.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 21:30:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: AFB 2.5 A6 Quattro - Słabe korekcje pomimo napraw...
PostNapisane: 23.lut.2013 11:17:59 
Użytkownik

Auto: A6 C5 2,5 TDI V6 Quattro
Witam,

Borykam się z moim silnikiem już jakiś czas i po ostatniej wczorajszej naprawie, która miała naprawić problem okazuje się że jednak nie.. :( Czynności które wykonałem w moim AFB to:

- wczoraj założyłem kpl. zregenerowanych w BS wtrysków (na ori bosch)
- Wcześniej wymieniłem hydraulikę silnika na kutą INA (rozrząd na blokadach itp..)
- jeszcze wcześniej wymieniłem pompę VP44
- nowy rozrząd itp...

I nadal pomimo napraw mój VCDS pokazuje takie oto korekcje:

Log (0 - 007,013,014)

Już nie mam pomysłu, zjada mnie to auto kawałek po kawałku :/

Tytuł: Re: AFB 2.5 A6 Quattro - Słabe korekcje pomimo napraw...
PostNapisane: 23.lut.2013 17:56:27 
Użytkownik

zwroc uwage co masz napisanego w naglowku... sa to roznice cylindra X wzgledem cylindra 2giego
Wszystkie korekcje sa na minus wzgledem 2ki.
Roznice pomiedzy cylindrami poza 2ka wychodzi, ze wynosi okolo 1
Wniosek oparty na suchej analizie ... masz ewidentnie popsuty cylinder drugi
A tak na serio bardziej.
Masz jakos regenerowanie wtryski (nikt /Ty takze/) nie wie jak dobrze. - wierzysz, ze dobrze ale reki pod topor nie dpolozysz, prawda?)
Pompa wtryskowa przeciez nie jest nowa (co najwyzej mnprawiana i kalibrowana - ale ewidentnie stara czesc)
W aucie po nastu latach przeciez tez sa roznice kompresji, moze walki maja delikatnie podjedzone krzywki i zawory otwieraja sie w rozny sposob.
Zwroc uwage, ze auto mierzy te korekcje pokretnie... mierzy miedzy innymi przy uzyciu wtrysku sterujacego korekcje wzgledem wtrysku zwyklego jakim jest "2gi" ("bez kabelka zadnego", prawda?)
Chce przez to powiedziec, ze ... jezeli auto jezdzi dobrze, chodzi rowno, przyspiesza, wtryski nie leja, krzywki sa i hydraulika tez jest sprawna... to po jaka cholere chcesz pakowac w auto kase?
Pozdrawiam,
Przemek
P.S.
korekcje sa wyrazone w ilosci paliwa a nie procencie.. co oznacza, ze przy malej dawce w 001 beda autoamtycznie male a przy duzej dawce beda duze korekcje.
Auto w automacie potrzebuje wiecej wachy do utrzymana wolnych obrotow a wiec i korekcje w autach na tipie beda srednio przez to troche wieksze niz w manualach
Zloguj dla pewnosci 001S na rozgrzanym...

PostNapisane: 23.lut.2013 19:24:56 
Użytkownik

Regeneracje wtrysków robiłem tam, gdzie wielokrotnie oddajemy wtryski, pompy itp do BS tj. nowe końcówki bosch + regulacje. Nie dam ręki pod topór ale jakoś zawsze byliśmy zadowoleni z "ich" prac. Pompa podobno nie ma znaczenia jeżeli chodzi o korekcje ale nie wiem czy to prawda. Szukam przyczyn właśnie temu, że już tyle kasy wpompowałem i różnica 1-2 tys zł jest już teraz praktycznie mało znacząca aby się cieszyć w pełni zdrowym AFB.

Postaram się jeszcze zrobić komplet logów statycznych i zamieszczę je dziś wieczorem. Auto jedzie "jako-tako" ale też 150 KM to nie jest szczyt marzeń na ciężkie quattro z automatem. Stanę kiedyś na światłach z 2gim takim samym to będę wiedział. Może jest ktoś na forum z okolic Bielska-Białej?? :)

A właśnie... Przed wszystkimi naprawami słyszałem w rzędzie cylindrów 1-3 stuki w okolicach cyl 3 lub 2. teraz po naprawach dalej delikatnie słychać taki stukot ale już nie tak metaliczny jak zaraz po zakupie i samej wymianie rozrządu. Wałki nie sa jakieś rewelacyjne ale ich "wytarcia" są ledwo odczuwalne paznokciem.

