.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 18:31:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [Audi a4 b5 TDI 1Z] nie ma mocy
PostNapisane: 23.lis.2012 13:05:30 
Użytkownik

Witam wszystkich.
Chciałbym opisać swój problem od początku.
Wszystko zaczęło się od cieknącej pompy wtryskowej. Wraz z sąsiadem (mechanikiem) chciałem uszczelnić pompę, gdyż domyślałem się że powodem cieknącej ropy jest do wymiany oring pod kopułką. Kupiłem zestaw uszczelek i zabraliśmy się do pracy. W między czasie cieknąca ropa uszkodziła trójnik(wąż cieczy chłodzącej) który też trzeba było wymienić. Po 3 godzinach mechanik stwierdził że do pompy się nie dostaniemy i trzeba ją dać <na stół> a on na to czasu nie ma :). Wszystko poskręcaliśmy ( w trakcie naszej naprawa wykręcaliśmy przewody wtryskowe także jeden króciec na pompie a także trzy wtyczki znajdujące się nad pompą- to wszystko aby dostać się do kopułki pompy) i po odpaleniu auto straciło swoją moc, ledwo mogłem nim podjechać pod górkę, zaczęła się palić kontrolka świec.
Oddałem autko do warsztatu gdzie przy regeneracji pompy wymieniono mi również rozrząd i wspomniany wcześniej przewód.
Ale w warsztacie też nie mogą dojść do tego czemu auto nie ma mocy. Nadmienię że przed operacją "podwórkową" oprócz lekko cieknącej ropy wszystko było ok.
Przepraszam z góry za piszę to takim nie fachowym językiem ale jestem laikiem a już nie mam siły do tzw. fachowców.
Wieczorem podam jakie błędy wskazał Vag, może na forum uzyskam jakąś wskazówkę na ten temat.
Pozdrawiam

W sprostowaniu "nie ma mocy" - autko nie ma siły ruszyć przy wzniesieniu, trzeba dobrze manewrować sprzęgłem i gazem żeby nie zgasł. Rozpędza się do max 110 km/h.

zmieniłem Ci trochę tytuł. Dodawaj zawsze opis problemu-emge

Tytuł: Re: [Audi a4 b5 TDI 1Z] nie ma mocy
PostNapisane: 23.lis.2012 16:03:38 
Moderator

Auto: Audi S4
Czekamy na odczyt błędów....
ale stawiam na uszkodzony/nie podłaczony przestawiacz kąta wtrysku ew. przerwany kabelek od wtrysku sterujacego.

A tak BTW - pierwsze slysze, zeby do wymiany uszczelek pod dekielkiem nastawnika i pod samym nastawnikime demontowac pompe, a nawet same przewody.

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Tytuł: Re: [Audi a4 b5 TDI 1Z] nie ma mocy
PostNapisane: 24.lis.2012 15:29:04 
Użytkownik

Witam ponownie. Usterka dotyczyła tak jak kolega napisał przestawiacza kątu wtrysku.(tak wskazywał VAG) Odchodzące dwa kabelki od przewodu elektromagnetycznego (dolna część pompy pod zaworami) przetarły się i robiły spięcie. I znowu musiałbym wyjmować całą pompę aby dostać się do tego przewodu lecz z braku czasu na miejscu przetarcia się kabelków nałożyłem trochę specjalnego kleju mocującego szyby w autach(po zastygnięciu elastyczny), co sprawiło że teraz kable nie spotkają się ze sobą i nie będzie znów spięcia.
Aha nie pisałem że wymieniałem uszczelkę pod nadstawnikiem tylko pod głowiczką gdzie znajdują się kroćce przyłączeniowe a tam dostęp jest naprawdę trudny.
Dzięki za pomoc
PZDR.

Strefa czasowa: UTC + 1