Blt napisał(a):
Jak wyciągnąć i rozebrać licznik w B3 jest gdzieś na forum. Co do wymiany zębatki to trzeba rozebrać prędkościomierz od strony napędu nabijania km i po prostu włożyć zębatkę na trzpień nic skomplikowanego. Powodzenia
A więc odgrzewam starego kotleta, mam kilka pyta odnośnie tego tematu . Otóż natrafiłem na forum że powodem nie nabijania km. na liczniku może być usterka kontaktronu na półośce.Znalazłem wątek na ten temat
viewtopic.php?f=29&t=115030i teraz w myśl tego wątku pytam , poprawcie mnie jeżeli coś źle myślę .
1) Czy prędkościomierz działa na bazie tego kontaktronu-impulsatora, który jest umieszczony na skrzyni ??
2)Czy jeżeli działa mi sprawnie prędkościomierz, to czy tym samym mogę wnioskować że ten kontaktron-impulsator jest sprawny i sygnał też dociera na licznik km . Bo jeżeli tak, to wtedy mamy typową usterkę , albo owa zębatka, albo zimne luty. ?? Bo z tego co wyczytałem w tym wątku to ten impulsator jest odpowiedzialny i za prędkościomierz i za nabijanie km .
Przed rozbieraniem licznika chciałbym się upewnić, ewentualnie wykluczyć usterkę tego impulsatora .
Ewentualnie gdyby ktoś był ze Szczecina, i miałby możliwość zwagować mi auto za dobry czteropak byłbym wdzięczny . Sprawa polega na tym że miałem wymieniane sprzęgło,i mechanik przejechał ją karcherem w celu wyczyszczenia , mogło się tam coś uszkodzić . Nie zwróciłem uwagi na licznik, czy poprawnie działa po opuszczeniu warsztatu, ale miałem też przypadek że jak od niego wyjechałem to w czasie toczenia się auta wyzerowałem stan licznika co rzecz jasna jest zabronione - wiadomo że wtedy pada owa zębatka . Jeżeli pojadę do niego z ową usterką, to pewnie zwaguje auto i jak wyjdzie że to jego wina to mi ściemni i naciągnie mnie na naprawę odpłatnie - a tego nie ścierpię . Ewentualnie gdyby ktoś miał możliwość na chwilę pożyczyć mi swoje zegary w celu chwilowej przekładki i sprawdzenia to było by super . Mam licznik wyskalowany do 260 km, auto to b3 6a z ikonką abs na zegarach .Gdyby ktoś jeszcze miał w liczniku termometr zewnętrzny to było by super , bym od razu sprawdził czy ta funkcja u mnie działa - mam kostkę od tego heh ....
pozdrawiam Łukasz