Oto pełne logi statyczne:

Log (0 - 013,014,018)
Log (1 - 000,001,003)
Log (2 - 000,003)
Log (3 - 004,007)

BS:
Log (0 - 011)
Log (1 - 004)
Log (2 - 003)
Log (3 - 000)

PostNapisane: 24.lut.2013 08:56:06 
Użytkownik

a moze wtrysk sterujacy mierzy "delikatnie falszywie" i przez to wszystkie korekcje sa np "zawyzone" na minusie o te -1? Nie wymieniaj tego przypadkiem ale jak widzisz przyczyn tego moze byc wiecej.
Tak sadzilem, ze to automat... masz dawke 7.5-8.2 (powiedzmy srednio 7.8)... i korekcje po -0.85 od -2.3

Zalozmy, zeby widziana dawka spadla (np ze wzgledu na pogarszajacy sie stan pompy i swap na manuala itp) np o polowe... logiczne sie wydaje ze to samo by sie stalo z korekcjami... czyli bylyby od -0.4 do -1.25 i pewnie bylbys zadowolony?
Nie potrafie Ci powiedziec, ze nie da sie za tysiac zlotych znizyc je do wartosci wzorcowych ale chcialem pokazac, ze auto z duza dawka ma z automatu korekcje wieksze od auta z mala dawka (widziana... bo i tak podobnie wache ciagna)
Dla weryfikacji moich slow poszukaj sobie logow statycznych 2.5v6tdi z dawkami w 001 w okolicach np 3.5 - i bedzie "wzorcowo" a w autach z tipami i dawkami powyzej 6 korekcje najwieksze pewnie z okolicy 1.5-2.5
Pozdrawiam,
Przemek
EDIT
jest tani sposob na delikatne zbicie korekcji!
W logu 004 widac, ze auto nie osiaga zadanego kata wtrysku (zadany to 2.4 a osiagany to 1.8). Wynika to z tego, ze auto ma kat na LATE max 1,8 wiec bardziej na LATE sie nie przesunie!
Jezeli opozniej kat wtrysku do okolo 2.5 na LATE to kat zadany w 004 (czyli 2.4ATDC) zostanie osiagniety co pewnie (jest szansa bez gwarancji), ze spadnie dawka w 001S (bo zakladam, ze jak ustawil producent kat zadany 2.4 dla tych warunkow pracy to taki jest optymalniejszy niz obecny 1.8).. a jak spadnie dawka to spadna delikatnie korekcje (wszystko bez gwarancji)
Pozdrawiam,
Przemek

PostNapisane: 24.lut.2013 10:58:05 
Użytkownik

Dziękuję kolego za szybkie odpowiedzi :) a gdybym zmniejszył dawkę w adaptacjach to mogło by to coś dać ? kiedyś tam grzebałem żeby zmienić dawkę startową bo mi auto na ciepłym silniku słabo odpalało i o ileś tam go podniosłem ale może niechcący pozmieniałem też inne ?? Wydaje mi się że skoro technicznie teraz elementy są teoretycznie już sprawne to przywrócił bym ustawienia standardowe takie jakie fabryka dała. Pomogło by takie coś ? Martwiłem się tymi korekcjami bo mnie straszono że mi wtryski leją i tłoki wypala... chyba że już jeden delikatnie nadpaliło ? I pozostaje jeszcze pytanie jak przywrócić ustawienia domyślne/ ewentualnie skąd je wziąść ??

PostNapisane: 24.lut.2013 11:09:58 
Użytkownik

w adaptacjach nie zmniejszasz dawki ale dawke widziana... prawd. zmniejszysz tym tez korekcje. Ale jezeli bez adaptacji zmniejszy sie dawka (bo np auto uzyska zadany kata wtrysku) to wtedy jezeli zmniejsza sie korekcje to zmniejsza sie ona naprawde (co do wartosci dawki.. bo pewnie co do procentu wzgledem dawki w 001 pewnie nie)

PostNapisane: 24.lut.2013 11:28:00 
Użytkownik

No tak ale czy przy zmianie kąta wtrysku na ponad 2 ATDC automat nie wpadnie mi w tryb awaryjny ? skoro zalecany jest 2* lub przez niektórych 1* ??

