.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 19:23:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A8 D2] pytanie o audio
PostNapisane: 07.sty.2007 00:36:53 
Użytkownik

moje Audi to A8 96 rok bez systemu bose :/ niedawno postanowilem jakos ta strate naprawic i chce wymienic lub rozbudowac system audio.Niestety nie mam wielu informacji i nie wiem jak sie do tego zabrac.W samochodzie posiadam jedena pare glosnikow(syczek i srednio lub niskotonowy ;) ) na kazde drzwi i pare w tylnej polce czyli razem 5 kanalow.Licze sie z wymiana glosnikow,radia, jakims wzmacniaczem i moze subwoofer.Chcialbym wiedziec:

1.Jakich srednic sa glosniki w moim aucie i jakie moge tam wcisnac?
2.Jak i w jakiej konfiguracji podlaczyc ten caly sprzet?
3.Czy jesli zostawie oryginalne kable glosnikowe bedzie ok?
4.czy lepszy jest jeden duzy wzmacniacz czy dwa mniejsze?

Moze ktos zna jakis link gdzie sa schematy i propozycje rozbudowy podobnego audio.Albo moze juz ktos to zrobil?Pomocy mam duzo dziwnych pytan a tu ciagle mi nie gra :( Z gory dzieki :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2007 01:19:18 
Użytkownik

Witam, również posiadam A8 D2 i rzecz jasna zmieniam fabryczny system. W oryginalne miejsca z przodu wrzucisz bez problemu głośniki 13cm, z tyłu po niewielkich przeróbkach też 13cm i na deske wejdą głośniki 16cm. Jako, że ja w głównej mierze stawiam na jakość dźwięku, z produ przerobiłem boczki pod głośniki 18cm a wygląda to tak:

http://img176.imageshack.us/my.php?imag ... 479ht0.jpg

To fotka przed drobnymi poprawkami i zbudowaniem komór zamkniętych o pojemności 13litrów.
Teraz już tylko tapicer :)

W tylnej półce zaślepiłem otworzy pod fabryczne głośniki i zabudowałem subwoofer 25cm w skrzyni zamkniętej podwieszonej pod tylną półkę.
niestety nie mam tutaj fotek.

Tweetery zabuduję w słupki :)

Reszta fotek pojawi się po montażu wszystkiego, auto będzie do obejrzenia na zawodach Sound OFF :)

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2007 03:42:46 
Użytkownik

bardzo mi pomogles z tymi wymiarami glosnikow :peace: Widze ze to bardzo powazny tuning audio ja ogranicze sie tylko do wymiany elementow.Jezeli tak bardzo zmieniasz swoja osemke to znaczy ze duzo wiesz :582: moze pomozesz mi z moimi pytaniami.Moje zamiary w porownaniu z twoja praca to w sumie niewiele :D dzieki jeszcze raz

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2007 04:07:07 
Użytkownik

OK, więc po kolei :)
Na 1 pytanie odpowiedziałem wcześniej.

2. Nie przerabiając nic musisz zainwestować w porządny system na przód, aby z tych 13cm głosników osiągnąć odpowiędną ilość kickbasu, pozatym sprawdź czy masz w przednich drzwiach komory na fabryczny głośnik audi, ja miałem wersje z BOSE i tam występowała komora, to w twoim przypadku znacznie by uprościło sprawe, mógłbyś wtedy zrezygnować z tłumienia drzwi, jesli takiej komory nie posiadasz, a głosniki są wkręcone na pierścieniu do tapicerki, napisz mi PW, coś wymyślimy. Idąc dalej, pieniądze przeznaczone na system tylni radziłbym dołożyć do systemu przedniego, a zamiast głośników w półce, zamontować subwoofer w skrzyni zamkniętej. Przód + subwoofer napędzić ze wzmacniacza 4 kanałowego lub 2 mniejszych wzmacniaczy.

3. Kable głośnikowe lepiej wymienić, nie jest to duży wydatek, a zawsze spokojniejsza głowa.

4. Przy tej konfiguracji którą podałem lepiej zamontować jedną mniejszą dwukanałówka na przód i drugą mocniejszą do do suba lub monoblocka.

