.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 16:44:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Audi S8 D3 - klocki do tarcz ceramicznych
PostNapisane: 28.sty.2013 18:34:18 
Użytkownik

Auto: C7
Simpson napisał(a):
rafala6 napisał(a):
I jeszcze jedno,czy w S8 ceramika nie była opcją.

Była, kosztowała jakieś 40-45 tyś zł, podobnie jak audio Bang & Olufsen, też okolice 40 tyś zł

Dlatego trzeba wywalić ceramike i założyć zwykłe.

PostNapisane: 28.sty.2013 20:10:40 
Użytkownik

B&O tez mam ;)
co do tarcz to chyba 380mm
nie ma sensu zmieniać całego kompletu na zwykle tylko ze względu na klocki - finansowo się nie opłaci, no chyba ze ktoś chciał by kupić ceramike. ..
problem zaczyna się robić dopiero kiedy tarcza padnie, wtedy można się zastanawiać nad zmianą.

Na razie poszukiwania dały tyle ze mam namiar z Niemiec za 1400zl za nowe ale jeszcze patrze i pytam w Anglii. Jak dojde do tysiąca to widzę w tym sens ;)

a co do zamienników to często można kupić o lepszych parametrach niż oryginal a do tego taniej. Pomijam że oryginal też można dostać taniej niż u nas w ASO

np czujniki ciśnienia do kół kosztują 750zl sztuka w audi, a ja kupiłem za 400zl. komplet. czasami opłaca się popytac i poszukać. Dam znać jak uda mi się kupić i będą przez przypadek pasowały ;)

PostNapisane: 28.sty.2013 20:19:08 
Użytkownik

Mem_phis napisał(a):
problem zaczyna się robić dopiero kiedy tarcza padnie, wtedy można się zastanawiać nad zmianą.

Dokładnie, bo koszt 4 tarcz w ASO PL to 70 tyś zł + niecałe 10 tyś zł za komplet klocków :lol:

Kombinuj, może ktoś ma zniżki w ASO DE i będzie w stanie wziąć klocki jeszcze taniej.

PostNapisane: 28.sty.2013 22:31:34 
Użytkownik

no w aso to finansowa tragedia. w Stanach znalazłem cały komplet z zaciskami, nowy za 10k $. Czyli jakieś 50% taniej.

dlatego szukam. ..

PostNapisane: 28.sty.2013 23:41:35 
Użytkownik

Auto: Audi Cabrio 2,8 '94r.
dlatego uwazam podobnie jak kolega rafał ze niestety ale nie stac cie na a8 z ceramika i nie chodzi tu o nadmiar gotówki po prostu decydując sie na takie auto musisz miec swiadomosć ze czesci eksploatacyjne kosztuja ile kosztuja i nie ma wielkiej alternatywy a róznice rzedu 600 zł na komplecie klocków uwazam ze bardzo male , w tym aucie byle bzdura kosztuje 2000 zł i lepiej zeby nie popsuło ci sie nic większego bo dopiero bdzie ból - czego naprawde ci nie zycze

Jak chciałes tanio, było kupic inne auto nie tak prestiżowe, a nie flagowa limuzyne - wtedy i miałbyś tanie zamienniki typu np Kraft ,a róznice w cenie jak to napisałes mógłbys wydac na cos innego bo po co przepłacac nawet za lamfoldera skoro zamienniki sa lepszej jakości niz czesci z ASO .

Ja nie chce cie obrazic ani urazic tym postem tylko przemyśl na spokojnie co niektórzy chcą ci przekazac swoimi wpisami , tu nie chodzi o rozrzutnośc , chyba nikt nie wydaje bez sensu pieniedzy ale czasem pozorne oszczednosci nie koncza sie najlepiej albo po prostu nie wypada pewnych rzeczy robic i tyle

do moderatora - jesli tą dyskusją wybieglem za daleko , przepraszam, ale nie mogłem sie powstrzymac bo takie rzeczy staja sie coraz częstsze

Audi A4 B5 2,5TDI Avant model S4 S-line-było
Audi 80 B4 1,9 TDI 1Z Avant wirus by Digtronik - było :/
"moja Audica budzi emocje niczym dobra szpryca"

PostNapisane: 29.sty.2013 00:19:35 
Użytkownik

Nie widzę nic złego w szukaniu tańszej alternatywy (zakładając przyzwoitą jakość) dla fabrycznych części.
Jeśli wszyscy są tacy bogaci, to dlaczego nie serwisują i kupują wszystkich części w ASO, choćby własnie tarcze/klocki, wymiana oleju itp, które to są 4-5 razy droższe niż ich alternatywy innych producentów.