PostNapisane: 24.lut.2013 11:47:58 
Użytkownik

arri napisał(a):
No tak ale czy przy zmianie kąta wtrysku na ponad 2 ATDC automat nie wpadnie mi w tryb awaryjny ? skoro zalecany jest 2* lub przez niektórych 1* ??

producent twierdzi, ze kat wtrysku na LATE ma byc ustawiony w przedziale 0-4ATDC ... jezeli tak jest to jest on formalnie poprawny... i poprawny bedzie 0.5ATDC jak i 3.5ATDC
Mozesz sobie ustawic kat na 1BTDC albo 5ATDC i automat nie wpadnie w tryb awayjny a co najwyzej vagcomem wylapiesz blad o niemoznosci osiagniecia kata wtrysku (zreszta jak widac w 004S masz wysterowanie elektrozaworka kata wtrysku na 100% a mimo wszystko kat zadany nie zostal osiagniety)'
W moim podpisie masz link z opisem o co chodzi z tym LATE itp
Pozdrawiam,
Przemek
P.S,
wszystko co robisz robisz na swoja odpowiedzialnosc. Mimo, ze obecnie kat zadany przez ecu nie moze byc osiagniety to obecne ustawienie jest poprawne (jak o to, ktore Ci zaproponowalem tez bedzie poprawne...)
W logu 004 w kolumnie "Spec. start" masz wartosc -2.4 (albo jak wolisz 2.4ATDC)... a przy ustawieniu na LATE np 1ATDC maksymalny kat w strone minus (czyli ATDC) bedzie okolo 1 .. czyli kat -2.4 nie bedzie mogl byc osiagniety (taraz z analogicznego powodu osiagany jest okolo -1.8). Czy uwazasz ze gamonie ze szmelcgrupy sie pomylily i zla wartosc "zaprogramowali"?

PostNapisane: 24.lut.2013 12:17:59 
Użytkownik

przemekk74 napisał(a):
arri napisał(a):
Czy uwazasz ze gamonie ze szmelcgrupy sie pomylily i zla wartosc "zaprogramowali"?

Uważam, że po cholerę zrobili "ręczne dostrajanie" kąta wtrysku :) Gamonie jakoś to sobie po dojczlandsku policzyły więc w to nie wnikam bo doktoratów z Budowy Maszyn jeszcze nie mam ;)

Co do LATE/EARLY to coś tam kumam i już raz sobie kąt fajnie ustawiłem na -1 (lub jak wole 1 ATDC :) ) Zanim jednak ten kąt jeszcze opóźnię to zmierzę kompresje na garkach bo jakoś mi to do głowy nie przyszło jak wtryski miałem na stole :banghead: Tylko muszę tokarzowi zawieść kawałek pręcika żeby adapter na gniazdo świec dorobił żeby się już nie kichać z pokrywkami :/

PostNapisane: 24.lut.2013 12:44:57 
Użytkownik

a jednak nie czytales linku z podpisu...
nie ma mozliwosci ustawienia kata wtrysku na wartosc X ale poprzez przekrecenie fizycznie pompa wplywasz na maksymalna mozliwa do osiagniecia wartosc kata na LATE.. jezeli bedzie ona mniejsza niz "ustawiona przez producenta w mapie" (w Twoim przypadku 2,4ATDC a mozliwa do uzyskania to 1.8ATDC) to automatycznie taka "graniczna wartosc" zostanie wysterowana. Auto zapala na zimnym na BTDC wiec im blizej "0" tym staremu samochodzikowi latwiej bedzie zapalic...dlatego "radza ustawaiac male LATE" (z tym, ze jak widac "gamonie z vw" wymyslili inaczej... pytanie kto ma racje)
Przemek
jezeli wina sa rozne kompresje to naprawa tego to sa "tysiace" a nie "tysiac"... odkrecanie swiec zarowyuch wiaze sie z ryzykiem urwania swiecy a zrzucanie glowicy (jak sie nie da inaczej odkrecic urwanej swiecy) to "tysiac"... zastanow sie czy szukasz klopotow czy spokoju ducha

