.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 21:38:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5] problem z klimatyzacją
PostNapisane: 06.cze.2014 15:44:31 
Użytkownik

Auto: A4 1.9 AJM
Witam serdecznie!
Od niedawna stałem się posiadaczem audi a4 b5 2000r 1.9 tdi AJM. Przyszło lato więc przyszła pora na zrobienie klimatyzacji...
Byłem w serwisie, nabiłem, odgrzybilem, wymieniłem filtr a i tak klimatyzacja nie chodzi. Mechanik podłączyl pod komputer, zero błędów. Podpiął na krótko sprężarkę, sprzęgło się załącza więc jego wniosek był taki, że sprężarka jest w porządku a padł wiatrak. Podłączyłem wiatrak na krótko, wiatrak odpala i się kręci. Razem ze znajomymi sprawdzilismy bezpieczniki, ten od klimy 40A był sprawny, oprócz tego wszystkie przekaźniki są w porządku.
Macie jakiś pomysł co mogło paść? Bo nam powoli brakuje pomyslów.
Pozdrawiam i z góry dzięki :)

Tytuł: Re: [A4 B5] problem z klimatyzacją
PostNapisane: 06.cze.2014 17:13:00 
Użytkownik

A mechanicy robili test szczelności ? jeżeli nie jedź na reklamacje i niech zrobią test szczelności,być może ucieka ci czynnik właśnie przez metalowe rurki,idą one do chłodnicy i sprężarki klimatyzacji są bardzo dobrze widoczne. PS. Test szczelności można wykonać maszyną do nabijania klimy o ile posiada taką opcje,bądź lampką UV(jak masz okulary specjalne to sam możesz sprawdzić).

PostNapisane: 06.cze.2014 17:30:14 
Użytkownik

Z tego co się orientuje to robił ten test, powiedział, że ciśnienie w normie i że czynnik nie ucieka. A gdyby uciekało to sprężarka nie włączyłaby się nawet od razu po nabiciu?

PostNapisane: 06.cze.2014 17:42:15 
Użytkownik

Jeżeli nabił ci klime to do póki był czynnik w układzie klimatyzacja ci będzie działać,jak ucieknie to sprężarka albo będzie się załączać albo nie.Spróbuj z tą lampą uv jeżeli masz dostęp tylko załóż okulary jak będziesz się nią bawić,ewentualnie może być że gdzieś ucieka przez zaworek ciśnienia ale jak niby wszystko jest ok to dziwne żeby sam znikał.Polecał bym jeszcze raz sprawdzić przewody od klimy :) na pewno gdzieś się znajdzie problem.Chyba że sprężarka wgl ci się nie włącza to masz uszkodzoną sprężarkę i albo regeneracja albo wymiana.

PostNapisane: 06.cze.2014 17:47:45 
Użytkownik

W ogóle się nie włączała, nawet od razu po nabiciu klimatyzacji przez "fachowca". Z tego co pamiętam zrobił test o którym pisałem i podpiął sprężarkę na krótko i załączyło się sprzęgło sprężarki, stąd uznał, że sprężarka jest w normie. Do tego doszedł test przez komputer, który nie znalazł żadnego błędu klimatyzacji. Zastanawiam się jeszcze, czy może to wina panelu od klimatronika? Ogólnie, gdy wciskam przycisk "auto" włącza się nawiew na jakieś 2/3 sekundy, poźniej jest takie jakby przełamanie, że nic nie wieje przez około jedną sekundę i znowu włącza się sam nawiew. Nie wiem czy tak ma być czy nie.