W przypadku ceramiki zrozumiałe jest szukanie tańszej alternatywy gdy w grę wchodzi różnica kilku tyś zł na dokładnie tych samych częściach, zakładając zakup choćby za zachodnią granicą.
Spinanie się że kogoś nie stać gdy szuka oszczędności jest równie bez sensu jak wykładanie paru tyś więcej "bo mogę". :/

PostNapisane: 29.sty.2013 08:01:31 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
jak faktycznie ten komplet klocków kosztuje 2000zł to i tak jest dużo tańsza opcja niż wywalenie ceramiki, używane zaciski z mocnych audi czy porsche kosztują kilka tysięcy złotych, na allegro od S6 C6 są po 900zł do S8 praktycznie zero

PostNapisane: 29.sty.2013 09:14:11 
Klubowicz

patrzac ze do pazdzieza a6c4 dobre klocki ebc kosztuja 500 zl, to mysle, ze kwota 2 tys. nie jest duza. Przeciez klockow nie wymienia sie co miesiac.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

PostNapisane: 29.sty.2013 09:35:30 
Użytkownik

Faktycznie dywagacje na ten temat są bez sensu Panowie. To jest temat rzeka. Spora część postów na tym forum dotyczy gazowania A8 4,2 i tam jakoś obchodzi się bez większych krzykow a tutaj się robi jakaś dziwna dyskusja. Zastanówcie się nad jedną sprawą skoro sprawy spalania i napraw nie mają znaczenia dla tych, których "stać", to po jaka cholerę w flagowej limuzynie A8 za 600 czy więcej tys zakładają silnik 3.0 tdi ??? jak ktoś wydał 600k i w pierwszym roku straci 200 na spadku wartości auta to go 5tys na paliwie ratuje??

w ostatnim czasie kupiłem już nowe felgi z oponami na zimę (i tez nie zrobiłem tego w sklepie gdzie komplet kosztuje 12k tylko za połowę tej ceny) a teraz dochodzi sprawa 4 wahaczy i klocków jak się okazało na przód i tył wiec wydatek 10k w tym momencie jest trochę bolesny, tym bardziej ze można taniej.

niestety ale nie zrobiłem na takie auto wydając pieniądze na lewo i prawo. Sam oczywiście czekam na te piękne czasy kiedy odstawie auto do ASO i nie spojrze nawet na rachunek, ale to jeszcze trochę ;)

PostNapisane: 29.sty.2013 10:21:37 
Użytkownik

to w końcu ile kosztują te klocki?! bo co post to jest inna wersja

PostNapisane: 29.sty.2013 10:30:36 
Użytkownik

hubos21 napisał(a):
to w końcu ile kosztują te klocki?! bo co post to jest inna wersja

Ceramika:
Klocki: 2x2500zł na przód + 2x2000zł na tył
Tarcze 2x19 tyś na przód + 2x17 tyś na tył

Dla porównania zwykłe hamulce w S8:
Klocki: 2x1000zł na przód + 2x500zł na tył
Tarcze: 2x800zł na przód + 2x600zł na tył

PostNapisane: 29.sty.2013 11:06:11 
Użytkownik

nooo mam nadzieje ze kolega Simpson się pomylił i ceny się zgadzaja tylko ze jest to cena na os. Czyli nie 2x

Gdyby się jednak nie pomylił. ...... to nawet nie chce o tym myslec ;)

PostNapisane: 29.sty.2013 11:15:14 
Użytkownik

Mem_phis napisał(a):
nooo mam nadzieje ze kolega Simpson się pomylił i ceny się zgadzaja tylko ze jest to cena na os. Czyli nie 2x

Gdyby się jednak nie pomylił. ...... to nawet nie chce o tym myslec ;)

Nie pomyliłem się. ;)
Takie ceny obowiązują ASO bez uwzględnienia zniżek przy zakupie, oczywiście zaokrąglone na +/- niektóre kilkadziesiąt/kilkasetset zł mniej inne więcej, ale to bez większego znaczenia.

W przypadku ceramiki podczas wymiany należy zakupić 2 tarcze, gdyż inna jest na lewą a inna na prawą stronę.
Obrazek

PostNapisane: 29.sty.2013 11:28:26 
Użytkownik

to zmienia postać rzeczy :D

Może znajdziesz coś na przekładkę http://www.s4sid.pl/7685.html :D

PostNapisane: 29.sty.2013 15:14:26 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Tarcze ceramiczne mają dość długą żywotność więc nie ma sie co martwić ich wymianą. ;) Ostatnio ogladałem zaparkowane w centrum miasta Audi RS6 C6. Miało zamontowaną ceramikę i koła 20 cali. Do tego modelu takie hamulce idealnie pasują z racji posiadanej mocy bo aż 580 KM. W tej oto wyszukiwarce znalazłem klocki firmy EBC dla Audi S8 D3.

