.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lis.2024 10:25:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupno audi 100 c4
PostNapisane: 28.lip.2014 06:51:48 
Użytkownik

Witam wszystkich:)
Mam zamiar kupić samochód z tego ogłoszenia:
http://olx.pl/oferta/audi-c4-z-gazem-st ... 6qjaD.html

Zdaję sobię sprawę, że nie będzie to igiełka w stanie wzorowym jak opisał sprzedawca.
Ale moje pytania kieruję bardziej w stronę techniczna na co warto zwrócić uwagę.
Moje niepewność budzi napewno skrzynia biegów automatyczna, naczytałem się, że fakt faktem nie jest to zła skrzynia.
Ale 20 letnia ma prawo już nie chodzić tak jak kiedyś.
I na nią zwracam swoją uwagę bo osobiście nie miałem automata jeszcze, prosiłbym o rady w jaki sposób mogę sprawdzić czy skrzynia działa poprawnie. Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek rady.
Samochód jest tani, ale zdaję sobię sprawę że trochę trzeba pieniedzy w niego włożyć, ale mechaniczne stronę jestem w stanie ogarnąc, gdyż wujek ma warsztat samochodowy ale niestety obejrzec auta ze mną nie może.

Tytuł: Re: Kupno audi 100 c4
PostNapisane: 28.lip.2014 08:50:38 
Użytkownik

Auto: A3 2.0FSI
Co do skrzyni : Nie mam zbytnio pojęcia o starych automatach ale . W pozycji P ... auto ma chodzić równo , nie może telepać budą. W D jak puścisz hamulec musi powoli ruszać bez dodawania gazu i osiągnąć około 7km/h. Nie może gasnąć jak puścisz hamulec na D . Podjedź pod górkę i wciśnij hamulec , jak puścisz auto nie ma prawa się cofnąć , powinno zacząć się lekko wtaczać pod górkę. Podczas zmian biegów nie powinno być czuć gwałtownych szarpnięć czy stuków. Tak samo przy dohamowywaniu auta , nie ma prawa szarpać czy stukać jak zbija biegi. Dowiedz się też jak będzie ok czy właściciel kontrolował poziom oleju w skrzyni i czy kiedykolwiek go zmieniał. Sprawdź jak działa na zimnym i ciepłym silniku ta skrzynia . Oczywiście nie może przeciągać ( objaw taki jak ślizgające się sprzęgło ) . W żadnej pozycji przy puszczeniu hamulca nie może gasnąć .

PostNapisane: 28.lip.2014 09:51:52 
Użytkownik

Pod górkę ma stać a nie na nią wjeżdżać.

PostNapisane: 28.lip.2014 12:29:53 
Użytkownik

http://olx.pl/oferta/audi-100-b4-2-8-v6 ... 6pNs3.html
co sądzicie o tej audi.
Z tego co sprzedający mi opowiadał , to silnik pochodzi z audi a6 c4 1997 rok, czyli jest po swapie, wszystko chodzi jak powinno.
Do wymiany ma przegub po stronie kierowcy. Reszta sprawna.
Jedynie instalacje gazowej nie ma sekwencyjna tylko zwykłą, ale instalacje założę sekwencyjna.
Silnik podobno nie ma wycieków chodzi dobrze .
Co o tym sądzicie, na zdjęciach wygląda średnio. Jak sądzicie czy cena jest normalna jak na taki samochód czy zaniżona?

PostNapisane: 28.lip.2014 14:50:14 
Użytkownik

Dymian napisał(a):

Nie . Stoi tylko na P lub wciśniętym hamulcu. Górka czy nie auto w pozycji D po puszczeniu hamulca ma się toczyć. Oczywiście jak bardzo stroma góra może być z tym problem ale na pewno nie może się cofać. Różnica tylko taka że na prostej się rozpędzi do około 7km/h a pod górkę będzie się wtaczał powoli. Sprawna skrzynia musi wciągać auto nawet pod górkę.

PostNapisane: 29.lip.2014 09:21:23 
Użytkownik

Konio napisał(a):
Dymian napisał(a):

Nie . Stoi tylko na P lub wciśniętym hamulcu. Górka czy nie auto w pozycji D po puszczeniu hamulca ma się toczyć. Oczywiście jak bardzo stroma góra może być z tym problem ale na pewno nie może się cofać. Różnica tylko taka że na prostej się rozpędzi do około 7km/h a pod górkę będzie się wtaczał powoli. Sprawna skrzynia musi wciągać auto nawet pod górkę.

Skąd ty takie informacje bierzesz?
7 km/h ? Może masz jakieś limited edition ? np. wersję Syzyf - oferowana przed dilera z Olimpu?

