.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 15:43:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 B6 kombi - ucieka bardzo mało płynu chodniczego
PostNapisane: 25.lis.2012 17:10:36 
Użytkownik

Witam, cztery miesiące temu kupiłem Audi A4 kombi model B6 w automacie.

Ogólnie jest bardzo zadowolony ale jest jedno ale - na miesiąc użytkowania (gdzieś 800 -1000 km) ucieka zaledwie parę cm płynu chłodniczego w zbiorniku... więc zwykle trochę dolewam jak widzę że jest już poniżej minimum - nie da się zlokalizować kapania ani nic takiego.

Czy to moze być uszczelka pod głowicą?

Ewentualnie jak zapobiec temu uciekaniu płynu?
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Pawel

Ostatnio edytowano 25.lis.2012 17:41:40 przez Pawel123, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: A4 B6 kombi - ucieka bardzo mało płynu chłodniczego
PostNapisane: 25.lis.2012 17:26:14 
Użytkownik

mysle,ze gdyby byla uszczelka pod glowica to raczej byloby to widac,jakby to okreslic duzo pary z wydechu lecialoby..zeby wykluczyc uszczelke sprawdz kompresje silnika,wyeliminujesz lub potwierdzisz uszczelke..czasami ciezko jest sprawdzic z ktore miejsca kapie plyn,wystarczy ze na wydech kapie i nie zobaczysz a moze byc tak ,ze jak juz silnik wystygnie to przestaje kapac bo spada cisnienie w ukladzie..najlepiej patrzec bezposrednio po odpaleniu auta poki wszystko jeszcze zimne jest..a poziom oleju w silniku sprawdzales??

Tytuł: Re: A4 B6 kombi - ucieka bardzo mało płynu chłodniczego
PostNapisane: 25.lis.2012 17:41:21 
Użytkownik

Jak dużo tej pary?
Jak odpalam auto to trochę leci coś takie białe ale czy ja wiem... kompletnie się nie znam na autach.
Dodam też ze auto jest zasilane jest gazem, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

"zeby wykluczyc uszczelke sprawdz kompresje silnika,wyeliminujesz lub potwierdzisz uszczelke"
Jak to zrobić?
Kurde jestem naprawdę słaby jeśli chodzi o wiedzę motoryzacyjną ;/

"czasami ciezko jest sprawdzic z ktore miejsca kapie plyn"
no wlasnie trochę różowego zeschniętego (jakby od płynu) było na takim metalowym czymś do czego te rurki były doprowadzone - trochę mi mechanik 2 miesiące temu podokręcał te cibany czy jak się to nazywa od rurek i już tego różowego tam nie ma od tego czasu, a mimo to płynu systematycznie bardzo mało ale jednak trochę ubywa.

Poziom oleju sprawdzam regularnie i dolewam troszeczkę raz na miesiąc pilnując zeby nie było mniej niż min lub zeby nie przekraczało max na bagnecie - czytałem ze ten typ już tak ma, wiec ubywajacym olejem sie nie przejmuje bo ten model trochę zjada oleju. Chodzi jedynie o ten płyn.

A czy to moze być wina korka od tego zbiorniczka na płyn?

Tytuł: Re: A4 B6 kombi - ucieka bardzo mało płynu chodniczego
PostNapisane: 25.lis.2012 18:18:20 
Użytkownik

nie sadze azeby to przez korek wlewu w zbiorniku tak cieklo,im wyzsza temperatura silnika tym bardziej rosnie cisnienie w ukladzie wiec mysle ze wylecialby Ci plyn jak fontanna..wlasnie czytalem post dotyczacy tego samego problemu co u Ciebie,posprawdzaj wszystkie polaczenia,czyli czy owe cybanty sa dobrze podokrecane,czy nie masz poprzeciananych przewodow zwlaszcza przy kroccach,guma z czasem parcieje i taki cybant jest w stanie ja przerwac..sprawdz rowniez nagrzewnice,ja mam 100 c4 i u mnie jest troszke inaczej pewnie,ale nagrzewnica jest tak samo zamontowana..musisz wejsc do auta i sprawdzic pod konsola(tam gdzie radio)czy nie jest mokro,podnies dywaniki czy tam woda sie nie zbiera,sprawdz krocce z nagrzewnicy czy nie pekly bo plastikowe,sprawdz rowniez chlodnice..pompe wody masz na wierzchu??czy pod oslona..db byloby ja sprawdzic czy nie cieknie,musisz sprawdzic wszelkie polaczenia jakie tylko mozesz,ale staraj sie na jak najzimniejszym silniku,bo im ciepleszy tym szybciej plyn odparowuje a glowice narazie zostaw w spokoju..gaz do tego nic nie ma,gdyby to byla uszczelka pod glowica to kopcilby intensywnie na bialo,chocby para;)

Tytuł: Re: A4 B6 kombi - ucieka bardzo mało płynu chodniczego
PostNapisane: 25.lis.2012 19:05:23 
Użytkownik

Tak pytałem o ten korek bo dosyć luźno się odkręca (w porównaniu do korka od oleju), na zimnym silniku, na ciepłym oczywiście nie sprawdzałem.

Cybanty osobiscie sam dokrecał mechanik zeby bylo szczelnie. Te rurki wtedy też dokładnie sprawdział. I sam mechanik mój nie wie co to dokładnie może być. Powiedział ze to możę być mnóstwo rzeczy i ze to jak szukanie igły w stogu siana, ale mnie to trapi trochę. A co do króćców - to niestety nie wiem co to jest ;/ możesz jakoś wytłumaczyć, ja się niestety w ogóle nie znam na silnikach.

Pompa wody jest nowa zamontowana. To na pewno nie będzie to. I jest pod osłoną.

Co do nagrzewnicy - chodzi o te dywaniki na których mam nogi podczas jazdy? Pod nimi nie jest mokro a jeśli chodzi o konsole to nie wiem jak sprawdzić. I te kroćce nagrzewnicy też nie wiem jak sprawdzić nie wiem gdzie ich szukać nawet.
Masz moze jakies bardzo wyraźne zdjęcie silnika na którym mógłbyś zaznaczyć czerwonymi kropkami w paincie czy innym programie co mam sprawdzić? Nie ogarniam tego wcale.

Czyli mówisz ze uszczelka pod głowicą to na pewno nie jest?
http://www.youtube.com/watch?v=UGeXo4ghFzg coś takiego by było - tak cały czas by miał kopcic? bo u mnie pojdzie troche takiego białego przy samym odpaleniu ale pozniej zaraz znika. No i jak jest zimno to też mozna taki efekt kopcenia z rury zauwazyc ale przecież wszystkie auta tak mają ze kopcą z rury trochę.

Strefa czasowa: UTC + 1