.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 11:26:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: a3, 1.9 TDI 110, 2001 r., automat
PostNapisane: 06.cze.2014 20:43:27 
Użytkownik

Auto: a4 b6 AWX, a3 8l ASZ
Ale ja musze podyskutowac. Czy to jest tak pilne jak z rozrzadem i ile bedzie mnie to kosztowac?

Tytuł: Re: a3, 1.9 TDI 110, 2001 r., automat
PostNapisane: 06.cze.2014 21:29:14 
Użytkownik

Auto: A3 2.0FSI
tomeksopot napisał(a):
Konio napisał(a):
majkel1615 napisał(a):
Wersja 110km miała automat bez możliwości ręcznej zmiany biegów, więc na 99% to jest motor na pompowtryskach(101 lub 130km). Jeżeli plotę bzdury to poprawcie ;)

Mylisz się w tym siedzi 5 biegowy Tiptronic z możliwością ręcznej zmiany +/- ( widać to po wybieraku ). Skrzynia pancerna . Jak jest ok to nie czego się bać.
Co do samego automatu to jak kupiłem swoją w 6 biegowym Tipie to żona już nie chce manuala :). Zdecydowanie lepszy wybór.
Dodatkowo skrzynia i silnik w automacie są bardziej optymalnie użytkowane . Spalanie licz około 0.5 litra na 100 więcej.
Pozostaje kwestia sprawdzenia skrzyni. Jak nie masz możliwości albo kasy żeby pod kompa podpiąć i zobaczyć czy są błędy na skrzyni to :
Nie może szarpać przy zmianie biegów - Przy równomiernym rozpędzaniu nie powinno być praktycznie czuć zmian biegów - wyjątek z 1-2 tutaj może to być odczuwalne lekko.
Jak staniesz pod górkę i się zatrzymasz jak puścisz hamulec auto w musi się powoli wtaczać , jak leci do tyłu odpuszczaj. Działanie skrzyni sprawdź na zimnym silniku jak i na gorącym około 5 minut po osiągnięciu 90C przez silnik. Przy hamowaniu też nie powinno być szarpnięć przy zmianie biegu przez skrzynie. Zwłoka reakcji na wciśnięcie mocniej gazu około 1 sec. Jak odpalisz na zimnym po przestawieniu na D czy R auto po około 1-1.5 sec. musi ciągnąć jak czeka dłużej to coś się już dzieje.
Jak kupisz to wymiana oleju - około 600pln a jak samemu to 400.

6 biegowy tip.... a gdzie to takie cuda Panie??

w 8P 2003-2005 . wsadzali 6 biegowego tipa 09G TF-60SN ( AISIN AW CO., LTD. Japonia - Audi AG: AQ250–6F ) i takiego mam . W temacie kolegi siedzi trochę starszy 5 biegowy.
DSG montowali chyba od 2005 mogę się mylić. Potem już montowali tylko DSG a jeszcze później S-tronic , czyli DSG w nowej nazwie :).
Co do kosztów wymiany oleju w Tiptronicu to 600 pln. Podczs wymiany oleju jest wymiana uszczeliki miski , filtr oraz pierścień uszczelniający pod korkirm spustu. Jest to wymiana około 3,5 do 4 litrów oleju. Wymiana dynamiczna to koszt 800 pln .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1