PostNapisane: 24.lut.2013 13:19:38 
Użytkownik

przemekk74 napisał(a):
Przemek
jezeli wina sa rozne kompresje to naprawa tego to sa "tysiace" a nie "tysiac"... odkrecanie swiec zarowyuch wiaze sie z ryzykiem urwania swiecy a zrzucanie glowicy (jak sie nie da inaczej odkrecic urwanej swiecy) to "tysiac"... zastanow sie czy szukasz klopotow czy spokoju ducha

Spokoju ducha i pewności, że zawsze wrócę do domu nie na lawecie (bo musiałbym po nią jechać najpierw pociągiem)

Zrzucenie głowic nie jest dla mnie aż tak kosztowne bo zrobię to sam. Martwił bym się rozbieraniem dołu żeby pierścienie wymienić bo te w komplecie na 6cyl mogą mnie z butów wyrwać. Mniejsza o koszty bo to pojęcie względne. Wiem że mogę je urwać dlatego zacznę od cylindra 2go. Z resztą gdzieś mamy zestaw do ich wykręcania jak się urwą.

Powiem tak:

Wydałem grosze na auto, majątek (czytaj 6tys od zakupu) na doprowadzenie go do takiego stanu w jakim jest i chciałbym doprowadzić tą operację do końca przy najmniejszym wkładzie finansowym i największą swoją pracą. Zatem jutro przestawię ten kąt tak jak mi doradzasz i będziemy widzieć co dalej. Dziękuję za Twoją pomoc, jest nieoceniona :)

PostNapisane: 24.lut.2013 19:37:45 
Użytkownik

jak juz jestes ten z tych dokladnych bezkompromisowych to podrzuce jeszcze jeden pomysl ale az sie boje ze go zrealizujesz :) ...
Wg moich przemyslen jest tak
Masz 6 cylindrow i wszystkie wtryski poza sterujacym sa blizniacze.... jezeli zalozmy jest tak
Korekcje:
2 vs 3 = 0.5
2 vs 4 = 1.5
2 vs 5 = 1.5
2 vs 6 = 1.5

to gdyby zamienic 2 z 3 to by bylo (na logike zakladajac, ze korekcje wynikaja tylko z wtryskow)
2 vs 3 = -0.5
2 vs 4 = 1.0
2 vs 5 = 1.0
2 vs 6 = 1.0
(moglem sie pomylic ale jak sadze idee Ci podrzucilem - u Ciebie np 2 vs 4)
Taki balansik korekcji ... nigdy nie slyszalem, zeby ktos tak kombinowal ale kto wie....
Pozdrawiam,
Przemek

PostNapisane: 24.lut.2013 22:17:29 
Użytkownik

Pomysł interesujący nie powiem :) Najlepsza opcja w mojego leniwego już punktu widzenia to 1 z 2 gim bo do rozebrania prawej pokrywy wystarczy mi pare minut a z lewą jest już więcej zabawy :)

Ale robię sobie tak że co przyjadę wieczorem pod dom to podpinam VCDS'a i sprawdzam. I dziś mnie miło przed chwilą zaskoczył bo korecje wynosiły kolejno 1,25 ; 1,15 ; 2,15 ; 0,75 ; 080 więc jakby z każdym kilometrem lepiej. Wpadłem już nawet na pomysł że zaleje do pełna wpadnę w katowicach na A4 i przelecę się po niej Cie odwiedzić do Wrocka i z powrotem. Może by się samo wszystko naprawiło hehe...

PostNapisane: 27.lut.2013 19:21:54 
Użytkownik

No to zrobiłem testy z kątem:

Log (0 - 013,014,004)

Raz nawet ponad 3 ATDC ustawiłem a w tedy dźwiek pracy jak w benzynie :D

PostNapisane: 27.lut.2013 19:53:20 
Użytkownik

daj jak masz 001S - zwykla ciekawosc czy spadla dawka... jak Ci sie nie chce bawic z wklejaniem logow to wklej jako tekst

PostNapisane: 27.lut.2013 22:30:42 
Użytkownik

Log (0 - 001,004,005)

na szybko. Ale z ustawieniem kąta nie takim jak mi poleciłeś. I tak go muszę zmienić bo głośno silnik chodzi orkutnie :/

teraz dawka lekko spadła...

