.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 23.lut.2025 15:05:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Zarówki audi a4 b6 2002r - sedan
PostNapisane: 25.lis.2012 20:55:55 
Użytkownik

Witam. Mialbym wielką prosbe poniewaz spaliła mi sie jedna zarowka i mam taki problem ( dostalem jedna zapasową, nowke od wlasciciela jak kupowalem auto) wiec nie zastanawiajac sie poszedlem ja wymienic ale okazalo sie ze swieci na calkiem inny kolor ( bardziej fiolet). I teraz nie wiem jakie mam zamowic. Chce kupic cos dobrego jakiegos philipsa tylko prosilbym o pomoc w doborze modelu poniewaz jestem w tym zielony. Pozdrawiam i dziekuje. Aha i jeszcze chcialbym wymienic swiatla postojowe takze zeby byly w kolorze niebieskim ( dopasowane do zarowki xnenon) moze w tej kwestii tez bedziecie w stanie mi pomoc. Jezeli sie da to przecimgielne tez!! ;-)Bardzo dziekuje i pozdrawiam!

Tytuł: Re: Zarówki audi a4 b6 2002r - sedan
PostNapisane: 26.lis.2012 11:03:26 
Użytkownik

Żarniki oryginalne masz o barwie 4300k, w nowszych modelach 5000k inne to wydumki które dają coraz mniej światła. Takich szukaj, oznaczenie masz na żarniku wpisane. Zmienia się parami aby uniknąć róznicy w barwie. A postojówki, albo philips blue vision/ osram blue lub lepszy efekt diody białe.

R5/R5efi/1.8T/V8 manual/2.7 H6/PB V6 manual/1.8PB/1.8T AWT/2.7BiT/AWX

PostNapisane: 28.lis.2012 22:55:46 
Użytkownik

slyszalem ze tediody białe strasznie sie palą..a jak juz to jakiej firmy?? one sa lepsze od bluevision?? a orientujesz sie moze czy kolor swiatel przeciwgnielnych tez mozna wymienic na kolor ksenon i swiatła dlugie?? ( czy to juz musze miec bixenon)..;> sorry ale jestem zielony w tych sprawach. Dzieki bardzo za pomoc

PostNapisane: 29.lis.2012 22:04:11 
Użytkownik

To nie jest kolor ksenon, tylko zupełnie inny rodzaj źródła światła. Poczytaj sobie czym jest żarnik wyładowczy/ksenonowy to zrozumiesz różnicę w stosunku do zwykłych żarówek halogenowych. Co do zmiany na ksenon w halogenach i drogowych, najprostszym sposobem jest kupienie zestawu HID, czyli przetowrnice i żarniki z adapterem na twoją żarówkę halogenową (podejrzewam że H7 w drogowych i H3 w halogenach). Jednak jest to nielegalne, ale owszem poprawi efekt wizualny i ilość światła (żarnik ksenonowy emituje go dużo więcej). Co do diód w postojówki, mam od roku i żyją, wcześniej miałem żarówki Osrama i Philipsa, jedne i drugie około 1,5 roku wytrzymały. Bixenon to drogowe i mijania w jednej soczewce, przy przełączaniu na drogowe otwiera się przesłona i soczewka "daje światło" na zewnątrz całą swoją objętością bez odcięcia światło/cień.

http://www.mototechnika.republika.pl/pl ... lenie.html

PostNapisane: 30.lis.2012 21:39:47 
Użytkownik

Zgredek27 dziekuje Ci bardzo za pomoc..widze ze temat nie jest dla Ciebie obcy i znasz sie na rzeczy w porównaniu do mnie:) Twoje posty daly mi duzo wiekszą wiedze na ten temat niz mialem ! Wielkie THX stary!! Jezeli mowisz ze przecimgielne i drogowe sa nielegalne to raczej odpuszcze. Moj najwiekszy problemu polega na tym, ze ja ciagle przebywam za granicą( i nie mam do kogo tutaj pojść sie doradzic). Bede na tydzien w PL na swieta i praktycznie..mam 2 dni zeby zrobic te swiatła...chcialem je zamowic przez internet, zeby juz je mieć w domu..i wtedy moze bym zdarzyl je wsadzic:) Dzisiaj patrzylem do samochodu i sprawa jest troche dziwna bo....od strony kierowcy widze ze mam takie cos..

http://allegro.pl/zestaw-hid-h1-h7-h3-h ... 14158.html

od strony pasażera nie widze takiej kostki..hmm i teraz nie wiem..tak ma byc ?? ..co mam kupic zeby bylo dobrze! Jezeli bys mial czas, checi i troche opanowania to prosibym Cie o rade! Nie chce jakiegos chłamu. Wole dolozyc ale kupic cos porzadnego. juz wiem ze postojówki mam w5w i bede bral bluevision ultra.:)Pozdrawiam

PostNapisane: 01.gru.2012 11:09:02 
Użytkownik

Odezwij się na PW, coś w miare możliwości pomogę ;) Zacznijmy od podstawowej kwestii, albo sprawdz w kodach wyposazenia czy masz seryjny ksenon/ ew. pytanie, czy masz regulację wysokości świateł w środku, tym samym ksenonu tam oryginalnie nie było.

Strefa czasowa: UTC + 1