.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 18:12:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a3 8p] czerwona kontrolka wspomagania kierownicy
PostNapisane: 08.wrz.2014 14:43:48 
Użytkownik

Witam.
Chciałem odnowić temat pojawiającej się czerwonej kontrolki od wspomagania kierownicy. Mianowicie od pewnego czasu po przekręceniu stacyjki w pierwszą pozycję pojawia się czerwona kontrolka od wspomagania kierownicy która gaśnie wraz z innymi które powinny gasnąć. Po odpaleniu wszystko jest OK, wspomaganie działa prawidłowo i żadna kontrolka się nie świeci. Po wyłączeniu silnika i kolejnej próbie odpalenia to samo zaświeca się i gasnie razem z innymi. Do tej pory nie miałem tego problemu, tzn. ta kontrolka nie zaświecała po przekręceniu stacyjki. Czy miał ktoś taki probelm. Przeglądając forum wyczytałem o przypadkach z tą kontrolką ale wspomaganie nie działało komuś lub kontrolka świeciła się cały czas. Audi jest z 2008 roku z silnikiem 1.6 102KM w benzynie. Gdzie szukać przyczyny i jak można na własną rękę pozbyć sie problemu. Z góry dziękuje.

Tytuł: Re: [a3 8p] czerwona kontrolka wspomagania kierownicy
PostNapisane: 08.wrz.2014 14:52:54 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Jak wszystko gaśnie to w czym problem?

PostNapisane: 08.wrz.2014 14:54:29 
Użytkownik

ale do tej pory czyli przez 6 lat jak mam to auto ta kontrolka sie nie zapalała także cos jest powodem że się zaswieca

PostNapisane: 08.wrz.2014 14:57:01 
Użytkownik

jedyne co to po dłuższej jeździe gasząc auto i po kilku sekundach ponownie przekręce stacyjkę w pierwszą pozycje kontrolka nie zapala sie. Zapala się na nowo po zgaszeniu auta na czas dłuższy niż powiedzmy minute i ponownej próbie odpalenia. Gdzieś wyczytałem że jedną z przyczyn może być słaby akumulator ale to wyeliminowałem. Ponoć jesli akumulator nie trzyma napięcia po zgaszeniu auta ta kontrolka może się zaświecić razem z innymi a później gasnąć razem z nimi. Że wspomaganie przy rozruchu auta pobiera duży prąd. Akumulator sprawdzono jest na 100% OK.

Strefa czasowa: UTC + 1