.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 21:35:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 2000r] Klima wielki problem
PostNapisane: 09.cze.2014 13:26:03 
Użytkownik

Witam,
bardzo, bardzo proszę o pomoc,jakieś rady. Posiadam audi A4 2000r. , w którym nie działa kilma i jest z nią wielki problem. Została napełniona z czynnikiem , żeby sprawdzić szczelność, bo nie mogli niby pianką znaleźć nieszczelności i wyczyszczony (jakiś) filtr. Klima działała tydzień. Okazało się że jest wyciek przy złączu z chłodnicą, oczywiście przy naprawie nie mogli wykręcić chłodnicy, więc zniszczyli. Kupiłam nową. Podłączyli. Przestał działać wentylator zewnętrzny, więc klima nadal nie sprawna. Dziś podłączyli nowy (oczywiście kupiłam) i nagle nie działa panel. Niby panel, bo panowie sami nie wiedzą. Jak do nich jechałam to włączając AUTO na panelu wiatrak , dmuchawa czy co tam jest działał ale leciało ciepło. Teraz nie działa, dioda się zapala, pokazuje temperaturę i kreskami niby moc nadmuchu, ale nic się nie dzieje i po kilku sekundach kreski z nadmuchu znikają.
Proszę o pomoc, o jakieś wyjaśnienie co się dzieje, bo już jestem załamana. Co naprawią to następne się psuje. To mój "nowy" nabytek i jeszcze go nie znam
P.S. Motoryzacja to nie moja branża, hihi, więc nie wiem czy wszystko dobrze opisałam

Tytuł: Re: Klima A4 wielki problem
PostNapisane: 11.cze.2014 12:31:43 
Użytkownik

Auto: B4 quattro cel S4 2.7 biturbo
Chyba nieszczęśliwy zbieg okoliczności. Na prawdę dużo jak na 1 raz się popsuło. Poszukaj handlarza używkami niech na chwile podłączy inny panel i sprawdź co się będzie działo. Sprawny używany około 100wki kosztuje. Może warto podjechać do innego mechanika?

PostNapisane: 15.cze.2014 13:22:53 
Klubowicz

Napisz też skąd jesteś, można wtedy nakierować cię do jakiegoś fachowca.

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

PostNapisane: 17.cze.2014 10:07:01 
Użytkownik

Witam,
dzięki za porady. Okazało się, że wkładając wentylator obtarli jakiś kabelek, który zrobił zwarcie. Niby elektronikę naprawili, ale co z tego jak klima nadal nie działa. Nagle wpadli na pomysł że to sprężarka gdzie od początku im to sugerowałam, bo były opiłki w filtrze. No więc regenerują mi sprężarkę, za następną kasę, hihi i nagle dzwonią, że trzeba jeszcze wypłukać cały układ ale oni takiego sprzętu nie mają. Podzwoniłam po firmach, które zajmują się taką usługą i nogi mi się ugięły. Następne 2tyś, bo nie wystarczy wypłukać, nie dadzą gwarancji bo nie wiedzą jak jest zregenerowana sprężarka i zawsze jest ryzyko z parownikiem, jak go nie wymienię. A nowy ok.3tyś. Gdybym wiedziała o tym wszystkim od razu to nie zdecydowałabym się naprawiać tej klimy. A tak wydałam ponad 1tyś i i tak nie działa. Unikać takich fachowców.Jak można zabierać się za coś na czym się do końca nie znam, do czego nie mam sprzętu. Ponaprawiali części, które do niczego mi nie są teraz potrzebne, bo klimy i tak nie mogę włączyć. Masakra
Auto jest na prawdę super, ale chyba będę musiała je sprzedać, bo to nie na moje siły i kieszenie. Zastanawiam się ile w ogóle jest teraz warte? hehe
P.S. moja lokalizacja to Swarzędz koło Poznania

PostNapisane: 18.cze.2014 10:49:40 
Użytkownik

Zacznij od zmiany fachowców bo utoniesz w długach :/

R5/R5efi/1.8T/V8 manual/2.7 H6/PB V6 manual/1.8PB/1.8T AWT/2.7BiT/AWX

PostNapisane: 18.cze.2014 12:28:32 
Użytkownik

Wczoraj właśnie się z panami rozstałam.Oczywiście przy wielkiej awanturze.Nadal nie wiem co dalej robić. Jeden fachowiec twierdzi, że za 2tyś jest mi w stanie naprawić tą klimatyzację i dać rok gwarancji, a inni fachowcy mówią że nie da się jej już 100%naprawić, bo gdzieś zawsze jakiś opiłek zostanie.
Czuję mętlik w głowie,hihi
Mam pytanie czy ten obieg klimatyzacji ma coś wspólnego z ciepłem w zimie tzn. czy jeśli jej nie naprawię to w zimie będę miała ciepło,bo tam nie mam żadnego osobnego przycisk. Muszę jakąś instrukcję poczytać

PostNapisane: 18.cze.2014 14:22:03 
Użytkownik

Ciepło będziesz miała czy zimą czy latem, tak samo jak i normalny nawiew bez klimy, climatronic postara się zbić temperaturę do ustawionej na wyświetlaczu, tylko bez użycia klimatyzacji ;) (przycisk econ - gdy świeci się przy nim czerwony prostokąt klima wyłączona, jeździsz bez niej). Przycisk nad ECON (szyba) to nawiew bezpośrednio na przednią szybę (automatycznie załącza klimatyzację), tak samo jak ew. przycisk AUTOi chyba recyrkulacja wewnętrzna (strzałka pod wyświetlaczem). Jeśli nie chcesz zamęczyć tego (o ile coś zostało) co jest jeszcze sprawne. To możesz np. wypiąc wtyczkę od czujnika klimy pod lampą pasażera (trzeba wyjąć lampę, trzy śruby torx t30). Wtedy klima nie będzie się załączać, bez względu na kliknięcia climatronica :)

Obrazek

Mamy magika od klimy, ale w Kr...

R5/R5efi/1.8T/V8 manual/2.7 H6/PB V6 manual/1.8PB/1.8T AWT/2.7BiT/AWX

Tytuł: Re: Klima A4 wielki problem ECON
PostNapisane: 28.cze.2014 11:15:29 
Użytkownik

Witam
Czytam te wszystkie posty z różnych forum odnośnie problemu z klimą. Miałem ten sam problem,że nie mogłem wyłączyć econ i klima się w ogóle nie załączała. Poczytałem co w takim wypadku zrobić ale po kilku postach stwierdziłem,że raczej sam nie będę przy tym grzebał i postanowiłem oddać auto do mechanika u którego naprawiam większe usterki. U mnie okazało się że czujnik ciśnienia klimatyzacji jest do wymiany gdy mechanik zadzwonił do mnie z wiadomością,że zamawia go z aso w cenie 268zł pomyślałem, że dość spory wydatek, pomimo tego kazałem zamawiać i robić.

Strefa czasowa: UTC + 1