.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 18:03:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: zakup audi a3 2.0tdi 140km
PostNapisane: 18.sty.2014 22:23:49 
Użytkownik

witam serdecznie jestem nowy na forum i mam takie pytanie.Od jakiegos czasu zastanawiam sie nad zakupem audi a3 z 2 litrowa jednostka napedowa o mocy 140km.DO tej pory jezdzilem audi a4 1.9tdi 110km i bylem bardzo zadowolony. A co do 2.0 nie mialem jeszcze stycznosci z takim silnikiem wiec prosze o opinie kogos kto mial juz stycznosc z tym silnikiem w tym audi.z gory dziekuje.

Tytuł: Re: zakup audi a3 2.0tdi 140km
PostNapisane: 20.sty.2014 10:08:45 
Moderator

Auto: Audi S4
viewtopic.php?f=32&t=124742

viewtopic.php?f=32&t=111877

Reszta w szukajce.... sporo tego na forum

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Tytuł: Re: zakup audi a3 2.0tdi 140km
PostNapisane: 20.sty.2014 12:42:20 
Użytkownik

oo mój temacik się pojawił :)

Naczytałem sie sporo i sprawa wygląda tak 2.0 BKD piszą że pękają głowice i tak jak juz czytałem w którymś temacie w polsce cieżko trafić dobry egzemplarz wiec prawdopodobienstwo peknięcia jest dość spore, po za tym jest "bezawaryjny" brak DPF(jedno zmartwienie mniej).
Jak czytałem to ludzie pisali ze ten silnik był poprawiony w 2005 ale ile z tego prawdy to nie wiem i czy nie czasem chodzi już im tam o wersje BMM którą bardzo chwalą bo jest to "rozwiercony" 1.9 i jesli nie jest zmeczony to będzie bezawaryjny.

BMM z tego co wypatrzyłem zaczyna sie od modeli 2006, ale model 2006 był już produkowany chyba od sierpnia 2005, w bagarzniku auta gdzieś jest naklejka z modelem i własnie jest tam napisana wersja/kod silnika.

BMM znowu ma DPF a jak z tym zaczną sie problemy to już też nie jest tanio chociaż tak czytając nie trafiłem na problemy DPF w silniku BMM a on tam podobno jest wpiety pod sterownik silnika, bo np. BKD też sie zdarza z DPF(ale to już musi być cud:) ale tam jest on pasywny czyli nie podpiety pod sterownik i jest bezproblemowy.

Pytanie jakimi środkami dysponujesz i na jaki rocznik stawiasz?

Ja z tego wszystkiego wywnioskowałem że chciałbym trafić model 2009 z silnikiem 1.6CR(105km) 2.0CR(140km) albo 1.6(102km) benzyna i zakładam lpg

nadal zbieram fundusze, ale już blisko :) także będe miał jeszcze kilka pytań przygotowawczych, ale to założe nowy temat.

Strefa czasowa: UTC + 1