.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 22:53:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 2.6 ABC] Problem z chłodzeniem w ABC z b5 w 80 b4
PostNapisane: 26.mar.2014 21:21:57 
Użytkownik

Witam. Jako że jestem świeży na tym forum i w temacie Audi proszę nie obrzućcie mnie mięsem za pierwszego posta ;)

Mój problem polega na tym, że nabyłem b4 z silnikiem ABC, którego blok pochodzi prawdopodobnie z b5 i tam chyba było kilka różnic, które chętnie bym poznał. Silnik ten ma problem z temperaturą na wolnych obrotach i mniejszej prędkości. Jadąc szybciej mieści się w normach, pewnie dzięki większemu pędowi powietrza.

Przeglądając fotki różnych 2.6 zauważyłem, że jedne mają wiskozę a inne wiatraki elektryczne tylko. Jak to powinno wyglądać?

Tytuł: Re: [B4 2.6 ABC] Problem z chłodzeniem w ABC z b5 w 80 b4
PostNapisane: 29.mar.2014 12:25:48 
Klubowicz

Może być wiskoza, mogą być wiatraki. Jedno i drugie daje radę, jeżeli jest sprawne. Masz typowy objaw niezałączającego się wentylatora - jeżeli masz wiskozę, to prawdopodobnie jest uszkodzona, jeżeli wentylatory elektryczne, to musisz sprawdzić działanie czujnika w chłodnicy (a na początek bezpiecznika).

Pozdrawiam

PostNapisane: 29.mar.2014 17:17:40 
Użytkownik

Ema, dzięki za odpowiedź. Będę to badał ale najpierw muszę poskładać wszystko do kupy. Póki co zmieniłem termostat i pompę wody, może dzisiaj jeszcze uda się złożyć, odpowietrzyć i wtedy się okaże, jak będzie nadal źle to sprawdzę wentylatory i czujnik. Dowiedziałem się od poprzedniego właściciela, że faktycznie było wisco ale je zdemontował i zostały 2 wentylatory elektryczne.

PostNapisane: 31.mar.2014 13:38:09 
Użytkownik

Układ odpowietrzony zaworem przy nagrzewnicy?

Obrazek Piszę poprawnie po polsku

PostNapisane: 01.kwi.2014 19:45:35 
Użytkownik

Więc tak.... Poskładane z nowym termostatem, inną pompa wody, przepłukane pod ciśnieniem, zalane i odpowietrzone dokładnie śrubą za głowicami i wężykiem od nagrzewnicy, który zresztą też wymagał wymiany. Temperatura wciąż jest za wysoka chociaż widać dużą poprawę. Poprawił się obieg wody, węże od nagrzewnicy o wiele szybciej nabierają temperatury i są tak samo gorące. Termostat nowy, nie sprawdzany wrzątkiem ale łatwo zauważyć gdy się otwiera, bo wtedy już wszystkie punkty układu chłodzenia są równo gorące.

Okazało się przy okazji, że wentylatory się nie załączały, były źle podpięte (np. jeden plus wcale nie przykręcony do rezystora). Rezystor był do wyrzucenia, mam już nowy i tu kolejna prośba do Was - jak co do czego podłączyć?? Ma ktoś schemat a najlepiej fotkę??? Będę bardzo wdzięczny.

Póki co, spiąłem wszystkie plusy na chama razem do kupy, przykręciłem masy i tym sposobem wentylatory zaskakują na najwyższym biegu przy ponad 100°C, lub gdy włączam przycisk od klimy. Wiem że to prymitywne ale zawsze to jakieś chwilowe rozwiązanie.

Jak to jest z tymi wskaźnikami temp. na desce?? Czy mogę mu wierzyć na 100%?? Bo coś mi się różnią jego odczyty przy podobnych sytuacjach. A ten od poziomu paliwa często się zwiesza i czasami w ogóle nie wstaje a czasami działa normalnie.

Jak innym, najprostszym sposobem sprawdzić temperaturę?

Nie mogę się już doczekać swapa, bo już ten ABC działa na nerwy ale zanim się doczekam, trzeba go trochę ogarnąć i przebujać się z nim jakiś czas.

PostNapisane: 01.kwi.2014 20:55:46 
Użytkownik

Auto: Audi Cabrio 2,8 '94r.
mam deja vu - przed chwilą to samo czytałem na audi80 klub - te same dywagacje

Audi A4 B5 2,5TDI Avant model S4 S-line-było
Audi 80 B4 1,9 TDI 1Z Avant wirus by Digtronik - było :/
"moja Audica budzi emocje niczym dobra szpryca"

PostNapisane: 01.kwi.2014 21:05:58 
Klubowicz

Rozgrzej auto na postoju z odkręconym korkiem zbiorniczka wyrównawczego. Wiatraki muszą się włączyć, zanim płyn się zagotuje. Jeżeli jest inaczej, tzn. że czujnik w chłodnicy łączy na II biegu (pierwszy jest trochę powyżej 90 stopni, drugi powyżej 100 stopni). Ze strony klubu A6 C4 ściągnij schemat instalacji elektrycznej, tam powinno być narysowane połączenie którego szukasz.

Pozdrawiam

PostNapisane: 02.kwi.2014 22:03:49 
Użytkownik

stawsz napisał(a):
mam deja vu - przed chwilą to samo czytałem na audi80 klub - te same dywagacje

Zgadza się, szukam pomocy gdzie tylko się da. Nie wińcie mnie za to, tym sposobem zyskuję więcej informacji co mam nadzieję pomoże mi rozwiązać problem a raczej pomoże mojej Brzydulce ;)

PostNapisane: 11.maja.2014 12:29:23 
Użytkownik

Witam kolegów! Długo zajęło mi znalezienie czasu dla mojej Be-śtery ale wreszcie ogarnąłem ile mogłem. W miarę możliwości oczyściłem, wypłukałem układ po czym zalałem go różowym collerem. Wentylatory podłączyłem według schematu czyli najprościej mówiąc: E2 - czerwono-biały (pierwszy bieg+klima), E3+A - czerwono czarny i plusy od wentylatorów (z pominięciem rezystora).

Ogólnie jakaś poprawa jest, na postoju temp. dochodzi do prawie 100°C po czym pierwszy bieg wentylatora trochę ją zmniejsza. Nie załączył się jeszcze drugi bieg bo nie osiąga aż takiej wysokiej temp. więc na razie nie przejmuję się tym i jeżdżę do póki nie rozsypie się ten silnik. Nie zmieniałem nawet termowłącznika bo okazał się dobry.

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc! <piwo>

Strefa czasowa: UTC + 1