.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 22:20:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a4 b6 avf] klimatyzacja słabo działa, czujnik temperatury.
PostNapisane: 17.cze.2013 10:30:44 
Użytkownik

Witam.

Mam taki problem, że klima słabo działa ( chłodzi delikatnie i w trybie manualnym i auto).

Rzeczy które sprawdzałem i robiłem:

Czynnik nabity.
Filtr wymieniony.

vag com nie pokazuje błędów

Ciśnienie gazu w stanie wyłączonym 5bar i 11-12 na włączonej klimie ( może trochę mało?).

Podaję link do zdjęcia na którym widać wartość jakiegoś czujnika temperatury -99stopni C. Nie wiem co to za wartość i skąd taka. Czy jakiś czujnik jest uszkodzony i podaje małą wartość, a cały układ " myśli" że już jest tak zimno że nie powinien bardziej mrozić.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/377 ... ada7d.html

Temperatura na zegarach jest poprawnie wskazywana. To - 99stopni, to też nie jest temperatura zadana, bo jak przestawię z LO na jakąś wyższą temperaturę, to ta wartość pozostaje.

Klapa od regulacji temperatury raczej się zamyka, bo w trybie ECON ustawiona na zimne nie dmucha ciepłym powietrzem.

Jeszcze mam taki problem, że przez nadmuchy na przestrzeń kabiny ( kratki na desce) cały czas leci powietrze. Jak wyłączę te nadmuchy to zamyka tylko te środkowe nad radiem, boczne przy drzwiach cały czas dmuchają. Nie wiem gdzie szukać klapek od tych nadmuchów??

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za zainteresowanie.

Tytuł: Re: [a4 b6 avf] klimatyzacja słabo działa, czujnik temperatu
PostNapisane: 21.cze.2013 17:38:18 
Użytkownik

Witam.

Podpowiecie może coś w sprawie tych nawiewów. Są tam 3 silniki do lewej, środkowej i prawej klapy, czy jeden do wszystkich. Jak jeden do wszystkich, to będę wiedział że coś czysto mechanicznie jest źle ( oberwane klapki, albo coś w tym stylu).
Jeszcze raz z góry dziękuję.

PostNapisane: 21.cze.2013 18:29:17 
Użytkownik

Wentylator chłodnicy klimy działa?

PostNapisane: 21.cze.2013 19:15:55 
Użytkownik

Tak, działa. Może to kwestia tych klapek wszelkich, tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Jeszcze spróbuję zrobić nastawy podstawowe, tylko muszę podjechać do kolegi ( on ma pełną oryginalną wersje programu, a ja tylko demo- może przy okazji będzie napisane co to za wartość -99stopni).

PostNapisane: 26.maja.2014 21:32:29 
Użytkownik

Witam.

Dalej nie jestem zadowolony z działania klimatyzacji i mam małą prośbę do osób które posiadają A4 B6 i chwilę czasu.

Chciałbym wiedzieć co widać u Was po połączeniu się ze sterownikiem klimatronika w grupie 020 blok 3 ( trzecie pole).

U mnie jest tam cały czas -99 stopni C. Czynnik na pewno jest ( nabijany i sprawdzany), ciśnienia OK. Teraz mam taką teorię że może właśnie jakiś czujnik temperatury zaniża wartość i sterownik " myśli" , że już bardziej nie powinien chłodzić. Z góry dzięki za sprawdzenie i odpowiedź.

PostNapisane: 11.cze.2014 16:43:08 
Użytkownik

Witam.

Może mi ktoś powiedzieć ile i gdzie są czujniku temperatury wewnętrznej w tym aucie? W sterowniku, w kanałach wylotowych bocznych, ale czy może jeszcze gdzieś w suficie? Z góry dziękuję bardzo za odpowiedz.

PostNapisane: 28.cze.2014 11:15:51 
Użytkownik

Witam
Czytam te wszystkie posty z różnych forum odnośnie problemu z klimą. Miałem ten sam problem,że nie mogłem wyłączyć econ i klima się w ogóle nie załączała. Poczytałem co w takim wypadku zrobić ale po kilku postach stwierdziłem,że raczej sam nie będę przy tym grzebał i postanowiłem oddać auto do mechanika u którego naprawiam większe usterki. U mnie okazało się że czujnik ciśnienia klimatyzacji jest do wymiany gdy mechanik zadzwonił do mnie z wiadomością,że zamawia go z aso w cenie 268zł pomyślałem, że dość spory wydatek, pomimo tego kazałem zamawiać i robić.

Strefa czasowa: UTC + 1