.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.lis.2024 12:35:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kupno Audicy Combi
PostNapisane: 26.wrz.2013 13:46:01 
Użytkownik

Auto: 80b4
Wszyscy użytkownicy pomstuja na ten mechaniczny wtrysk, jako rzecz nie do naprawy w polskich warunkach. Jest tez zupelnie nie polecany do gazowania. I droga do naprawy, wymiany.
Jesli Twoje auto jezdzi dobrze - to tylko sie cieszyc, znaczy ze zadbane i ma normalny przebieg.

Jednak wszyscy znawcy Audi polecają zawsze zwykly wtrysk. Skądś to musi sie brac. Ja nigdy auta z mech. wtryskiem nie miałem - po poczytaniu w necie bałem sie ich jak diabeł świeconej wody.

PostNapisane: 26.wrz.2013 14:08:20 
Użytkownik

Auto: Allroad C5 2.7 MT
No właśnie, wiele aut ma historię taką, że właściciel je nabył, potem chciał zagazować a tu niespodzianka, dobra instalacja to 3,5k. Wrzucił zwykłą za pół tej ceny a dalej już tylko męka i złość. Mój ma ponad 350kkm, od 100kkm na IGS i jest spoko.

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie jednak V6, bo na sekwencji jeździ świetnie i ilość mechaników ogarniających jest znacznie większa.

PostNapisane: 26.wrz.2013 14:09:27 
Moderator

Auto: S6 C4
A ja ich miałem z 5 sztuk i jak wszystko było wyregulowane i serwisowane jak należy (nawet ze zwężką w dolocie) to auto jeździło bezawaryjnie.... Oczywiście dzisiejsze sekwencje to co innego, poza filtrami co 10 tom nie robię nic innego. Ale to było naście lat temu.... Więc nie pisz Frolik farmazonów bo internet często kłamie :)
A kolega Adam Walenda ma chyba jakiś problem, a konkretnie szok pourazowy po kontakcie z druciarzami od LPG :): Będę z baczną uwagą obserwował jego posty :)

+
CFFB

PostNapisane: 26.wrz.2013 15:44:13 
Użytkownik

Myślałem tez o A3 potrzebne mi jest autko rodzinne, niskie spalanie w miarę tanie części. Wiadomo tańsze niż do astry nie będą, z tym trzeba się liczyć kupując lepsze autko. Klekot odpada, interesuje mnie bardziej benzynka. Może w przyszłości zagazuje autko.

PostNapisane: 26.wrz.2013 19:52:41 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Widzę, że kolega znowu się na LPG produkuje :D:D
Moje A6 już prawie 300kkm na gazie ma zrobione i patrz, że głowice w dobrym stanie - jak to wytłumaczysz kolego - cud Tuska czy co? :D

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 26.wrz.2013 20:28:06 
Użytkownik

Mysle, że nasz nowy użytkownik forum nie ma zielonego pojęcia o lpg, trafił mu się jakiś parch z instalacją zakladaną w stodole to teraz wylewa żale na forum.

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

PostNapisane: 27.wrz.2013 07:41:12 
Użytkownik

Auto: Lotus / Porsche / Tiger / Polo / A3
Panowie, gdyby instalacja była taka cudowna i pewna w przynajmniej w tych 80 % to auta montowane były by w fabryce z taką instalacją.
Owszem, zaraz ktoś powie, że niczego w życiu nie można być pewnym. Nawet wróżka nie wywróży :)
Owszem można sobie zamówić montaż instalacji kupujac auto w salonie, ale nie bedziesz maił na niej wytłoczonych nr OE.
Jestem przeciwnikiem gazu, za dużo widziałem :)
Owszem są druciarze LPG, o tym już się nie będę rozpisywał. Można zainwestować w dobrą instalacje, co zmniejsza ryzyko usterek, ale ludzie tez sami tez popełniają błędy, nie dbają o auta i nie wiedzą jak się z nimi właściwie obchodzić. A później dzieją sie cuda.
Jak ktoś jeździ z głową czyta instrukcje obsługi, dba o auto, wiadomo, że ryzyko awarii bedzie mniejsze.
W starych konstrukcjach jak np. do C5/B5 tki może i rzeczywiście ten gaz jeszcze da rade, ale w nowszych modelach jak bym nie ryzykował.
Ostatnio miałem W12 A8 na gazowni ...szkoda moich słów, musiał bym oddzielny temat założyć.
...Polskie realia weryfikują, jest masa ludzi, którzy nawet nie wiedzą co to jest przegląd okresowy, i jezdzą aż coś sie wy..., zakładają tanię instalcje w druciarni i sa jazdy :)

Pzdr,
AW

Audi A3 1,9 TDI 110 KM
VW Polo 1,8 953 kg/ 150 KM

PostNapisane: 27.wrz.2013 07:51:00 
Użytkownik

Auto: 80b4
Własnie kolega Adam napisał cos ważnego: polskie realia weryfikują gaz i jego użytecznosc.

