.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 12:13:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z odpaleniem Audi A6 C5 AJL POMOCY
PostNapisane: 09.lis.2013 11:15:03 
Użytkownik

Witam.

Kupiłem audi a6 c5 1,8 t 98' AJL z uszkodzonym silnikiem. Głowica po remoncie, zawory nowe, rozrząd ustawiony idealnie na znakach. Auto próbuje chwycić, ale nie chce odpalić, błąd na VAGU 17967 regulator wolnych obrotów - ustawienie pierwotne brak osprzętu nie związane ze sprzętem. Błędu nie da się skasować, nie ma innych błędów. Do przepustnicy podłączana jest linka gazu. Sprawdziłem bezpiecznik i przekaźnik od pompy paliwa - sprawny. Czy przepustnica może być odpowiedzialna za to, że auto nie chce odpalić?

Liczę na Waszą pomoc, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Pozdrawiam :-)

Tytuł: Re: Problem z odpaleniem Audi A6 C5 AJL POMOCY
PostNapisane: 10.lis.2013 16:06:22 
Użytkownik

Sprawdził bym na początek te kwestie

1. skoro był przeprowadzany remont głowicy to czy dobrze zostały zsynchronizowane wałki rozrządu względem siebie. Chodzi mi o fazy wałka ssącego z wydechowym. Nie mylić z ustawieniem rozrządu.
2. Czujnik położenia wałka rozrządu
3. Immo
4. Cewki
5. odpowietrzenie zbiornika
6. Pompka paliwa bo mimo że sprawna może nie mieć wystarczającego ciśnienia
7. Ciśnienie oleju

Błędem 17967 nie sugeruj się gdyż zawsze w przypadku problemów z odpalaniem będzie wyskakiwał

Jeśli poradziłeś sobie z tym problemem to napisz co było przyczyną niedomagań bo czasami może to być prozaiczna usterka wywołana zwykłym przeoczeniem a potomni napwno będą ciekawi. Pozdr

Obrazek

PostNapisane: 11.lis.2013 08:08:24 
Użytkownik

Posprawdzam wszystkie podpunkty które wymieniłeś dzisiaj i podzielę się tym na forum. Mam jeszcze pytanie - auto kręci kręci i jakby próbuje złapać, jednak na desce wyświetla się coś z olejem? Na początku wlałem troszkę ponad stan i myślałem, że to było przyczyną, zlałem pół litra, stan oleju jest OK, jednak przy kręceniu nadal wyświetla się kontrolka oleju. Co może być przyczyną? Czy to, że np. padnięta jest pompka ma wpływ na odpalenie auta? Jak sprawdzić pompę oleju, oraz gdzie się ona znajduje?

Odnośnie ustawienia rozrządu - koło napędzające wałek oraz wał ustawiłem idealnie na znakach, dzisiaj zdjąłem obudowę żeby sprawdzić, czy coś się nie przestawiło - wydaje mi się że całość przestawiła się względem siebie o jakieś pół centymetra - czy to miałoby wpływ na pracę silnika oraz odpalenie?

Czy koło pośrednie przy ustawieniu rozrządu ma znaczenie jak się je ustawi?

PostNapisane: 11.lis.2013 09:11:10 
Użytkownik

to, że świeci Ci się olej i piszczy przy takim kręceniu długim to normalne jest

PostNapisane: 11.lis.2013 11:11:50 
Użytkownik

Czyli olej można wykluczyć w takim razie.

Zdjąłem pokrywę zaworów i policzyłem ogniwa od znaku do znaku (wyczytałem to gdzieś w sieci, że powinno być 16 ogniw łańcucha między znakami)

Tak to wygląda u mnie :

http://speedy.sh/267vY/PB114408.JPG na biało zaznaczyłem od którego ogniwa liczę, zaznaczone ogniwo to 1

http://speedy.sh/yMgA5/PB114412.JPG tutaj zaznaczyłem ogniowo na którym wychodzi mi że jest 16

Czy to jest ustawione poprawnie?
Jak sprawdzić ciśnienie paliwa? Bo na listwie wtryskowej nie widzę dodatkowego miejsca żeby wkręcić manometr.

PostNapisane: 11.lis.2013 14:48:30 
Użytkownik

Porównaj swoje ustawienia z tym schematem i zrób zdjęcie z perspektywy tego schematu. Wtedy będzie wszystko widać.
Obrazek
Chociaż zdaje się być dobrze. Pomagałeś przy odpalaniu plakiem ?

Jeśli odpali na plaku to wina niedostatecznego dopływu paliwa.

Obrazek

PostNapisane: 11.lis.2013 17:03:59 
Użytkownik

Według tego schematu jest w sumie OK, także rozrząd i wałki są ustawione moim zdaniem dobrze. Odnośnie paliwa, kurcze nie wiem jak mam zmierzyć ciśnienie jakie daje pompka.

Zmierzyłem kompresję na cylindrach, 1 cylinder 11, drugi 2, trzeci 8, czwarty 8 barów. Zdjąłem głowicę i się okazało, że typy od remontu głowicy nie zrobili tego jak należy, nieszczelne są zawory, stąd chyba nie ma kompresji na drugim cylindrze. Jutro jadę na reklamację, zobaczymy co powiedzą.

Strefa czasowa: UTC + 1