PostNapisane: 27.lut.2013 23:47:39 
Użytkownik

nie polecilem ale podpuscilem:)
Szkoda ze nie miales 001 z katee na late conajmniej 2.4 ta aby zadany kat wtrysku mpogl byc osiagniety (ale szkoda krecic teraz "z ciekawosci")
dawka spadla ale wzrosly korekcje... mysle, ze tam wiecej czynnikow jest jak np czy egr sie wlaczyl czy nie (w kolmnie 003 widac jego stan - po ilesu tam staniana wolnych obrotach przelacza sie w okreslony stan i to tez ma pewnie wplyw na dawke w 001)

PostNapisane: 03.mar.2013 23:38:54 
Użytkownik

przemekk74 napisał(a):
conajmniej 2.4 ta aby zadany kat wtrysku mpogl byc osiagniety

Kolego przy ustawieniu na około 1.8 ATDC zadany kąt wtrysku pokrywał się praktycznie oba skakały pomiędzy 1.8-2.0. Im większy realny był ustawiony tym mniejszy się robił zadany i zaczynały się pokrywać. Muszę zmienić go z powrotem na około 2.0 bo przecież chodzi jak stary w124 w 3.0D :/ Jak ustawie to znów zapodam logi. A i w tym tygodniu myślę że załatwię przyrząd do mierzenia kompresji przez gniazda świec

PostNapisane: 04.mar.2013 08:51:16 
Użytkownik

szkoda (na zasadzie materialu dla potomnych), ze nie zrobiles 001 004 013 i 014 na ustawieniu 2 z hakiem (byloby widac jak moznosc osiagniecia zadanego kata wplywa na dawke i korekcje (robiles chyba tylko 013,014)
Niezaleznie czy ustawisz kat na late na wartosc 0,0 ATDC czy na 4,0ATDC a czy moze na 2ATDC to formalnie jest dobrze (albo jak wolisz "wystarczajaco dobrze") i auto powinno chodzic dobrze (a co za tym idzie korekcje tez powinny byc w normach)... czyli to nie "przekrecenie o milimtr w prawo czy w lewo" jest przyczyna anormalnych odczytow
Chcesz odkrecac swiece co jest zwiazane z ryzykiem urwania swiecy.. nastepnie jak to sie stanie masz walke z wykrecaniem urwanej swiecy co moze skonczyc sie zrzucaniem glowicy. Zalozmy, ze na cylindrze nr 2 bedzie slabsza kompresja... co wtedy zrobisz? zrzucasz glowice, regenerujesz ja, wymieniasz pierscienie (a tak ze 2.5 kola poleci)? jest warto?
Pozdrawiam,
Przemek

PostNapisane: 05.mar.2013 22:15:34 
Użytkownik

No przepraszam najmocniej Kolego :) W ramach przeprosin/rekompensaty zamieszczam "jeszcze ciepłe" logi z przed chwili. Zmieniłem rano na gorąco kąt na ok. 2. Teraz jazda jest o NIEBO lepsza (praca skrzyni automatycznej jest niemal nieodczuwalna). I wydaje mi się że lepiej dobiera przełożenia do warunków.

Log (0 - 004,005,008)
Log (0 - 004)
Log (0 - 000,001,003)

Jeżeli będę miał czarno na białym że kompresja jest do bani, to tak ;) Doprowadzę to do stanu, kiedy powiem: "tak! to jest nareszcie to!" i wreszcie będę zadowolony w 100%. Świecami się nie martwię. Martwią mnie koszty pierścieni - tylko tych jak na razie nie znam. 1000 zł za obie głowice z planowaniem i uszczelniaczami +docieranie zrobię sobie sam. Wydaje mi się że jak już postawiłem A... i wpakowałem xxxx zł to trzeba postawić B... i może potem faktycznie cieszyć się fajną jazdą. Swoją drogą - jak dla mnie to jeździ to już prawie tak jak powinno zwłaszcza że Quattro + automat trochę ważą :/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1