PostNapisane: 29.lip.2014 12:01:52 
Użytkownik

Kłótnie kłótniami ale nadal sie niczego konkretnego nie dowiedziałem, teraz moja główna uwaga poświecona jest audi z drugiego linku i jest to manual.

PostNapisane: 29.lip.2014 12:32:45 
Użytkownik

Pawel27 napisał(a):
Konio napisał(a):
Dymian napisał(a):

Skąd ty takie informacje bierzesz?
7 km/h ? Może masz jakieś limited edition ? np. wersję Syzyf - oferowana przed dilera z Olimpu?

Z autopsji ... mam już trzecie auto w automacie i jakość wszystkie pod górkę się wspinały po puszczeniu hamulca.
Co do prędkości "jałowej" po puszczeniu hamulca poczytaj sobie instrukcje serwisowe od automatów to się dowiesz , w zależności od rodzaju modelu itd. wynosi ona od 5-10 km/h.

PostNapisane: 29.lip.2014 13:57:23 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
czy leci z nami moderator ? :)

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 31.lip.2014 21:12:47 
Użytkownik

Kolego Negocjator007 nie wiem jak u ciebie z kasą,ale wg mnie dozbieraj drugie tyle ile masz i wtedy szukaj coś konkretnego,ale już w A6 C4. W tych 100 C4,które pokazałeś nie ma klimy i poduszek. Jak zauważyłeś mamy w tym roku upał i jeżdżenie bez klimy to mordęga...więc pewnie i pasażerom takiego auta będzie dość ciepło :D ...no chyba że ich nie lubisz to wtedy niech się zmażą razem z tobą ;)
Na rynku od 5 tyś wzwyż masz mnóstwo A6 C4 z gazem,z klimatyzacją i poduszkami,a i pewnie w nie gorszym stanie o tych z 100 C4 z twoich linków.

PostNapisane: 01.sie.2014 00:52:51 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Może jestem staroświecki, ale takie wozy po 4 tysie, jak palą jadą do przodu i do tyłu, to się kupuje i zastanawia później czy poprawić i śmigać , czy rozczłonkować na fanty. Takie czasy nastały że o zakupie auta świadczy ważność OC i przeglądu, a nie stan techniczny :/ . Mój dziadek zapewne teraz nakulfia w wieko od trumny :d

PostNapisane: 01.sie.2014 09:24:35 
Użytkownik

no z kasa jak narazie kiepsko. Sprzedałem obecny samochód i planuje kupić własnie audi 100/a6 .
Ogólnie teraz szukam głównie czarnej w sedanie z silnikiem 2.8 , bo z tego co mi wiadomo miedzy 2.6 a 2.8 różnica spalania jest nieznacząca a jednak 24konie wiecej. A praktycznie nie ma czarnych sedanów w 2.8 w moim budżecie ten jest jedyny .
Brak klimy i poduszek niestety, moj poprzedni samochód też tego nie miał i jakoś to przeżyłem .
Jak wygladaja koszty zawieszenia w zwykłeś ośce. Bo chyba zawieszenie jest inne niz w quattro.
Chodzi mi o cene samych cześci wymienić wymienie sam.
Z tego co rozmawiałem z różnymi właścicielami, mówią mi bym zwrócił szczególna uwagę na wycieki, spod górynych dekli to tam pikuś, bardziej chodzi o głowice. Jest jakiś mądry sposób na sprawdzenie czy sie nie leje spod głowicy lub czy poprostu nie pada ona.
Bo w przypadku gdy leje sie z górnego dekla to raczej jest zalane od góry do dołu i cieżko stwierdzic czy z głowicy tez sie nie leje

PostNapisane: 01.sie.2014 12:26:29 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Jak się ma 4 tyś, to się raczej w kolorach nie przebiera, zawieszenie jest proste i tanie w utrzymaniu, więc tym sobie raczej głowy nie zawracaj wycieki z silnika, jak nie leje ciurkiem i nie pali się na wydechach też olej. Wczoraj sprzedałem taki silnik za 600 pln więc nawet w razie awarii koszt znikomy. Moim zdaniem najważniejsze zeby kupić wóz nie do końca wyeksplowatowany, i w miarę bezwypadkowy. Kiedyś pamiętam że cuda się wspawywało w tych modelach :/

PostNapisane: 01.sie.2014 12:28:43 
Użytkownik

Przedmówca ma rację. Jak kupisz za tyle auto to drugie tyle wsadzisz aby je jako tako doprowadzić do stanu użyteczności.
No ale z tego raczej sobie sprawę zdajesz mam nadzieję.

Strefa czasowa: UTC + 1