.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.lut.2025 09:47:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6] Avant: Sygnalizacja otwartej klapy bagażnika.
PostNapisane: 30.sty.2013 23:53:03 
Użytkownik

Auto: AUDI A4 B6 1.9 TDI 130 kM AVANT 2003 r
Witam serdecznie
Audi a4 b6 Avant 2003 1.9 TDI 130 kM. Od pewnego czasu mam taki problem. Po zatrzaśnięciu klapy bagażnika i zamknięciu centralnego zamka wszystko jest ok tzn światła migną wszystko zamknięte. Ale zauważyłem że po kilku minutach komputer zgłasza otwarcie bagażnika (miga otwarty bagażnik an FIS-e). Bagażnik w rzeczywistości jest zamknięty ale jest sygnalizacja że jest otwarty. Czasem dzieje się tak podczas jazdy że włącza się sygnalizacja otwartego bagażnika. Ostatnio próbowałem nawet coś takiego że zamknąłem bagażnik zamknąłem z kluczyka wszystko w porządku (mignęły światła). Po jakiejś godzinie sprawdzam pilotem mignnięcie przy otwarciu naciskam zamykanie słyszę jak zamki się zamykają ale światła nie migną bo znowu pokazuje, że bagażnik niedomknięty a wogóle nie był ruszany. Może ktoś się spotkał z takim przypadkiem i podpowie jakieś rozwiązanie. Na początku myślałem że jakiś lód na uszczelce albo coś podeszło ale nie ma żadnej przeszkody na uszczelce. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Tytuł: Re: [A4 B6] Avant: Sygnalizacja otwartej klapy bagażnika.
PostNapisane: 31.sty.2013 20:18:13 
Użytkownik

Auto: A4 b6 1.9TDI 2003r
może coś nie styka dobrze w zamku, miałem podobnie z drzwiami pasażera i po podłączeniu pod vaga były również błędy, no i u mnie pomogło wyjecie zamka, sprawdzenie styków przy krańcówkach i ponowne złożenie

Tytuł: Re: [A4 B6] Avant: Sygnalizacja otwartej klapy bagażnika.
PostNapisane: 01.lut.2013 07:54:16 
Użytkownik

Auto: AUDI A4 B6 1.9 TDI 130 kM AVANT 2003 r
Dzięki za odpowiedź
Poczytałem trochę jeszcze w różnych miejscach i też dochodzę do takich wniosków że coś jest z tym mikrostykiem który jest w zamku. Przeraża mnie tylko ściąganie tej tapicerki bo z tego co przeczytałem operacja jest trochę "upierdliawa". Jak mi się to zaczęło dziać to najpierw myślałem że problem polega na tym że coś się mechanicznie blokuje i spryskałem zamek od zewnątrz WD 40. Teraz dochodzę do wniosku że pogorszyłem tylko sprawę. Bo jak jadę "trzepnę klapą" jest wszystko ok przez chwilę. Po ujechaniu kilkuset metrów jak np przyhamuję to na FIS-ie najpierw pokazuje się na chwilę że klapa otwarta, by po chwili zaświecić na stałe wtedy znowu trzeba podnieść klapę zamknąć i jest na chwilę spokój. Kabel do VAG-a dopiero zamówiłem na Allegro tak że jak przyjdzie to będę mógł coś więcej sprawdzić.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1