Witam.
Panowie w tym wątku:
viewtopic.php?f=28&t=113865świetnie mi poradziliście jeśli chodzi o opony zimowe - drugi sezon jeżdżę na VREDESTEIN Wintrac Xtreme i jestem bardzo zadowolony.
Tym razem poszukuję opon letnich, również chcę kupić nowe.
Poniżej widzicie, że producent zaleca do mojego samochodu
255/40/17, ja poszukuję opon 18" bo takie mam aktualnie felgi na lato i na takim rozmiarze raczej zamierzam pozostać.
W pierwszej kolejności zastanawiam się jaki rozmiar opon powinienem kupić przy feldze 18"? Nie wiem czy dobry nie byłby rozmiar
255/35/18 (różnica tylko 0,1 mm na średnicy względem wzorcowych), ale jest dosyć kiepski wybór w takim rozmiarze.
Duży wybór jest przy
225/40/18 (różnica 1,4 mm czyli 0,2% na średnicy względem wzorcowych) i tutaj mógłbym w chyba fajnej cenie kupić Bridgestone S001 - ale
czy to nie za wąsko te 225 skoro zalecane jest 255?
Obecnie jeżdżę za
245/40/18 (różnica 17,4 mm czyli 2,66% względem wzorcowych czyli już dosyć dużo
) a jak samochód kupiłem to stał właśnie na
225/40/18.
Jak już ustalę rozmiar to będę szukał konkretnych opon i bardzo też proszę o polecenie co uważacie za dobre.
Z szerokością opony wiąże się od razu szerokość felgi, obecnie mam 8,5J ale szykuję się na felgi, które mają 8J.
I teraz wg tej tabelki:
http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Szerokosc_opony__a_szerokosc_felgi_,3,32,15.htmlna 8J założyć można maksymalnie szerokość opony 235 no i jestem trochę w kropce
Na ile można wierzyć takiemu zestawieniu?Bardzo proszę o rady.
Dziękuję i pozdrawiam,