.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 13:38:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [1.9 tdi 1z] Stuka popychacz - nic nie pomaga
PostNapisane: 08.lut.2014 20:56:09 
Użytkownik

Badałem stetoskopem i ewidentnie stuka u góry głowicy pod pokrywa zaworów.Moim zdaniem na 90% jest to popychacz ale z jakiego powodu to niestety nie wiem.Nagram filmik to usłyszysz to cykanie.A co myślicie o zalaniu trochę gęstszego oleju czyli 10W60?? Czy po zagrzaniu będzie miał lepsze właściwości niż 10W40?
Bo jest tak jak pisałem.Dopóki na wskaźniku nie jest ok 90 stopni to nie cyka.Jak jest bliżej 90 stopni to cykanie się pojawia.Widać że gdy olej jest rzadszy to cyka.

PostNapisane: 08.lut.2014 21:48:22 
Klubowicz

Wg mnie możesz wlać, nic złego się nie stanie. Ważne, że na dole jest 10W a nie np. 20W.

Pozdrawiam

PostNapisane: 16.lut.2014 10:37:21 
Użytkownik

Witam.Z racji tego że pociła mi się lekko uszczelka pokrywy zaworów zdjąłem przy okazji wałek rozrządu by jeszcze raz spojrzeć na popychacze.Popychacze wymieniałem jakieś 3tys km temu.Popychacze na pierwszy rzut oka wyglądają normalnie,są twarde nie uginają się.Jednak zauważyłem że dwa popychacze są wyklepane w miejscu styku z krzywką wałka.Czuć to tylko po przejechaniu palcem po powierzchni popychacza.Pozostałe 6 popychaczy jest równa.Te dwa które posiadają te ślady były przy 4 cylindrze właśnie w tym miejscu gdzie słychać stukanie.Wałek w tym miejscu nie posiada śladów zużycia.Tylko popychacze są wyklepane.No i chyba teoria mechaników którzy słyszeli stukanie że słychać popychacze ma rację bytu.Tylko że nie stukają z powodu że sa uszkodzone tylko z innej przyczyny.Jeszcze raz trzeba będzie pomierzyć gniazda popychaczy i zastanowić się nad tą teorią z przytkanym kanałem olejowym.

PostNapisane: 16.lut.2014 12:50:12 
Użytkownik

Auto: Audi 100 C3 2.2 10V Turbo
Jak już chcesz robić wymianę oleju na 10W60 to polecam płukankę silnika (Xado vita flush) odetka zatkane kanały olejowe (sprawdzone na Hyundai Sonata 2.7 V6 i MB W124. Następnie, jak mówisz masz 'wyklepane' popychacze z racji zatkania kanału olejowego, wlej ten 10W60 i zobacz wtedy (niskie koszta i roboty zaoszczędzisz).
Szerokości...

PostNapisane: 06.mar.2014 19:36:14 
Użytkownik

Witam.Dziś wymieniałem uszczelkę pokrywy zaworów.Wczoraj gdy podjechałem pod dom znów zaczęło cykać wiec pomyślałem przy okazji wymiany sprawdzę popychacze.dziś po zdjęciu pokrywy okazało się że 4 popychacz patrząc od strony rozrządu jest miękki i to bardzo.Ugina się chyba na całej płaszczyźnie.Nie mam pojęcia jaki jest powód tego że drugi komplet popychaczy szwankuje.Na tych mam zrobione 2tys kilometrów.Nie wiem ale chyba to jest powód cykania.W poniedziałek jadę na wymianę tego popychacza i zobaczę czy się coś poprawi...
Jestem tylko ciekaw czy takie zachowanie popychacza (uginanie się) może być spowodowane tylko tym że jest wadliwy czy mogą być jakieś przyczyny nie związane z samym popychaczem.?
Tu filmik jak działa ten popychacz: https://www.youtube.com/watch?v=6h1Stqv ... e=youtu.be

PostNapisane: 11.mar.2014 21:28:26 
Użytkownik

Witam ponownie.Problem niestety nie rozwiązany.Wymienione dwa miękkie popychacze.Przejechałem kilkanaście kilometrów bez stukania.Po podjechaniu pod dom gdy postał na wolnych obrotach znów zaczęło cykać.Zdjąłem pokrywę zaworów i popychacz nr 4, ten który został dziś wymieniony jest miękki.reszta twarda.Wynika z tego że traci olej ale dlaczego?Co może być tego powodem że tylko ten jeden popychacz robi się miękki.Jedynie co przychodzi mi do głowy to albo wyrobione gniazdo albo przytkany kanał olejowy przed tym popychaczem.Jakieś pomysły?

