.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 10:20:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 B5 Kombi Lift pomoc w wyborze
PostNapisane: 24.cze.2014 22:38:14 
Użytkownik

Witam!

Chciałbym prosić Was koledzy, którzy w temacie Audi siedzicie nie od dziś o pomoc. Za około 2 miesiące planuję kupno autka i dziś wpadł mi do głowy pomysł "Czemu nie miałoby być to Audi?". Interesowałby mnie model A4 B5 Kombi po facelifting'u z silnikiem 1.8 lub 1.8T, ponieważ myślę o instalacji gazowej. Tutaj pierwsza prośba o podzielenie się opiniami na temat tych jednostek napędowych. Która z nich byłaby rozsądniejsza do gazu? Przyznam szczerze, że chciałbym znaleźć jakiś konsensus pomiędzy zwinnością autka, a jego spalaniem. Chciałbym żeby założenie instalacji gazowej miało jakiś sens i obniżyło koszty eksploatacji w porównaniu do benzyny czy diesla ale żeby jednocześnie auto miało też jakieś rozsądne przyspieszenie jak na swoją masę, gdy trzeba będzie wyprzedzić czy po prostu docisnąć. Kolejna sprawa, w której chciałbym się Was poradzić to wybór jakieś rozsądnej opcji do mojego budżetu. No i tu sprawa ma się nieciekawie, ponieważ budżet nie jest za duży, a potrzeba auta niestety jest ogromna, w związku z prywatnymi sprawami. Chciałbym kupić jakiś rozsądny egzemplarz do ok. 10 tys. zł. Piszę, że do około 10tys., ponieważ chciałbym żeby była to kwota ostateczna, już po rejestracji itp. Dlatego zastanawiam się nad kupnem auta w Polsce już z założoną instalacją, ewentualnie jakiś samochód z Niemiec w lepszych pieniądzach, który pozwoliłby mi jeszcze na założenie instalacji. Czy jest w ogóle szansa kupić jakiś ciekawy samochód w tym budżecie? Ofert jest na pęczki ale sami wiecie jak bywa z samochodami w Polsce. Jeśli miałbym kupić rozbite A4 za pieniądze, które posiadam, to zdecydowanie wolałbym kupić jakąś tańszą markę ale pewniejsze autko.
Trochę się tu rozpisałem, podsumowując, zwracam się do Was z prośbą odnośnie opinii wyżej wymienionych silników oraz ogólną radę czy znajdę coś przyzwoitego (z climatronic'iem, 2x el. szyby itp) w tym budżecie, czy mam po prostu sobie darować tą markę?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam, Mike!

Tytuł: Re: Audi A4 B5 Kombi Lift pomoc w wyborze
PostNapisane: 25.cze.2014 08:32:42 
Użytkownik

B5 1.8t po lifcie, najlepiej z instalacją gazową, do 10 tysięcy? :P
Jeśli nie dołożysz kilku tysięcy to nie masz co szukać fajnego egzemplarza. Ewentualnie inny silnik, aczkolwiek 1.6 i 1.8 nie jedzie w ogóle.

PostNapisane: 25.cze.2014 09:56:27 
Użytkownik

Czyli mówisz, że raczej zwykły 1.8 z instalacją gazową będzie zamulony? Ostatnio jeździłem trochę Passatem 2.0 116KM z instalacją gazową, no to tutaj niestety brak dobrego przyspieszenia ale myślałem, że 125KM będzie nieco lepiej i będzie się nadawał ze względu na swoją ekonomię.

PostNapisane: 25.cze.2014 10:00:38 
Użytkownik

Z pewnością ten silnik będzie sobie lepiej radził z A4, niż z paskiem.
Jeden z forumowiczów za 10k PLN kupił A6 2.4 w przyzwoitym stanie, co prawda w niedalekiej przyszłości okaże się w jak bardzo przyzwoitym, ale na chwilę obecną jest zadowolony.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku, ty też pisz poprawnie po polsku, chyba, że nie robi Ci różnicy, że robisz komuś laske, a nie łaskę

PostNapisane: 25.cze.2014 10:12:05 
Użytkownik

Wydaje mi się, że silnik 2.4 będzie już "nieco" mniej ekonomiczny, a nie ukrywam, że chciałbym żeby montaż instalacji obniżył koszty eksploatacji w porównaniu do benzyny czy diesla, a nie je wyrównał. Co do kolegi randy`ego to mimo wszystko liczę, że uda znaleźć mi się jakiś egzemplarz w tym przedziale cenowym. Muszę bardziej przyjrzeć się rynkowi wschodniemu, może tam znajdę jakieś autko i tutaj w PL założę instalację i wyjdzie w miarę okej finansowo.

Strefa czasowa: UTC + 1