PostNapisane: 06.cze.2014 22:53:35 
Użytkownik

w audi a4 b5 częstą usterką były te panele,czyli albo to panel albo sprężarka,komputer nie pokaże ci wszystkich błędów z klimatyzacji,ponieważ on bierze dane z czujników,u mnie jak dam auto to włącza się nawiew i utrzumje tam załóżmy te 6 kresek (zależne od niego) i tak już zostaje :) powinno być słychać jak włączasz klimatronic przyciskiem (taka jakby śnieżka) że silnik zaczyna inaczej pracować

PostNapisane: 07.cze.2014 06:39:21 
Użytkownik

U mnie jest ten panel po lifcie, nie ma śnieżynki tylko przycisk auto. Sprężarka nie załącza się w ogóle jak włączam klime, jednak gdy dam na krótko jej plusa to słychać jak załącza się sprzęgło od sprężarki, więc powinna być dobra. Ostatnia nadzieja to wymiana panela, chociaż nawiewy itp działają dobrze, a jak wezmę auto to święci się kontrolka przy tym przycisku, więc sam już nie wiem czy to panel.

PostNapisane: 07.cze.2014 08:01:14 
Użytkownik

Wymień ten panel jeżeli nie pomoże daj znać,trzeba szukać metodą prób i błędów.

PostNapisane: 23.cze.2014 18:38:32 
Użytkownik

Witam, byłem w trasie więc nie miałem jak odpisywać i chciałbym odświeżyć temat dodając nieco więcej informacji.
A więc, wymieniłem panel, oczywiście nic się nie zmieniło. Klima nadal nie działa. Znalazłem na internecie ukryte kody klimatronika i się trochę pobawiłem. Pokazuje mi błąd 22.1 czyli czujnik wysokiego ciśnienia. Zamówiłem nowy na allegro - wymieniłem no i klima nadal nie działa. Byłem u klimatyzatora aby sprawdzić ciśnienie i ciśnienie jest w normie, nic nie ucieka.
Reasumując: sprawdzone zostało prawie wszystko - klima nabita, pompa sprawna (podłączając ją na krótko załącza się sprzęgło pompy), wiatrak od klimatyzacji sprawny, wszystkie bezpieczniki i przekaźniki sprawne, panel sprawny. Punkt zaczepienia to ten błąd 22.1 od czujnika ciśnienia, jednak go wymieniłem i nadal to samo. Jakieś inne pomysły? Mi już ich brakuje...

PostNapisane: 23.cze.2014 19:15:10 
Użytkownik

mmk napisał(a):
Witam, byłem w trasie więc nie miałem jak odpisywać i chciałbym odświeżyć temat dodając nieco więcej informacji.
A więc, wymieniłem panel, oczywiście nic się nie zmieniło. Klima nadal nie działa. Znalazłem na internecie ukryte kody klimatronika i się trochę pobawiłem. Pokazuje mi błąd 22.1 czyli czujnik wysokiego ciśnienia. Zamówiłem nowy na allegro - wymieniłem no i klima nadal nie działa. Byłem u klimatyzatora aby sprawdzić ciśnienie i ciśnienie jest w normie, nic nie ucieka.
Reasumując: sprawdzone zostało prawie wszystko - klima nabita, pompa sprawna (podłączając ją na krótko załącza się sprzęgło pompy), wiatrak od klimatyzacji sprawny, wszystkie bezpieczniki i przekaźniki sprawne, panel sprawny. Punkt zaczepienia to ten błąd 22.1 od czujnika ciśnienia, jednak go wymieniłem i nadal to samo. Jakieś inne pomysły? Mi już ich brakuje...

Sprawdź całą wiązkę idąca do czujnika :)

PostNapisane: 23.cze.2014 19:17:22 
Użytkownik

Sprawdzał znajomy, coś w tej wtyczce spiął na krótko i załączył się wiatrak od klimatyzacji. Wg niego ta wtyczka jest dobra, jemu też brak już pomysłów bo sprawdziliśmy praktycznie wszystko.

PostNapisane: 30.cze.2014 07:53:14 
Użytkownik

Ciekawy problem,a błąd czujnika powrócił po jego wymianie ? może trzeba podłączyć auto pod komputer i go usunąć,bo błąd może nadal być w pamięci komputera.

Strefa czasowa: UTC + 1