.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 17:55:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 C5 1.8T APU wysokie spalanie prośba o pomoc ? Logi
PostNapisane: 19.gru.2013 18:54:57 
Użytkownik

Auto: A6 C5 Avant 1.8T APU Tiptronic
Witam

zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w znalezieniu przyczyny mojego problemu a mianowicie
wysokiego spalania , samochód to A6 Avant 1.8T + LPG, skrzynia tiptronic :( chcę zaznaczyć od razu że mówiąc
o wysokim spalaniu nie chodzi mi o spalanie rzędu 12l/ 100km bo w takie wyniki ciężko mi uwierzyć ;) spalanie
zarówno LPG jak i benzyny jest według mnie za wysokie, samochód kupiłem jakieś 2 miesiące temu od prywatnego
właściciela w Szwajcarii z rzekomym przebiegiem 260 000 tyś i książką serwisową od początku użytkowania więc
mam powody by uwierzyć w przebieg ;) gaz założyłem miesiąc temu oczywiście nowy wiec to nie wina gazu,
teraz odnośnie spalania : w trasie przy delikatnej jeździe tak dosłownie do 110 pali mi 15.5L gazu po mieście w sumie
też przy normalnej jeździe nie zszedłem jeszcze poniżej 21 L przejechałem ok 4000 tyś/ km tankując za każdym razem
do pełna więc wyniki są realne. Czytałem na forach że przyczyną może być standardowo albo przepływka, turbo, lambda
lub regulator faz rozrządu, po podłączeniu pod komputer nie ma żadnych błędów, samochód w miarę normalnie przyspiesza
i w sumie bez problemu rozpędza się do 200 więc obstawiam że to nie turbo ? zastanawiam się czy zapchany kat nie mógł
by być przyczyną ? choć na analizatorze spalin pewnie by pokazało jak by był zapchany ? Dopiero w sobotę będę miał
możliwość zrobienia logów dynamicznych bo wiem że bez nich nic mi nikt nie powie a w ciemno nie ma co strzelać ;)

Mogli byście mi podpowiedzieć które bloki i kanały zlogować aby było to przydatne do oceny ? będę używał VAG-Com
Z góry dziękuję ludziom którzy zechcą pomóc mi z moim problemem i POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Tytuł: Re: A6 C5 1.8T APU wysokie spalanie prośba o pomoc ? Logi
PostNapisane: 21.gru.2013 16:25:03 
Użytkownik

Witam

dzisiaj udało mi się zrobić logi dynamiczne, po przeczytaniu kilkunastu postów wydaje mi się że zlogowałem
te kanały które odzwierciedlą to co dzieje się w moim samochodzie ? przed przystąpieniem do robienia
logów miałem jeden błąd który pojawił się już 2 raz ? poprzednio myślałem że to wina akumulatora ale jak
widać po wymianie na nowy akumulator błąd pojawił się ponownie ? błąd skasowałem przed pomiarem, a po
dokonaniu pomiaru puki co nie pojawił się ponownie ? błąd:

17746 Czujnik położenia wała rozrządu strona 1 - przerwa/zwarcie do plusa/brak osprzętu/nie związany ze sprzętem BŁĄD SPORADYCZNY

wieczorem robiłem pomiary statyczne i niestety błąd 17746 już był ponownie czy możliwe jest to że przez ten czujnik
samochód spala mi tyle paliwa ?

Logi dynamiczne basic settings

Log (0 - 001)
Log (1 - 002,115)
Log (2 - 002,118)
Log (3 - 002)
Log (4 - 004)
Log (5 - 003)
Log (6 - 005)
Log (7 - 006)
Log (8 - 010)
Log (9 - 023)
Log (10 - 099)
Log (11 - 115)
Log (12 - 118)

logi statyczne

Log (0 - 001)
Log (1 - 002)
Log (2 - 003)
Log (3 - 004)
Log (4 - 006)
Log (5 - 005)
Log (6 - 030)
Log (7 - 031)
Log (8 - 010)
Log (9 - 032)
Log (10 - 033)
Log (11 - 041)
Log (12 - 099)

Z góry dziękuje gdyby ktoś kto się zna chciał by mi to zinterpretować i pomóc ;) i mam pytanie czy zrobić jeszcze
logi dynamiczne w measuring blocks ??

POZDRAWIAM

PostNapisane: 23.gru.2013 10:38:51 
Moderator

Auto: Audi S4
Błąd dotyczny czujnika G40. Sprawdz połączenie/wtyczke do niego. Jesli tam jest OK... to pewnie uszkodzony.
Na moje oko... mało przepływomierz pokazuje... przy 5000 tys powinno byc OK. 120 g... a u Ciebie bije ledwie 105.
Czy w czasie proby pedał by na pewno wcisniety na maxa. ?

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 23.gru.2013 12:46:23 
Użytkownik

Witam

dziękuję za odp ;) co do wciśniętego pedału, to na max nie mogę wcisnąć bo nawet
na manualnej zmianie biegów skrzynia i tak zrzuci mi do najniższego jak wcisnę kickdown :(
więc starałem się dociskać tak do tego miejsca przed wduszeniem kickdown. A czy ten czujnik
położenia wałków może wpływać aż w takim stopniu na spalanie ? dodam że nic poza zwiększonym
spalaniem nie dzieje się z samochodem tj dobrze pali nie przerywa ani nic ? czytałem że może sonda
lambda jest uszkodzony ale jeżeli z logów to nie wynika to pewnie nie ?

POZDRAWIAM

PostNapisane: 23.gru.2013 16:07:42 
Użytkownik

Witam

chciał bym się jeszcze dowiedzieć czy po tych logach da się stwierdzić czy łańcuch rozrządu
nie jest za mocno wyciągnięty, bo czytałem że wyciągnięty łańcuch może też skutkować błędem
tego czujnika ? a z kolei wyciągnięty łańcuch może wpłynąć na spalanie ? chyba że się mylę ?

i czy zapchany katalizator przypadkiem nie skutkował by też wysokim spalaniem ? i czy w tym
silniku mogę wyciąć katalizator bez większych konsekwencji ? bo kiedyś w lagunie II miałem zapchany
to nie dość że nie jechała to paliła z 3 l więcej ? po wycięciu inny samochód ? czy można i tu go wyciąć ?

POZDRAWIAM

PostNapisane: 04.mar.2014 10:39:01 
Użytkownik

Witam

nie wiem czy się to komuś przyda czy nie, ale chciał bym powiedzieć że mój problem został rozwiązany a przyczyną wysokiego spalania był uszkodzony czujnik położenia wałków rozrządu, co ciekawe na większości forum ludzie twierdzą że nie ma to wpływu na spalanie. Chcę dodać że teraz średnie spalanie przy spokojnej jeździe oscyluje w granicach 13L / 100 km oczywiście LPG więc jest znaczna różnica.

POZDRAWIAM

Strefa czasowa: UTC + 1