PostNapisane: 11.mar.2014 22:14:23 
Użytkownik

Po takich perypetiach kupiłbym drugą głowicę lub kompleksowo zregenerował obecną. Albo cały goły słupek wrzucić drugi.

PostNapisane: 14.mar.2014 18:57:55 
Użytkownik

Witam.Zrobiłem dziś płukankę.Silnik płukałem kilka minut dłużej niż pisało na instrukcji.Przez cały czas płukania oczywiście słychać było stukający popychacz.Po zalaniu nowego oleju stukał jeszcze ok 30 sekund od odpalenia i jak na razie cisza.silnik pracował na wolnych obrotach i na razie nic nie stukało.Wydaje mi się że jeśli była by to usterka typowo mechaniczna to zmiana oleju nic by nie zmieniła tym bardziej że olej który był zalany miał przejechane ok 2tys km i był taki sam jak teraz zalałem (valvoline 10w40)
Po płukance zauważyłem jednak że silnik dużo ciszej pracuje,kultura pracy zmieniła się dużo na plus.Zauważyłem też że jest troszkę żwawszy w niższych partiach obrotów.Nie myślę tu o większej mocy tylko jakoś luźniej reaguje na pedał gazu.Odstawiłem zlany olej w czystym pojemniku.Jutro jak trochę osiądzie to zobaczę czy będzie dużo syfu na dnie.
Zorbie trochę kilometrów i napisze czy to pomogło czy nie.Pozdrawiam

PostNapisane: 15.mar.2014 12:51:47 
Użytkownik

Witam.Dziś przelałem olej który stał od wczoraj.Myślałem że na dnie będzie jakiś syf który się osiadł przez noc.Nic takiego nie było.Zauważyłem jednak że jest sporo takich małych paprochów przypominających ziarenka piasku,dość twarde są.Nie mam pojęcia skąd to się wzięło gdyż pojemnik przed spuszczeniem oleju był idealnie czysty.Najwidoczniej wypłynęło to z silnika.Ale zastanawia mnie też jak działa ten środek do płukania.Wiem że rozpuszcza nagar i utrzymuje go w formie płynnej by można było je spuścić z olejem.Ale czy ten rozpuszczony syf osiada się w końcu czy pozostaje płynny cały czas?
Pytam gdyż trochę się naczytałem o płukankach i każdy pisał o strasznym syfie który się osiada na dnie zbiorniczka w którym stał zlany olej.

PostNapisane: 15.mar.2014 22:55:56 
Użytkownik

Auto: Audi 100 C3 2.2 10V Turbo
Ludzie, którzy robią płukanki to zazwyczaj po mineralnym oleju (zostawia on nagar na wewnętrznych częściach silnika i przez to też trochę doszczelnia silnik); jeżeli jeździłeś na syntetyku dłuższy czas to nagaru się nie spodziewaj, bo syntetyk i półsyntetyk nagaru nie zostawia prawie w ogóle (tylko stosuje się go profilaktycznie dla kurażu silnika jeżeli jeździsz na synt. lub pólsynt.) Przetyka też kanały olejowe przez co też wzrasta ciśnienie oleju na gorącym silniku (potwierdzone z XADO (olej i płukanka) w Mercedesie w124 200E)

PostNapisane: 14.paź.2014 16:49:04 
Użytkownik

Witam po dłuższej nieobecności. Jak pewnie przeczytaliście płukankę silnika zrobiłem w marcu. Od tego czasu problem ze stukającym popychaczem zniknął jednak tylko na ok 3tys km. Po tym przebiegu znów zaczął stukać jeden popychacz. Teraz mam już zrobione 4,5 tys km i zauważyłem że stukanie jest sporadyczne i dużo dużo cichsze niż wcześniej jednak nadal występuje. Stuka tylko w dwóch przypadkach.
- W pierwszym po zagrzaniu silnika chodź też nie wiem jaka jest graniczna temperatura przy jakiej zaczyna stukać bo nieraz jest niecałe 90 stopni i stuka a nieraz więcej niż 90 i nie stuka.

- w drugim po odpaleniu silnika.Jeśli zgaśnie kontrolka oleju i popychacz nie ucichnie to będzie stukał aż silnik się nie zagrzeje.