Jeśli podasz przybliżony budżet na sprzęt będę mógł zaproponować Ci konkretne modele sprzętu.

Pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 07.sty.2007 21:44:21 
Użytkownik

Mam zamiar przeznaczyc na to jakies 3 tys zl z tym ze radio raczej z drugiej reki ;) Wiem ze zawsze w praniu wychodzi wiecej wiec z tym tez sie licze.Napisales o przodzie i tyle samochodu tzn ze glosniki w tylnych drzwiach tylko wymienic i napedzic z samego radia?a z tymi modelami sprzetu to mi z nieba spadles :diabel: bedzie super jesli padnie jakas propozycja.I na co trzeba zwracac uwage przy zakupie radia?Ja napewno nie uslysze roznicy wiec zdaje sie na wyglad i latwosc obslugi ;) Oczywiscie biore pod uwage tylko te "znane" firmy :)

Tytuł:
PostNapisane: 08.sty.2007 10:35:39 
Użytkownik

Mylisz się, roznice uslyszysz :) !!!

Tytuł:
PostNapisane: 11.sty.2007 22:55:57 
Użytkownik

A gdzie w moim samochodzie znajduje sie oryginalny wzmacniacz odpowiedzialny za glosniki w tylnych drzwiach i polce?po podlaczeniu innego radia okazalo sie ze tyl przestal grac ,musialem kupic inne zlacze iso z kostka do tego wlasnie wzmacniacza.

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2007 09:41:26 
Użytkownik

W bagażniku przykrecony do półki,wsadz głowe w kufer i spójrz w prawą strone półki ;)

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2007 13:36:57 
Użytkownik

w tym miejscu to bym go znalazl ;) niestety nie ma tam nic oprocz glosnikow zakrytych plastikiem pod ktorym tez nic nie ma :/

Tytuł:
PostNapisane: 12.sty.2007 19:58:42 
Użytkownik

z lewej strony w schowku w bagazniku tam gdzie przymocowana jest zmieniarka, odkrecasz zmieniarka i przyrywke i na dole masz wzmacniacz.

Sorry ze nie rzucilem jeszcze propozycji sprzetowych, ale nie specjalnie imalem czas, dzis wieczorem postaram się coś skrobnąć.

Tytuł:
PostNapisane: 14.sty.2007 19:52:48 
Użytkownik

Juz znalazlem :) Niestety w tej wnece tez go nie bylo.Okazalo sie ze sa to dwa osobne wzmacniacze zintegrowane z glosnikami.Kazdy glosnik ma pod magnesem plytke z malym ukladem(wszystko w jednej obudowie) i po odcieciu zasilania chociaz w jednym przestaje grac caly tyl(polka i drzwi)

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2007 09:02:58 
Użytkownik

Czyli tak jak w a4, smieszny jest ten wzmacniacz :)

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2007 13:05:41 
Użytkownik

Troche sie podszkolilem,kupilem i zalozylem moj nowy sprzet :).Wiec po poradzie kolegi INTELL'a zainwestowalem w system przedni i zamiast oryginalnych 10 cm jest teraz 13(AUDIO DEVELOPMENT AD 50) w skrzynkach kickbasowych nokia.To samo zrobilem z tylu w drzwiach z tym ze tam jest slabszy zestaw tej samej firmy AD 5.Wszystkie wysokotonowe glosniki tez sa w oryginalnych miejscach.Przod jest zasilany z dwukanalowego wzmacniacza SYNFONI 45.2 ,a tyl bezposrednio z radia(narazie Kenwood KDC-W6534U ale marzy mi sie jakies 24-bitowe :D ).Glosniki 16 cm w tylnej poce sluza teraz jako atrapa,poprostu je odlaczylem.Za odpowiednia ilosc basu odpowiada dosyc niepasujace do reszty polaczenie wzmacniacza ALPINE MRP-M450 oraz sub JL AUDIO 12W3V2 (2 ohmy) ,niesamowicie skuteczny zestaw :peace: .Wzmacniacze zostaly zabudowane w bocznych wnekach w bagazniku a skrzynka basowa stio gdzies w rogu ;) ). cale okablowanie wymienilem na odpowiednie do calosci.
Jestem naprawde zadowolony z efektow mojej tygodniowej dlubaniny w garazu.Gra dynamicznie w miare czysto(jeszcze mam problem z masa,wiecie aluminium ;) ) ale jesli jest taka ochota potrafi naprawde glosno pohalasowac jak na 13 cm.Dodam jeszcze ,ze inspiracja bylo Audi A8 "Moira" z firmy BASSER z Łódzkiego konstantynowa ktore naprawde powala na kolana jesli chodzi o dzwiek (bylem sluchalem :diabel: ) jak sie naucze dodawac fotki to jakies beda ;)

