Witam szanowne grono w nowym roku,
Wszystkim życzę spokojnego 2013 i jak najmniej problemów z naszymi autkami. Jak to w życiu bywa, nowy rok nowe problemy. Ale do rzeczy. Mój problem polega na tym, że po wymianie czujnika oleju i poduszki silnika motor zaczął nierówno pracować na wolnych obrotach tj. poszarpuje od czasu do czasu jest widoczny skok wskazówki obrotomierza a w kabinie czuć jakby silnik podskoczył. Czytałem wiele materiałów na forum i większość z nich wskazuje na nastawnik pompy wtryskowej, tylko nie chce mi się za bardzo wierzyć, że to on bo tuż przed naprawami było wszystko ok. No chyba że taki niefortunny zbieg okoliczności się trafił. Ale póki co próbuję nie myśleć o nastawniku i znaleźć przyczynę drgawek mojego TDI-ka.
Prosiłbym serdecznie o jakieś sugestię gdzie mam się zaczepić. Zrobiłem logi statyczne normalne oraz basic settings które zamieściłem poniżej. Ponadto odczytałem błędy sterownika Engine oraz Instruments i ukazały się następujące pozycje:
1 Fault Found:
18062 - Please check DTC Memory of Instrument Cluster
P1654 - 35-10 - - - Intermittent
1 Fault Found:
00562 - Sensor for Oil Level/Temperature (G266)
27-00 - Implausible Signal
Za każdym razem gdy skasuję błąd pojawia się na nowo.
Co mnie zaciekawiło to, że błąd 00562 jest związany z czujnikiem poziomu oleju w misce olejowej który był zmieniany ze względu na usterkę i pokazywał cały czas min oleju. Oczywiście objawów drgań wcześniej nie było. Załóżmy, że obecnie zamontowany czujnik jest wadliwy lub niepodłączony, czy może to powodować takie fiksacje ?
Idąc dalej wykonałem logi, pozwolę sobie z góry zaznaczyć, że EGR jest jakby zaślepiony. A mianowicie pękła membrana od zaworu więc zatkałem rurkę podciśnienia a EGR jest cały czas w pozycji zamkniętej. (planuję go wymienić na sprawny wkrótce). Samochód pali na dotyk nawet przy większym mrozie oraz po rozgrzaniu, nie mam problemu z przyspieszaniem czy też nadmiernym dymieniem, lub szarpaniem w czasie jazdy.
Normalne:
Log (000)Log (001)Log (003)Log (004)Log (007)Log (013)Log (015)Log (018)Log (020)Log (022)Log (023) Log (024)Basic Settings:
Log (000)Log (003)Log (004)Log (011)Oraz film z widokiem na wskazówkę obrotomierza.
http://www.youtube.com/watch?v=LpE8I0ra ... e=youtu.beDziękuję za góry za pomoc.
Pozdrawiam,
Michał (suchyy3)