Zjeździłem już kilku mechaników i każdy mówi co innego.Jedni uważają że to sam popychacz - wymienione 2 razy. inni że ciśnienie oleju - zmierzone i jest w normie.Zresztą ciśnienie wyklucza fakt że stuka tylko jeden popychacz a nie wszystkie no i stuka niekiedy na zimnym a wtedy mam ciśnienie ponad 5 bar.Czy ktoś z was widział takie cuda bo ja naprawdę już głupieje.Przez 3tys km nic nie stukało a teraz nagle znów coś mu odpieprza.

PostNapisane: 14.paź.2014 18:11:39 
Użytkownik

Auto: AFN, BPP, BDN
Teraz tak pomyślałem, że może to być też wyrobione gniazdo popychacza w samej głowicy.

PostNapisane: 14.paź.2014 20:23:10 
Użytkownik

Przed montażem gniazda były mierzone i są ok.U znajomego w takim samym silniku jest właśnie wyrobione gniazdo i klepie cały czas a u mnie jak go najdzie.Zrozumiał bym gdyby klepał tylko na rozgrzanym.Wtedy s szukam bym przeczymy w ciśnieniu. Ale nie rozumiem dlaczego nieraz klepie gdy jest zimny i przestaje po zagrzaniu. No i to jest ciekawe że przez tyle tys km b była cisza.

PostNapisane: 17.paź.2014 09:51:47 
Użytkownik

Witam.
Mam nadzieje że zamontowany właściwy filtr oleju,np.Mann W 940/44. :)

Black Machine

PostNapisane: 17.paź.2014 10:58:33 
Użytkownik

Tak filtr zawsze montuje taki jak ma być.Teraz jest akurat Bosch.Ale z tym popychaczem są naprawdę jaja.Przegoniłem samochód po autostradzie.10 km z max prędkością i obrotami 4tys i więcej.Wróciłem do domu i na wolnych silnik pracował ok 20 minut.Nic nie zastukało.Co ciekawe po tej jeździe silnik pracuje dużo ciszej i nawet wczoraj przy starcie zimnego silnika popychacze nie zastukały.

PostNapisane: 17.paź.2014 20:07:10 
Użytkownik

Taki Bosch 0 451 103 346?
Przepustowość filtra liczona jest w litrach na minute
Nie każdy Bosch do 1Z :)

Black Machine

PostNapisane: 20.paź.2014 09:09:04 
Użytkownik

Niestety nie wiem jaki dokładnie.Muszę sprawdzić.Wcześniej koledzy pisali o ciśnieniu oleju a ja zapomniałem zapytać o jedno.Czy jeśli ciśnienie jest za niskie to czy ma prawo stukać tylko jeden popychacz a nie kilka lub wszystkie? Moim zdaniem przy niskim ciśnieniu powinna grać cała klawiatura.

PostNapisane: 20.paź.2014 16:59:51 
Użytkownik

hudy napisał(a):
Niestety nie wiem jaki dokładnie.Muszę sprawdzić.Wcześniej koledzy pisali o ciśnieniu oleju a ja zapomniałem zapytać o jedno.Czy jeśli ciśnienie jest za niskie to czy ma prawo stukać tylko jeden popychacz a nie kilka lub wszystkie? Moim zdaniem przy niskim ciśnieniu powinna grać cała klawiatura.

Witam.
Zacznijmy od ustalenia typu filtra oleju.
Właściwy !!! filtr oleju jest częścią magistrali olejowej w każdym silniku.
Z tego co wcześniej Podałeś,stuki słychać w okolicy 4-go cylindra tam olej dociera najpózniej.

Black Machine

PostNapisane: 20.paź.2014 17:33:04 
Użytkownik

Sorry ale trochę zamieszałem.Wcześniej, przed płukanka, miałem bosha a teraz mam zamontowany filtr MANN W730/1 Tylko takie jest na nim oznaczenie. W sklepie powiedzieli że to jest do tego silnika.Widzę że ty podałeś trochę inne oznaczenie prawidłowego filtra MANN czy ten mój jest niewłaściwy?

PostNapisane: 20.paź.2014 17:45:29 
Użytkownik

Z tego co widzę na stronie MANN-a filtr który mam jest do audi b4 i jest on węższy ale dłuższy od tego który ty podałeś.I ten i tenjest do silnika 1Z jednak ten co ty podałeś jest do A4 z silnikiem 1Z.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1