Tytuł: Re: [A8 D2] pytanie o audio
PostNapisane: 16.lut.2013 17:30:25 
Użytkownik

Panowie.....
Mam podobny problem, ale nie chce zmieniac calego systemu u siebie w samochodzie tylko dolozyc wzmacniacz zewnetrzny z subwooferem. Posiadam Audi A8 D2 2001 2.8 30V . System symphony 2 z glosnikami z wzmacniaczem w polce... glosniki Nokia. Czy jest jakas szansa by wziac sygnal do wzmacniacza z tych glosnikow , ew. z radia. Problem jest tylko taki ze w radiu wychodza w srodkowej kostce tylko cztery plusy i nie ma minusow jak przy normalnych radiach.... Ma ktos z Was jakos rade dla mnie. Bardzo porsze o kontakt i z gory dziekuje za podpowiedz jak to podlaczyc.

PostNapisane: 16.lut.2013 20:34:44 
Ja bym brał sygnał z tylnych głosników-powinno banglać.

PostNapisane: 16.lut.2013 23:44:26 
Użytkownik

a nie wiesz ktore przewody wykorzystac... do tylnich glosnikow dochodzi ich 5. czy jak podlacze do nich converter z wysokich na niskie to nie spale wzmacniacza do nich podlaczonego?

PostNapisane: 17.lut.2013 00:31:29 
Jesli masz głośniki nokia to one są aktywne. W tych 5 przewodach są sygnałowe z radia i zasilanie mini wzmacniacza. Do dużego wzmaka trza by brać sygnałowe kable ale ktore to ci nie powiem(trza posprawdzać chocby miernikiem) Głosniki na pólce w D2 pełnią role niskotonowych. Ten konwerter to filtr więc nic nie powinno sie dziać. Możesz tez całkiem odłaczyć te głosniki jesli chcesz maximum sygnału do wzmaka.

PostNapisane: 17.lut.2013 23:03:09 
Użytkownik

to wszystko wiem... wiem ,ze sa aktywne. chodzi mi o troche dokladniejsza pomoc... nie jestem elektrykiem. nie wiesz jak sprawdzic pod ktore kable mam sie podlaczyc? jakie napiecie powinno sie tam znalezc? czy moze lepiej bedzie wpiac sie w glosniki z tylnich drzwi?

PostNapisane: 17.lut.2013 23:13:41 
Głosniki z tylnych drzwi tez sa aktywne i chyba tylko przednie nie maja wzmacniaczy. Napięcie do wzmacniacza powinno być +12 toje łatwo znajdziesz i wyeliminujesz,podobnie masę,Mozesz jeszcze sobie pociągnąc kabel z radia bo tam są chyba chinche(u mnie są)i przez rozgałęźnik rozdzielic sygnał. Mozesz też ciągnąc sygnał ktory idzie bezpośrednio do głosnika juz za wzmacniaczem(bedzie na pewno dośc silny) Też nie jestem elektrykiem,pisze ci co sam bym zrobił bo dłubalem tam troche jak nie wiedziałem jak podłaczyć tył do zwyklego radia :)

Strefa czasowa: UTC + 1