Witam wszystkich,
jestem nowy na forum jak również jestem nowym posiadaczem audi a4, mam nadzieję, że nie zostanę zbesztany za założenie tego wątku
przeszukiwałem dość intensywnie różne fora, ale niestety odpowiedzi satysfakcującej nie znalazłem. Może Wy mi pomożecie. Ile według Was powinno mi spalać auto z silnikiem 1,8T quattro 170KM (wersja USA kod silnika ABW - na 99%) spala mi w mieście ok 14L przy dość spokojnej jeździe ostatnio na trasie 120 kom przy średniej ok 120 nie moglem zejść poniżej 9,3L wydaje mi się, że dość dużo, w weekend chciałbym wymienić świece bo nie wiem kiedy to było ostatnio robione a zauważyłem na zimnym silniku jak tak sobie postoi dzień lub dwa to po odpaleniu praca silnika jest nierówna przez jakieś 2s później jest wszystko ok. Czasami też na zimnym silniku nie załączy się ssanie tzn silnik pracuję na obrotach takich jak rozgrzany, ale to tylko czasami taka sytuacja ma miejsce. Czy myślicie, że świece będą miały wpływ na spalanie? co ewentualnie powinienem sprawdzić? Wymieniłem tez filtry powietrza itd + olej.
aaaaaaaa ważna informacja to taka, że auto było podłączane pod VAGA i nic nie pokazało prócz właśnie jakis malych rozjazdów pracy na cylindrach dlatego też między innymi te świece.
scalone-emge