newman napisał(a):
tre_k napisał(a):
Tuv mi przepisują na rok tylko?
Pomarzyć fajna rzecz. Zapomnij o tuv, bo i tak musisz zrobić przegląd. Zresztą prawie cały wątek o tym, że jak nie masz blach, to musisz pobrać próbne na przegląd właśnie
polska rzeczywistość ale jak się będzie kłócił to mu przepiszą a tylko ew. uzupełniające badanie zrobi
ja miałem raczej na myśli że ważny, świeży TuV to jakieś zabezpieczenie że z autem wszystko OK (choć i w DE da się wszystko załatwić
)
i parę słów uzupełnienia
tablice białe z czarnymi literami i czerwonym paskiem to tablice eksportowe Zollkennzeichen albo Exportkennzeichen albo Ausfurhrungskennzeichen. ich okres ważności (tablic z ubezpieczeniem OC) można wykupić od 14 dni do 1 roku, ale tylko na jedno auto. Auto musi mieć ważny TuV
tu parę informacji
http://www.adac.de/infotestrat/fahrzeug ... nnzeichen/żólte tablice (z żółtym paskiem) kurzzeitkennzeichen są za to ważne tylko 5 dni ale otrzymuje się in blanco dokumenty do których wpisuje się dane pojazdu. można więc je kupić i dokupić ubezpieczenie (nalezy pamiętać o zielonej karcie) nawet na granicy i jechać po upatrzone auto. Z tym że oficjalnie nie wolno na nich wyjeżdżać z niemiec. Czy to kwestia ubezpieczenia czy prawna nie mam pojęcia...