.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 09:16:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4 1Z] Poduszki silnika - zwykłe, olejowe....
PostNapisane: 26.wrz.2013 20:29:36 
Użytkownik

Siema. Dopadł mnie przypadkowo problem poduszek. Przy okazji pobytu na serwisie stwierdzono uszkodzenie L i P poduszki silnika. Wymieniono je na jakieś KRAFT'y po ca 50pln/szt. Wsiadam, odpalam auto i ... jedna wielka żenada... silnikiem tłucze, w kabinie wibracje, rezonans itp itd.
Okazało się że założono najtańsze (i jedyne) co mieli od ręki... Teoretycznie- zwykłe tanie (prawdopodoobnie twarde) gumowo-metalowe poduchy omijać szerokim łukiem.

Ale...
Jak się okazuje nie łatwo wśród producentów znaleźć zamiennik. Słyszałem że porządne olejowe to koszt ok 250zł/szt. Sklep online intercars niewiele mi zaoferował (brak w magazynie), więc postanowiłem trochę poszperać na necie i po lokalnych sklepach.
Teoretycznie poduchy olejowo-gumowe (tzw. hydropodstawa) są do dostania w przyzwoitych pieniądzach:
http://www.motointegrator.pl/produkty/3 ... febi-10014
http://allegro.pl/poduszka-silnika-przo ... 22597.html

Co ciekawe oglądałem dziś swoje stare poduchy. Wg tego co było (raczej oryginały):
lewa 4A0199379G (nie wiem czy olejowa - po prostu zerwana guma)
prawa 4A0199379C (na pewno olejowa bo była 'wylana')

Co może jeszcze ciekawsze, na jednym z katalogów (bodajże FEBI) wyczytałem że jedna poducha jest olejowa a druga... metalowo-gumowa (?)
Wg intercars poduszki FEBI są 2 ale różne:
Kod:
Poduszka silnika FEBI 10014
Rodzaj mocowania: hydropodstawa
Oznaczenie koloru: niebieski
od roku prod.: 1995.01
Strona zabudowy: z prawej

Poduszka silnika FEBI 32035
Strona zabudowy: z lewej
Rodzaj mocowania: podstawa gumowo-metalowa

Przy czym większość innych producentów w opisach swoich produktów określa jako uniwersalne lewa/prawa...

No i zonk... czyżby faktycznie zależnie od strony mocowania były różne poduchy? Kupiłem za 60zł prawą TOPRAN z zakreślonym na niebiesko otworem od spodu (czyżby olejowa? a może tylko 'chłyt materkindody'). Jutro rano (ponowna) wymiana... Byłem w serwisie i w kilku sklepach - nikt nie jest w stanie określić 'wzrokowo' czy dana poduszka jest olejowa czy nie. Próbowano nasłuchiwać 'chlupotania' przy potrząsaniu ale nic nie słychać :|

Ciekawe jak jest/było u was?

PS. Post poniekąd ku przestrodze, jeśli czeka Cię wymiana zbadaj dokładniej temat :039:

Tytuł: Re: [A6 C4 1Z] Poduszki silnika - zwykłe, olejowe....
PostNapisane: 27.wrz.2013 07:23:19 
Użytkownik

Auto: 90Q b2,S8d2,cqV8,RS4b7,A7
przerabialem temat poduszek przy roznych dieslach i zadne zamienniki nie daway rady, przenosily drgania na bude, tylko po montazu orginalu probem znikal ;)

PostNapisane: 27.wrz.2013 10:45:23 
Użytkownik

A jak z ich wymianą jest ? Da radę tam podejść z kanału żeby wymienić ? czy trzeba coś więcej demontować ? Chodzi mi o V6 - może ktoś przerabiał temat ?

-Volvo V70 II T5

-Audi 100 C4 Avant '92r. ABC (Rezanko: soczewki, 4 x el. szyby, roletki w tylnych drzwiach oraz tylnej szyby, dekory, ori 3 światło stop, 8 fabrycznych głośników, podświetlane nawiewy)
-Audi 100 C3 CD '83r. 2,0
-Audi Coupe GT '86r. KX
-Audi Coupe GT5S '82r. WN
-Audi 80 GLS 2D, '78r. 1,6

PostNapisane: 28.wrz.2013 11:16:04 
Użytkownik

Arthur napisał(a):
przerabialem temat poduszek przy roznych dieslach i zadne zamienniki nie daway rady, przenosily drgania na bude, tylko po montazu orginalu probem znikal ;)

Dzwoniłem bezpośrednio do dystrybutora Febi w PL i potwierdził, że ta poduszka jest olejowa. Natomiast Febi wzorując się na oryginale produkuje... 2 różne poduszki (lewa/prawa). Wszystko wskazuje na to, że faktycznie fabrycznie jedna była olejowa a 2ga metalowo-gumowa. Poza tym Febi twierdzi, że nie wprowadzałoby podwójnej numeracji tego samego produktu. Nawet jeśli wygląda identycznie a posiada różne numery to towar może mieć wewnętrzne różnice konstrukcyjne (w tym przypadku być może twardość gumy i/lub olej wewnątrz).

Już jestem po wymianie, założone 2xFEBI nr 10014 (wg sprzedawcy mają oznaczenie 10015, ale na necie pod tym kodem widzę zawieszenie wydechu :zdziw: ). Tłumienie na szczęście bliskie stanowi pierwotnemu. Koszt poduszek bezpośrednio w sklepie ok 80-90zł/szt. Wymiana poduszek w Bosh-Service 35zł+45zł (obie strony). Co ciekawe na niektórych sklepach internetowych (np katalog intercars) te poduchy mają masakryczną cenę (w okolicach 200pln/szt).

LEWA met-gum
http://www.motointegrator.pl/produkty/3 ... febi-32035
PRAWA olejowa ( hydropodstawa)
http://www.motointegrator.pl/produkty/3 ... febi-10014

Są jeszcze tańsze poduszki TOPRAN/Hans Pries 103 731 (60zł w sklepie) obstawiam, że też są olejowe i mają dość miękkie gumy (TOPRAN sprawdzane pobieżnie dotykowo :036: )

PS. A co do wymiany to pewnie tak jak prawie zawsze przy poduszkach - albo silnik trzeba podwiesić albo podnieść od spodu np. podnośnikiem o miskę (z głową oczywiście)...

PostNapisane: 29.wrz.2013 06:33:07 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Spróbuj jeszcze poluzować górne nakrętki , odpalić silnik na chwile , ruszyć tył przód, niech silnik się swobodnie ułoży i potem dokręcić. Może nie pomoże , ale nie zaszkodzi. :D

PostNapisane: 29.wrz.2013 07:12:04 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
jak kupiłem 100tkę 5 lat temu to obie poduchy były do wymiany, wstawiłem do mechanika wtedy i nie wnikałem co założył, w tym roku jak zmieniałem silnik zerknąłem, że to TOPRANy i póki co maja się dobrze a auto przejeździło już na nich 250k km

dla 1Zta faktycznie fabrycznie są dwie różne

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1