-> http://www.autopartswarehouse.com/searc ... xt2=SEARCH

http://www.audionlineparts.com/parts/20 ... ion=BRAKES

PostNapisane: 29.sty.2013 15:34:03 
Użytkownik

KORU napisał(a):
Tarcze ceramiczne mają dość długą żywotność więc nie ma sie co martwić ich wymianą. ;) Ostatnio ogladałem zaparkowane w centrum miasta Audi RS6 C6. Miało zamontowaną ceramikę i koła 20 cali. Do tego modelu takie hamulce idealnie pasują z racji posiadanej mocy bo aż 580 KM. W tej oto wyszukiwarce znalazłem klocki firmy EBC dla Audi S8 D3.

-> http://www.autopartswarehouse.com/searc ... xt2=SEARCH

http://www.audionlineparts.com/parts/20 ... ion=BRAKES

Koru to co podałeś to klocki z domieszką ceramiki dla zwykłej tarczy, nijak się maja do klocków przeznaczonych dla tarczy ceramicznej.

Najtaniej znalazłem w ECS http://www.ecstuning.com/ES1152634/ ale istnieje wysokie prawdopodobieństwo że dojdzie CŁO itp, a wtedy cena się wyrówna.

PostNapisane: 29.sty.2013 19:51:24 
Użytkownik

co do tego ze jest to 2x 2000 czy 2x 2500 to chyba nie. 2000 to komplet na tylna oś. Tak mi powiedziano w serwisie. Tak też widzialem na ebay. 4szt w komplecie po 2 na koło.

dzięki kolego Simpson to jedna z lepszych cen.
w podobnej cenie widziałem w de a tam nie trzeba kombinować z clem zobaczymy co się uda dostać

ebc nie robi do tych tarcz klocków niestety

PostNapisane: 30.sty.2013 20:37:46 
Użytkownik

potwierdzone - cena 2000 i 2500 jest cena na 1 os. Wychodzi wiec że komplet z czujnikami 5k...
Z zagranicy na razie mam oferty od 550e do 2k e za komplet, ta ostatnia jest ciekawa ;)
zobaczymy za ile finalnie uda się kupić

PostNapisane: 06.lut.2013 16:17:09 
Użytkownik

Witam,
Mam kilka pytań odnośnie hamulców ceramicznych ponieważ mnie to interesuje i myślę nad kupnem Audi S8 to chciałbym uzyskać opinii od osób co na co dzień używają ceramiki. Wyczytałem że podobno do codziennego użytkowania nie opłaca się zakładanie ceramiki. Ma to dopiero sens gdy użytkujemy je np. na torze wyścigowym. Ponieważ największą skuteczność osiągają gdy są rozgrzane. A jak się sprawują w warunkach kiedy pada deszcz albo jest zima? Czy prawdą jest że szybko ulegają uszkodzeniom mechanicznym a klocki w oczach lecą? Jak wpadnie jakiś kamyczek to podobno tarcze do wymiany. Na innym forum ktoś napisał że nieumiejętne używanie hamulców prowadzi do wymiany tarcz i klocków? Cokolwiek to znaczy.
Jak się do tego odniesiecie czy ceramika jest naprawdę taka super czy to tylko zbędny drogi gadżet?

Znalazłem w necie takie zestawienie + i -

+zdolność do pracy w wysokich temperaturach ze względu na fakt że nie utrzymują ciepła i szybko stygną
+lepiej odprowadzają ciepło i płyn hamulcowy wolniej się nagrzewa
+mniej pylą a pył nie jest magnetyczny i mniej osadza się na elementach metalowych
+mniejszy zużycie
+wirnik jest lżejszy o ok. 50%
+mniejszy hałas podczas hamowania
+brak termicznych odkształceń
+brak korozji
+nie mają pęknięć cieplnych
+85% wyższa pojemność cieplna niż żelaza
+dwukrotnie większe promieniowanie cieplne
+1/3 gęstości żelaza i 40% przewodnictwa cieplnego żelaza i akumulacja cieplna jest niższa co jest ważne dla skutecznego hamowania
+lepsze przyspieszenie ze względu na mniejszą bezwładność obrotową
+żywotność ok. 100tys. Mil i 1000 mil dla wyścigu

-cena
-wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne
-słabsze hamowanie przy zimnych hamulcach

PostNapisane: 06.lut.2013 21:12:07 
Na wiekszość pytań sam sobie odpowiedziałeś. Podpowiem ci tylko że ceramika jest przydatna jak lubisz ostrą jazde i czesto latasz po torach a na codzień to sie wg. nie spisuje. Więc zalezy do czego bedziesz mial to auto :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1