.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 21:38:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4 AAT] wibracje układu napędowego
PostNapisane: 18.kwi.2014 10:41:55 
Użytkownik

Auto: A6 C4 Avant
Witam kolegów!
Co prawda pisząc w tym dziale nie jestem do końca przekonany, czy dobrze wybrałem, ale dotychczasowe działania w obrębie zawieszenia nie przyniosły oczekiwanego rezultatu. Moim problemem są wibracje przenoszone na nadwozie, ale występujące jak zaobserwowałem najbardziej odczuwalnie po przejechaniu dystansu umożliwiającego nagrzanie auta, nie mają większego związku z prędkością, bo ulokowały się przy obrotach ok. 1200-1400/min i ok. 2200-2300/min. Jeśli podczas jazdy wyrzucę na luz i przytrzymam silnik na poziomie tych obrotów, odczuwam je praktycznie identycznie (może deczko słabiej, w końcu mniej się wtedy kręci ;)). Po takiej dłuższej jeździe przy np. parkowaniu, jeździe "na etapie półsprzęgla", ruszaniu, czuć spore telepanie, szarpanie napędu, ale poślizgu nie udało mi się zaobserwować. Wydaje mi się, że wina leży właśnie tu, bo nawet pomimo wymiany praktycznie całego zawieszenia, poduszek skrzyni, diagnostyki i regulacji pompy przy okazji wymiany uszczelek problem utrzymuje się w mniejszym lub większym stopniu już ok kilku sezonów. Ja co prawda wiele w trasach nie śmigam, ale albo to się coraz bardziej nasila, albo coraz bardziej mi przeszkadza... Czy jest wielce prawdopodobne, że jest to sprzęgło z całym dobrodziejstwem inwentarza typu dwumasa (nigdy nic przy nim nie robiłem)? Czy jest sens "diagnostycznego" zrzucania skrzyni? Autko z 1997, skrzynia oczywiście manualna, obecnie 230kkm z dużym prawdopodobieństwem autentyczności, z czego moje 80kkm.

Tytuł: Re: [A6 C4 AAT] wibracje układu napędowego
PostNapisane: 19.kwi.2014 09:50:58 
Użytkownik

Jeśli przebieg ori, to chyba nie powinno być sprzęgło. Może przeguby wewnętrzne, nie stukają przy zmianie obciążenia?

Hobbystycznie Tecnam 2006T, Cessna 150/152, Wilga, Piper.

Tytuł: Re: [A6 C4 AAT] wibracje układu napędowego
PostNapisane: 22.kwi.2014 10:24:17 
Użytkownik

Auto: A6 C4 Avant
Przeguby nie stukają, przynajmniej ja nic takiego nie słyszę. Zapomniałem poprzednio napisać, że ten "rezonans" silnika jest odczuwalny (chociaż w mniejszym zakresie) również na postoju.
Porównując nagrania z pracujących na obrotach jałowych R5 2.5TDI "spod ręki" Audi z pracą mojego stwierdzam, że u mnie są widoczne i odczuwalne większe drgania silnika - na filmach rączka miarki oleju nie wygląda na jakąś np. wygiętą i podpartą o obudowę, a stoi praktycznie nieruchomo, u mnie drży jak szalona. Postawiona na tyle pokrywy silnika latarka tańczy po całej szerokości pokrywy, z przodu stoi na miejscu :). Wydaje mi się, że te to drgania w pewnych w/w przedziałach obrotów przenoszą się na resztę auta. Tylko co je powoduje...

Strefa czasowa: UTC + 1