.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.sty.2025 21:49:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak sprawdzic sonde lambda czy jest dobra??
PostNapisane: 14.lip.2005 12:36:31 
Użytkownik

Witam ponownie. Mam pytanie..Jak sprawdzic sonde lambda czy jest sprawna?? Chodzi tu o auto audi b3 1,8S z roku 89. Pomozcie. Z gory dzieki.Pozdrawiam

Tytuł: Testowanie Lambdy
PostNapisane: 14.lip.2005 13:51:00 
Użytkownik

Witam :peace:

jesli chodzi o sprawdzenie lambdy to sam robilem to niecaly miesiac temu. Powiem tak...ze u mnie z elektryka i elektronika niestety nienajlepiej to pojechalem do zakladu i za 20pln kumpel mi sprawdzil (nie jest to duzy wydatek).
Podpial takie urzadzonko - Lambda Tester :D i wszystko bylo jasne.
Na rozgrzanym silniku podpina sie urzadzenie i ten akurat tester (prosta wersja) mial diody pionowo ulozone w zakresie od 0.1V do 1V. Gdy wszystko jest ok to urzadzonko pokazuje ze napiecie na lambdzie zmienia sie w przedziale 0.1 - 0.7V (diody sobie "biegaja" w gora a nastepnie w dol itd.).

U mnie akurat lambda ma juz troszke dosc i niestety zakres jest 0.8-1V wiec jeszcze troche pociagnie i wymiana - akurat do mojego samochodzika nie jest to az tak droga zabawka bo 160pln (Audi A4 96/97).

Napewno mozna to tez zmierzyc zwyklym miernikiem napiecia tyle ze trzeba wiedziec gdzie co i jak przylozyc...ale to mysle ze lepiej bedzie jak ktorys z kolegow (ewentualnie kolezanek) na forum z wieksza wiedza na tematy elektryki Ci bardziej pomoze.
Pozdrawiam i powodzenia :peace:

Ostatnio edytowano 16.lip.2005 00:10:29 przez ciku, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 15.lip.2005 07:51:26 
Użytkownik

Witam.
Żeby sprawdzić sondę wystarczy podpiąć pod przewód sygnałowy sondy "+" miernika, a "-" miernika do masy (najlepiej aku), ewentualnie jeśli sonda jest z "własną masą" to do niej. Napięcie na sondzie na pracującym silniku (jak już poprzednik napisał) powinno zmieniać się w zakresie 0,1-1V. Sondy w audiczkach są podgrzewane (przynajmniej te które widziałem) więc odpada problem czekania na rozgrzanie. Co do miernika to musi to być miernik cyfrowy, bo analog ma za dużą bezwładność i nic nie zobaczysz, poza tym cyfrówki mają większą rezystancję wejściową i nie ma obawy o uszkodzenie sondy czy reszty układów. Wystarczy taki "marketowy" za dwadzieścia parę złociszy. Co prawda słyszałem, że nie wszystkie sobie radzą, ale ja osobiście z takim się nie spotkałem. Jeśli napięcie sobie "biega" to ok. jeśli stoi lub baaardzo nieznacznie się wacha np. 0,45-0,47 V to albo zapchana, albo padnięta.
Oczywiście wszystko co tu napisałem dotyczy sond jednowoltowych, wąskopasmowych.

Tytuł: Dzieki za pomoc
PostNapisane: 15.lip.2005 10:07:20 
Użytkownik

Ok w takim razie dziekuje za pomoc. Tak sie sklada ze mam dosc poradny miernik cyfrowy wiec zmierze tak jak mi Pan radzil. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 15.lip.2005 15:07:30 
Użytkownik

W sondzie trzy przewodowej sa dwa szare i jeden czarny jak dobrze pamietam ktory jest sygnalowy wie moze ktos?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1