.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.gru.2024 21:05:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowe przepisy dot. egzaminu na prawko.
PostNapisane: 28.lip.2005 13:31:58 
Klubowicz

Cytując za motofaktami:

Cytuj:
Prawo jazdy trochę inaczej
Artykuł z dnia: 19.07.2005

Od 4 października egzaminy na prawo jazdy kandydaci na kierowców będą zdawać według nowych zasad. Zmiany mają zwiększyć bezpieczeństwo na drogach i ograniczyć możliwość dawania łapówek egzaminatorom.

Dla zdających zmiany w przepisach oznaczają więcej zajęć praktycznych, zwłaszcza z jazdy po mieście oraz... wyższe koszty kursu.

Nocna jazda
Tak jak dotychczas kurs na prawo jazdy będzie obejmował 30 godzin praktycznej nauki jazdy. Około pięciu godzin kursant spędzi na placu manewrowym. Dodatkowo przez dwie godziny będzie musiał uczyć się prowadzić auto nocą.

Ten przepis to realizacja wymogów Unii. Dzięki temu instruktor będzie mógł ocenić ewentualne problemy ze wzrokiem lub koordynacją w trudniejszych – nocnych warunkach. Cztery godziny kandydat na kierowcę będzie musiał też spędzić za kierownicą poza obszarem zabudowanym albo tam, gdzie może rozwinąć prędkość dopuszczalną powyżej 70 km/h.

Do obowiązkowego kursu na prawo jazdy zostaną również włączone 4 godziny szkolenia z zakresu pierwszej pomocy – w tym również praktyczne pokazy akcji ratunkowej.

Przyszły kierowca będzie musiał mieć wyznaczonego własnego instruktora prowadzącego, który spędzi z nim przynajmniej 15 z 30 godzin praktycznej nauki jazdy. Każdy z kursantów będzie miał założoną indywidualną kartę, na której inspektor będzie zapisywał odbyte lekcje i tematy zajęć praktycznych i teoretycznych. Szkolenie będzie kończyło się egzaminem wewnętrznym.

Instruktor na egzaminie
Wszystkie auta ośrodków szkolenia kierowców będą musiały być oznakowane nazwą ośrodka i jego adresem. Osoby prowadzące szkolenie i wykonujące jeszcze inny zawód nie będą mogły pracować łącznie dłużej niż 12 godzin na dobę, w tym maksymalnie 8 jako instruktor nauki jazdy. Instruktor prowadzący będzie musiał na życzenie zdającego uczestniczyć w jego egzaminie.

Test, plac, miasto i wideo
Egzamin teoretyczny nadal będzie miał formę testową, ale zamiast pytań, egzaminowanemu zostaną przedstawione konkretne sytuacje drogowe, które będzie musiał prawidłowo rozwiązać w określonym czasie – tak jak na drodze za kierownicą. Podczas jazdy na placu trzeba będzie przygotować samochód do jazdy (ustawić fotel, lusterka, sprawdzić poziom oleju, płynu chłodzącego, hamulcowego i do spryskiwaczy), przejechać po łuku (o 50 cm szerszym niż dotychczas, w przód i w tył) oraz ruszyć pod górkę.

Jazda po mieście będzie obejmować pozostałe manewry zaliczane dotychczas na placu tj. parkowanie prostopadłe, równoległe i skośne oraz zawracanie. Parkowanie odbywać się będzie np. na parkingach hipermarketów lub przed urzędami; dopuszczalna będzie jedna korekta. Osoba zdająca egzamin otrzyma od egzaminatora polecenie zaparkowania np. równoległego lub skośnego w okolicy konkretnego sklepu i musi wybrać właściwe miejsce i wykonać manewr. Egzaminator nie będzie mógł wskazać dokładnie, w którym miejscu ma stać auto. Minimalny czas jazdy po mieście będzie wynosił 40 minut, a nie jak dotąd 25 minut.

Obie części egzaminu praktycznego będą obowiązkowo rejestrowane kamerą wideo (obraz i dźwięk). Nagranie będzie przechowywane przez 14 dni od dnia egzaminu (czas odwołania się zdającego do wojewody). Egzaminator nie będzie przerywał egzaminu nawet wówczas, gdy uzna, że egzamin jest już oblany. Musi pozwolić osobie zdającej dokończyć jazdę. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy kursant popełni błąd zagrażający bezpieczeństwu. Jeżeli osoba zdająca nie zaliczy dwóch egzaminów praktycznych, będzie mogła wystąpić do wojewody o wyznaczenie przedstawiciela z urzędu, który weźmie udział w egzaminie.

Autor: Mirosław Malinowsk

Na pierwszy rzut oka wydaje się to mieć sens. Ale jak znam życie, polaki znajdą sposoby na obejście kilku rzeczy :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 15:05:48 
Użytkownik

Fakt, brzmi to sensownie :D Ale czy tak samo będą myśleli ci biedni ludzie, którzy będą zdawać ten egzamin? :P Ja zdawałem w listopadzie i cieszę się, że jeszcze na starych zasadach :D:D

Pomysł parkowania na mieście jest niby dobry ale w takiej sytuacji czy znowu bdą miały miejsce powtórki sytuacji, kiedy egzaminator kończył egzamin stwierdzeniem, że za blisko Pani/Pan podjechała/-ał.

