Kliku napisał(a):
na krotkich odcinkach (do pracy) w miescie takie v6 spali 14-16 L + mniej wiecej 20 litrow na miescie na odpalanie.
Wszystko zalezy kto jakie trasy robi. Kazdy stary OOOO o pojemnosci wiekszej niz 2.0 duzo spali (w duzym miescie, korki itp.) co innego trasa. Jak bede dziadkowal to na trasie tez spale poniezej 6 L. Ale co to za zycie. To tak jakby kupic V8 i nie korzystac z mocy.
W moim przypadku na miesiąc starcza wachy (jeśli używam jej tylko do rozruchu) za ok.50zł

Po odpaleniu na zimno, silnik przełącza się po ok.1km jazdy. Zresztą można zerknąć na link do motostatu z podpisu, tam prowadzę raporty spalania (bez koloryzowania). Chociaż moja eSa wyjeżdża średnio 3 razy tygodniowo robiąc trasy 150-200km w obie strony. Po mieście na pewno spaliła by więcej. Jak jakimś trafem zdarzy mi się polatać po mieście (a to w moim rozumieniu odcinki 1-2 km), wtedy spalanie w tempie błyskawicznym podnosi się do góry (wg kompa)

Jak jeździłem A6 C4 ACK robiąc 5kkm miesięcznie w każdych warunkach (długie trasy powyżej 100km, krótkie 50-60km, miasto w korkach (
Wawa), krótkie odcinki - i tak każdego tygodnia ok.1200-1300km) to Pb też jakoś szybko nie uciekała (średnio 10l na miesiąc), LPG średnio 13-14/100km.
Każde auto na mieście spali dużo, nieważne czy Pb/ON/LPG. Przerabiałem każdą opcję. Nawet Renówka 1.4 z podpisu zimą przy krótkich odcinkach miejskich potrafiła dojść do 12l/100km, dieselek 1.5 dCi średnio 4.7l ON, na mieście nawet nie wiem ile, ale po uciekających kontrolkach od stanu paliwa stawiam że ok.7.5-8l ON.....
Tak czy inaczej wybierałbym to co się trafi w lepszym stanie
Inna sprawa, że najprędzej to będzie jakieś V6...