sorki, piszé z bledami bo mi cos klawiatura zastrajkowala ...
Urodzony na stoku gór Karkonoszy
stawiam się do tablicy.
Co prawda , od 16-18 lat mieszkam na górnym śląsku ale znam każdy zakamarek w moich rodzinnych stronach.
Wybrałeś się w najlepszą porę roku w te góry. Jesień , nie ma lepszej. Widoki, kolory nie do opisania.
Ile masz czasu na urlop
, leżymy i się byczymy czy uwielbiamy ruch? Co lubisz? Góry, zabytki, skałki? Jest tego sporo i ciężko ogarnąć jednym strzałem.
Możemy zacząć od najbardziej oddalonego miejsca.
Jakuszyce - piekne trasy do biegania. Zaliczone 6 miejsce w biegu Piastów w jakis tam latach
Nic szczegolnego jesli nie lubisz biegac w trampkach lub na nartach, foldery to polecaja, ja jedynie grochowke z kotla.
Szklarska poręba - dwa wodospady.
Kamienczyk ponizej, bardzo ladny .
Szklarki powyzej, polecam od siebie.
Najlepiej wiechac na Szrenice zawadzic od gorne sniezne kotly, potem sie wrocic przez wodospad Szklarska i Kamienczyk.
Sniezne kotly jak dla mnie wygladaja duzo lepiej od dolu.
idac dalej gornym szlakiem , to polecam sloneczniki, pielegrzymy. Skaly innym slowy, ale bardzo ladne.
Zjezdzajac z gory mozna zachaczyc w Sobieszowie zamek Chojnik ktory ogladalem przez 3 lata w dzien w dzien.
Potem kierunek gorami (autem) w kierunku Karpacza,Kowar ....
A tam w Karpaczu , maly wodospad , droga pod gorke gdzie auto samo jedzie, skocznia, jakis dom lalek...
W Sciegnach miasteczko wester city pierwsze w Polsce. Zaliczony pal i to 3 razy pod rzad
W Kowarach, fabryka dywanow, nie wiem czy moæna teraz zwiedzic... potem, kierunek Trzcinsko , Janowice Wielkie (moja wioska
)
po drodze dwie ladne gorki.
Inaczej nazywany"Biust Brygidy"
polecam wejsc na dwa cycki, cudne widoki a wejscie nie jest meczace.
Na jednym cycku rozbil sie samolot i stoi tam duzy krzyz a na drugim jest super szczelina, tak jakby ktos przecial skale na pol. Krete schody na gore... ponizej schronisko.
Dalej w rejonie . Zamek Bolczow, na ktory wbiegalem 2 razy w tygodniu
przez kilka lat.
Za nim kilka cudnych miejscowek ale o tym wiedza tylko miejscowi.
To co musisz zobaczy© to kolorowe jeziorka.
Znajduja sie w wiose Wiesciszowice.
Link do nich w wiki....
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kolorowe_jeziorkai grafiki ...
https://www.google.pl/search?q=kolorowe ... =920&dpr=1 Dalej do obejrzenia to zamki. Swiny, Bolkow....
Aby zobaczyc to wszystko,gorki, zamki, skalki, miasteczko zydowskie schowane w lasach, pozbierac prawdziwki i czerwone kozaki z rana to trzeba jakies 2 tygodnie...
Do takiej wycieczki trzeba miejscowego. Wiec jesli masz pytania to wal smialo. Wszystkie te zakamarki zaliczylem rowerem i z buta, spiac czasami pod golym niebem