.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lut.2025 07:04:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [S8 D2 4.2 99] Uderzenie przy zmianie z 1 na 2 Tiptronic
PostNapisane: 05.paź.2014 13:57:47 
Użytkownik

Auto: Audi S8 D2 4,2 AHC 340KM Tiptronic
Witam.
Mam problem ze skrzynią Tiptronic lub czymś innym? Auto ma przejechane 238tyś km (podobno przebieg oryginalny)
Przeglądałem to forum i nie znalazłem tego samego problemu u nikogo innego.
Chodzi o to, że gdy auto zmienia bieg z 1 na 2 to przeważnie jest mocne szarpnięcie, a dodatkowo jak puszczę w tym momencie pedał gazu to jest takie uderzenie słyszalne jakby coś w podłogę auta grzmotło, dodatkowo przy zmianie biegu z 3 na 4 czasami występuje szarpnięcie ale już nie tak duże jak z 1 na 2. (dolegliwości te ujawniają się zazwyczaj dopiero po rozgrzaniu oleju w skrzyni)
Sprawdzony stan oleju i podobno jest OK, błędów w skrzyni nie ma żadnych.
Czasami bywają takie dni, że jeżdżę cały dzień i nic się nie dzieje, ale przeważnie są te szarpania jak wyżej.
Auto posiadam od miesiąca i od początku takie problemy są- może bez tego grzmotnięcia przy puszczeniu pedału gazu podczas zmiany z 1na2, bo tego nie było.
Mechanik mówi, że skrzynia do roboty, ale zastanawia mnie dlaczego czasem są takie dni, że nie szarpie praktycznie nic?
Zna ktoś może jakiś dobry warsztat który pomoże mi w tych dolegliwościach- najlepiej okolice Inowrocławia, Bydgoszczy, ewentualnie Torunia

Ps. Poprzedni właściciel wymieniał olej i filtr w skrzyni jakieś 4tyś km temu, gdy auto kupowałem to mówił mi o jakiejś sparciałej poduszce pod skrzynią lub silnikiem i stąd te delikatne (w tamtym momencie) szarpnięcia. Poduszki pod skrzynią sprawdzone przez mechanika i niby są ok.

Proszę o pomoc bo już nie daję z tym rady, a boję się, że przez te uderzenia przy szarpaniu zniszczę połosie, podporę wału itd.

Tytuł: Re: [S8 D2 4.2 99] Uderzenie przy zmianie z 1 na 2 Tiptronic
PostNapisane: 05.paź.2014 18:23:20 
Użytkownik

Jeśli na ciepło szarpie, to może być problem sterownika hydraulicznego - regenerują w ASB Długołęka. Skrzyni samej bym na razie nie zwalał.

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 05.paź.2014 19:00:53 
Użytkownik

Zagor napisał(a):
Jeśli na ciepło szarpie, to może być problem sterownika hydraulicznego - regenerują w ASB Długołęka. Skrzyni samej bym na razie nie zwalał.

No tak ale to ładny kawałek ode mnie. A co to ten sterownik hydrauliczny? Gdzie on się znajduje skoro piszesz że samej skrzyni byś nie zwalał??

PostNapisane: 05.paź.2014 19:15:04 
Użytkownik

Trzeba wyjąć ze skrzyni (skrzyni nie zwalasz, trzeba zdjąć miskę skrzyni) i wybebeszyć sterownik, wysłać do nich z opisem co się dzieje.
Jeśli przy przekładaniu R na D nie szarpie, przy ruszaniu nie ma objawu rosnących rpm a auto stoi i nagle kop w plecy - to zacząłbym od sterownika hydraulicznego.

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

PostNapisane: 18.wrz.2015 19:34:50 
Użytkownik

No więc temat już do zamknięcia.
W końcu oddałem skrzynię do naprawy w Toruniu ( http://www.automatskrzynia.pl/ )
Fachowcy najpierw spróbowali podmiany 2 innych płyt sterujących co nie dało skutku, po czym zadzwonili z pytaniem czy rwać skrzynię, ale to większe koszty (4500-7000 BRUTTO), zgodziłem się bo chciałem mieć w końcu skrzynię pracującą idealnie.
Po rozebraniu Pan zadzwonił i powiedział, że zabezpieczenie jakiegoś kosza (ale nie tego forwardu) wypadło i narobiło te szkody, powiedział że należy wymienić ten kosz - wszystkie tarczki itp, komplet uszczelnień, filtr olej no i regeneracja konwentera bo zaczyna już pylić (cokolwiek to znaczy) No i za to wszystko z robocizną 5000 będzie chciał. Zgodziłem się, zapytałem jeszcze o kosz Forwardu i koleś mówił że mój jest w idealnym stanie i nie trzeba wymieniać.
Teraz auto śmiga jak marzenie.
Jakby co to polecam ten zakład naprawy skrzyń - profesjonalne podejście do klienta i ekipa która naprawdę ma pojęcie o tym co robi.
Na naprawę dostałem pół roku gwarancji, ale mam nadzieję, że nie będę już miał ze skrzynią żadnych problemów

PostNapisane: 18.wrz.2015 20:27:05 
Użytkownik

Auto: Leśnego dziadka
Fajnie wiedziec bo jak zacznie mi sie sypac to do Torunia mam 20km:)
Patrzac w dokumentacje to miedzy 1 a 2 nie ma smooth przekladania. Kazdy kolejny bieg juz jest podwojnie zasprzeglany a tym samym lagodzi to przejscie miedzy biegami.

Audi 80 B4 Sedan Quattro 2.0 8v 115PS - EX
Audi 80 B4 Avant Quattro 2.6 12v 150PS - EX
I znów Skoda :(

Strefa czasowa: UTC + 1