Ja uważam, że wielogodzinne mordowanie na placyku jest bardzo przydatne bo przynajmniej dzięki temu wiedziałem jak mam zaparkować samochód :D:D

Zresztą trzeba będzie jak ten nowy egzamin wejdzie w życie podjechać do jakiegoś WORD'a i zobaczyć jak to teraz wszystko wygląda :D

Pozdro :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 15:53:32 
Klubowicz

W gruncie rzeczy brzmi dość rozsadnie, chociaż w jakimś stopniu współczuje ludziom którzy bedą go zdawać szczególnie w pierwszych miesiącach od wprowadzenia, to troche jak z nowa maturą, na prawdę nikt do końca nie wiedział co go czeka...

Podoba mi się pomysł z kamerą trochę utrudni sytuacje typu "za blisko pan(i) podjechał", zawsze jest w tym coś. Poza tym obecność instruktora też jest nie od rzeczy, choć zazwyczaj instruktorzy współpracują z egzaminatorami w kwestiach łapówek...

CZas pokaże co z tego wyniknie.

Pozdr.

Ford Capri MK III 2,9 V6
Plymouth Voyager 3.0 V6
Kawasaki ZXR 750
Toyota Corolla E9 "klekot"

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 16:13:50 
Użytkownik

Auto: Audi
pewnie z jednej strony dobre bo człowiek bedzie przygotowany. jednak z drugiej strony czuł bym pewien dyskomfort jakby jakas elka parkowała koło mojego samochodu na parkingu. Czas egzaminu trzeba bedzie mieć mocne nerwy ponieważ sam egzamin jest stresujący a co dopieor 40 minut ciagłej jazdy i zastanawianie sie nad kazdym szczegóem czy jest dobrze wszystko zrobione. szkoda tylko ze nikt nie wspomniał okosztach tego kursu i egzaminu bo nie wierze e pozostanie bez zmian ja sobie zdałem w sierpniu zeszłego roku za starą cene po starych zasadach.

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 18:19:13 
Klubowicz

Jak ja zdawałem (kieeeeeeedy to było...) to trzeba było odbyć 20 godzin jazdy, w tym 4 na placyku.
Uwierzcie mi, po tak niewielkiej ilości przejechanych kilometrów co któraś osoba potrącała na placyku słupki, więc nie wyobrażam sobie wpuszczenia takiego kogoś np na supermarket :)))
Jedyny ratunek na egzaminie to znaleść gdzieś wp..zdu od wejścia, gdzie nikt aut nie stawia :)
No, ale teraz jest 30 godzin jazdy, więc może będą ludzie lepiej przygotowani.

No i instruktor - wogóle trzecia osoba na pokładzie trochę wiąże ręce egzaminatorowi, tymbardziej znająca się na rzeczy. Pozatym instruktorowi zależy na frekwencji jego podopiecznych.

Koszty? wzrosną pewnie o połowę i tu, i tu.

PS.
obym nigdy nie został skierowany na powtórkę :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2005 21:35:17 
Klubowicz

A ja juz mam prawko HE HE HE !!!

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2005 12:27:34 
Klubowicz

hahahahaah 2 godziny jazdy noca...ale wyyypas. Jak beda smigali po nocach teraz newbie to normalnie strach :) Uwazajcie bo mozna ich nie zauwazyc...co za bzdura. Powinno byc tak, ze jak mam ojca ktory ma prawko 20 lat to moze on wnioskowac o pozwolenie na nauczanie synka i juz :) Wtedy kazdy jedzi ile chce, bez stresu, na spokojnie - z osoba ktora zna, ktora z ma inne pobudki niz tylko kasa zeby nauczyc mlodego kierowce jak sie zachowuje na drodze !!! A nie tylko jak sie prowadzi samochod...bzdura...

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2005 13:59:57 
Użytkownik

zuru napisał(a):
hahahahaah 2 godziny jazdy noca...ale wyyypas. Jak beda smigali po nocach teraz newbie to normalnie strach :) Uwazajcie bo mozna ich nie zauwazyc...co za bzdura. Powinno byc tak, ze jak mam ojca ktory ma prawko 20 lat to moze on wnioskowac o pozwolenie na nauczanie synka i juz :) Wtedy kazdy jedzi ile chce, bez stresu, na spokojnie - z osoba ktora zna, ktora z ma inne pobudki niz tylko kasa zeby nauczyc mlodego kierowce jak sie zachowuje na drodze !!! A nie tylko jak sie prowadzi samochod...bzdura...

Jak ja chodziłem na kurs to był sobie styczeń roku ... (rany jak dawno !) i jazdy odbywały się porą popołudniową, tak więc 100% kursu spędziłem jadąc po ciemku (maluchem w dodatku). Egzamin również miałem gdy było już ciemno. :peace:

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2005 15:13:05 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1.8T
Cytuj:
Parkowanie odbywać się będzie np. na parkingach hipermarketów lub przed urzędami; dopuszczalna będzie jedna korekta. Osoba zdająca egzamin otrzyma od egzaminatora polecenie zaparkowania np. równoległego lub skośnego w okolicy konkretnego sklepu i musi wybrać właściwe miejsce i wykonać manewr.

Wchodzimy do hipermarketu ... po każdym powrocie kilka zadrapań i wgięć więcej ... a kto będzie pokrywał koszty napraw?

Strefa czasowa: UTC + 1