich systemów) w czasie jazdy z nudów oglądają TV, rozwiązują krzyżówki i robią wiele innych rzeczy. Nie uważasz, że lepiej czytać gazetę przy włączonym lane assist?
Te systemy nie są do zabawy na torze, ani w gęstym ruchu miejskim, tylko właśnie na autobanach. Do tego TMC i komunikaty polizei wyznaczają objazdy korków/wypadków - czego chcieć więcej.
Chyba, że jazdę na tempomacie z prędkością 140 przez 1000 kilometrów nazywasz dobrą zabawą i powyższe gadżety mogłyby ją tylko popsuć.
Dobra nie bruźdźmy chłopakowi w temacie. Owszem jazda 1000km ze stałą prędkością jest monotonna, ale jak masz problem to się zatrzymujesz i odpoczywasz, a nie dekoncentrujesz się w samochodzie. Ewentualnie latasz samolotem
Apropo kieorwców TIRów, niedawno wjechał jakiś w autobus, prawda? Może krzyzówkę rozwiązywał, już się nie dowiemy niestety. Nie dalej jak 2 miesiące temu znajomy mojego kolegi też już nie wrócił z trasy z podobnej przyczyny, owszem ACC by mu uratowało życie, nie neguję tego. Problem jest w tym, że im więcej takich bajerów tym głupsi kierowcy i większe zagrożenie na drodze powodują, bo przecież tyle systemów ma auto
Wyłącza się wtedy rozsądek, a niestety przy 140km/h masz niewiele czasu na reakcję. Pomijam fakt, że coraz częściej na autobanach też jest dość gęsty ruch, chyba, że latasz w nocy.
EOT