Ludzi takich jak forumowicze, którzy dbają o auta, montują dobre instalacje - jest w społeczeństwie może 2%.
98% ludzi albo nie ma wiedzy, albo ich to nie interesuje i chcą wszystko zrobic jak najtaniej. I stąd te instalacje są jakie są i problemy i zniszczone głowice itp... a potem kupuje się auta po takich paprakach i nie wiadomo gdzie ręce włożyć czy usiąść i plakać.

A gazownicy to już najbardziej oszczędna, wrecz skąpa część polskich kierowców. Ja na żywo w życiu nie widziałem zadbanego auta na LPG. Wiem że takie są, ale realia są takie ze 99% ludzi którzy wkladają gaz oszczędzają na czym sie da i nowe opony i dobry olej to takie auta widziały wieeele lat wstecz. W tym momencie trzeba docenic takich ludzi jak Zagor (i niektórzy inni z tego forum), którzy mimo ze mają LPG to o auta dbają jak nalezy. :) ale to niestety olbrzymia mniejszosc :)

PostNapisane: 27.wrz.2013 08:03:39 
Użytkownik

adamwalenda napisał(a):
Panowie, gdyby instalacja była taka cudowna i pewna w przynajmniej w tych 80 % to auta montowane były by w fabryce z taką instalacją.
Owszem, zaraz ktoś powie, że niczego w życiu nie można być pewnym. Nawet wróżka nie wywróży :)
.........
Pzdr,
AW

Hehe, jesteś trochę do tyłu z tematem :)
http://www.caranddriver.com/news/2014-a ... hback-news
Co Ty na to - czyzby już w fabryce drutowali auto??

Z resztą wywodu się zgadzam.

Frolik napisał(a):
Własnie kolega Adam napisał cos ważnego: polskie realia weryfikują gaz i jego użytecznosc.

Ludzi takich jak forumowicze, którzy dbają o auta, montują dobre instalacje - jest w społeczeństwie może 2%.
98% ludzi albo nie ma wiedzy, albo ich to nie interesuje i chcą wszystko zrobic jak najtaniej. I stąd te instalacje są jakie są i problemy i zniszczone głowice itp... a potem kupuje się auta po takich paprakach i nie wiadomo gdzie ręce włożyć czy usiąść i plakać.

A gazownicy to już najbardziej oszczędna, wrecz skąpa część polskich kierowców. Ja na żywo w życiu nie widziałem zadbanego auta na LPG. Wiem że takie są, ale realia są takie ze 99% ludzi którzy wkladają gaz oszczędzają na czym sie da i nowe opony i dobry olej to takie auta widziały wieeele lat wstecz. W tym momencie trzeba docenic takich ludzi jak Zagor (i niektórzy inni z tego forum), którzy mimo ze mają LPG to o auta dbają jak nalezy. :) ale to niestety olbrzymia mniejszosc :)

Frolik, nie kadź bo eSa zostaje ;)
Nie tylko PL realia - w UE jest kryzys, każdy obywatel ogląda/oglądał dwa razy każde Euro która ma wydać, stąd i pojawiła się nisza którą chętnie wypełnili producenci instalacji LPG, i czy ktoś chce, czy nie, instalacje są coraz bardziej zaawansowane, coraz więcej zmiennych są w stanie obsłużyć i prawidłowo dawkować paliwo, żeby nie doprowadzić do awarii silnika.
Ideałem są wręcz auta na pośrednim wtrysku, ale jeżdżące w CL do odcinki (czyli np. ASN w C5) - tam nie może być ubogo, bo cały czas sterownik pilnuje składu mieszanki, a jak ktoś ma silnik pracujący w OL, to lepiej je podlać go mocniej, niech idzie na niskim AFR i sprawa temp komory spalania jest opanowana, nie ma się co martwić, że coś popłynie :)

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 27.wrz.2013 08:12:40 
Moderator

Auto: V70
ok koniec OT

PostNapisane: 30.wrz.2013 13:04:15 
Użytkownik

Kup sobie Nissana Note w benzynie, tam gaz nie jest potrzebny.

Jak chcesz Audice Combi :peace: w quattro i dieslu to dorzuć parę zeta to ci swoją sprzedam.

Audi B4 w super stanie to już chyba naprawdę jest problem.
Ale takie 2.8 quattro avant by z pewnością cię ucieszyło.

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 30.wrz.2013 17:11:55 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
Note - toż to masakra jakaś. Skrzynie wyją na 5tym biegu, wolne to i przede wszystkim strasznie niestabilne przy wyższych prędkościach.

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

PostNapisane: 30.wrz.2013 17:21:23 
Użytkownik

jmm napisał(a):
Note - toż to masakra jakaś. Skrzynie wyją na 5tym biegu, wolne to i przede wszystkim strasznie niestabilne przy wyższych prędkościach.

Ale gazu nie trzeba montować, koło zapasowe na swoim miejscu :peace:. Pali jak diesel, nie ma dwumasy, pompek :D A po co ci stabilność w tym aucie jak to wolne jest. ;) :D

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 30.wrz.2013 18:40:13 
Użytkownik

Auto: C7
Miałem kiedyś folder reklamowy z lat 90-tych BMW.
I była taka opcja 316g (gaz ) .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1