.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 22:41:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 B6 1.9 TDI za około 23.000zł -
PostNapisane: 09.lis.2014 14:36:35 
Użytkownik

Witam

Poszukuję AUDI A4 B6 Avant !

Silnik: 1.9 TDI (131KM) AVF
Skrzynia Biegów: Manualna 6 - Biegowa
Napęd: Zwykły lub Quattro (Choć Tutaj coś nie do końca jestem przekonany bo nie wiem jak wychodzi z eksploatacją takiego napędu)
Nadwozie: Kombi

Wyposażenie wiadomo że wolałbym aby były przynajmniej te xenony, sportowe fotele (Mogą być też welury), 4x el. Szyby i fajnie by było gdyby miała CLH (Podoba mi się to). Choć nie ukrywam gdyby trafiła mi się jeszcze z NAVI to było by miodzio.

Noszę się z zamiarem kupna w/w Audi od około 2 miesiące. Szczerze powiedziawszy to widziałem sporo "zmęczonych życiem" egzemplarzy i im dłużej nie mogę nic znaleźć tym coraz to bardziej tracę nadzieję na znalezienie mojego wymarzonego egzemplarza. Myślałem też o kupnie Audi A6 C5 ale niestety musiałem zrezygnować ponieważ znalezienie takiego samochodu w dobrym stanie jest już chyba NIE MOŻLIWE. Poniekąd się nie dziwie przecież to już 10-11 letnie samochody zwłaszcza klasy A6. Większość egzemplarzy nawet w tej górnej półce cenowej (tzn. około 23.000zł) są już w nie za dobrym stanie. Zresztą nie oszukujmy się... Audi A6 C5 jest również bardzo ale to bardzo mały wybór na portalach ogłoszeniowych w porównaniu z A4 B6 których jest znacznie więcej. Stąd ostatecznie wybór padł na Audi A4 B6 mimo iż każdy mi mówi "za mały dla Ciebie" ponieważ mam żonę i dwoje MAŁYCH DZIECI. Mam nadzieję że jakoś się zmieścimy. Dzieci jeżdżą w fotelikach a w razie wyjazdu w dalszą trasę mamy tzw. BOX (Bagażnik dachowy). Choć większości jeździmy po mieście lub lokalnie (trasa 30-60km). Ewentualnie sam wyjeżdżam za granicę (Do pracy).

MOJE PYTANIE BRZMI NASTĘPUJĄCO:

1. Czy uważacie że dokonałem dobrego wyboru jeśli chodzi o model auta i jego specyfikacje ?

2. Czy myślicie że można jeszcze znaleźć w tych pieniądzach (tzn. około 23.000zł) taki samochód w bardzo dobrym stanie ?

3. Czy jest sens kupować QUATTRO ?

4. Jak tak to czy są te napędy awaryjne lub sprawiają jakieś problemy ?

5. Jak ze spalaniem w takiej B6 z QUATTRO ?

6. Na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie A4 B6?

Liczę na waszą pomoc, wyczerpujące odpowiedzi i opinie które pomogą mi w dalszych poszukiwaniach i zakupie

POZDRAWIAM

Tytuł: Re: Audi A4 B6 1.9 TDI za około 23.000zł -
PostNapisane: 09.lis.2014 14:44:46 
Klubowicz

Auto: AUDI
Punkt 3 - tylko i wyłącznie QUATTRO. Napęd bezproblemowy, jednak troszkę droższe tylne zawieszenie w remoncie. Jazda to wynagrodzi

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

PostNapisane: 09.lis.2014 15:33:18 
Moderator

Auto: S6 C4
Założyłeś drugi wątek.....o tym samym.... Po co :?: Dostałeś w poprzednim odpowiedź odnośnie wielu zadanych tutaj pytań. Owszem A6 C5 jest mniej niż B6 ale to nie znaczy że wszystkie to złomy. Ja bym szukał tego i tego, potem wybrał co będzie w lepszym stanie.

Kolejna kwestia to wybór silnika...Uparłeś się na diesla jak nie wiem co. Przy jeździe w większości po mieście to nie jest dobry wybór. Podsunąłem Ci w linku ciekawy (w mojej skromnej opinii) egzemplarz z silnikiem benzynowym jednym z lepszych z tym nadwoziu, który osobiście widziałem i moim zdaniem rokuje.... Może napisz dlaczego koniecznie diesel :?:

quattro....nie wyobrażam sobie teraz zakupu Audi bez tego napędu. Od 7 lat wszystkie moje Audi go miały i żadnych problemów z nim nie było.

+
CFFB

PostNapisane: 09.lis.2014 15:48:58 
Użytkownik

Dużo jeżdżę za granicę do pracy (Niemcy), Lokalnie z miasta do miasta (po śląsku itp) i bardzo dużo po mieście więc nie wyobrażam sobie utrzymywanie w dzisiejszych czasach samochodu benzynowego który Pali w granicach 12-14l PB. Nie każdego na to po prostu stać mimo tego iż pracuję za granicę to wolę swoje pieniądze inwestować w co innego jak lać co chwila PB do baku bo wiadomo że na wodzie nie jeździmy. Fakt Diesle mają miano bardziej awaryjnych niż Benzyniaki ale w MOIM PRZYPADKU NAJLEPIEJ SPRAWDZI SIĘ DIESEL. Nawet jeżeli przyjdzie mi za jakiś czas zrobić Turbinę (Regeneracja około 1200zł) lub wymienić EGR na nowy (koszt około 400zł a wiem bo robiłem w swoim A4 B5).

Założyłem drugi temat PONIEWAŻ ostatecznie się ukierunkowałem na A4 B6 z powodów wyżej opisanych. I po prostu chciałbym coś więcej wiedzieć (Zadałem 6 konkretnych pytań) na temat KUPNA I EWENTUALNIE PÓŹNIEJSZEJ EKSPLOATACJI B6 z QUATTRO ITD.................

Tamten temat Dotyczył wyboru pomiędzy A4 A A6 a ten konkretnie o A4 B6

PostNapisane: 09.lis.2014 15:59:34 
Moderator

Wystarczyło dodać posta w tamtym i zmienić tytuł tamtego wątku....

A kto Ci każe jeździć na PB :?: Zakładasz porządną instalkę LPG i jeździsz taniej niż "kopciuchem" na paliwo do traktorów :P Zakup auta z silnikiem Pb i założenie LPG wyjdzie Cię taniej niż zakup B6 TDi z cofnięta szafą.
Chcesz odpowiedzi na swoje pytania :?: Proszę bardzo:

1.Ja bym wybrał PB, diesel albo nowy albo z pewną historią serwisową. Ma sens jeśli jeździsz głównie na trasach. Nadal bym szukał A6 C5
2.Da się
3.Nie wyobrażam sobie teraz Audi bez quattro.
4.Nie
5. +1-1,5 litra/100km
6.Na wszystko się zwraca uwagę a najbardziej na poprzedniego właściciela.

+
CFFB

PostNapisane: 09.lis.2014 16:00:55 
Użytkownik

A co do A6 C5 to muszę Ci powiedzieć że nie zgodzę się z Tobą. Bo Uwierz mi przewertowałem wszystkie możliwe portale z samochodami nawet te niemieckie i albo są to TOTALNE GOLASY tzn. welurki w krateczkę i nic poza tym (Niektóre nawet w przyzwoitym stanie ale kto by chciał auto klasy A6 z wyposażeniem gorszym jak laguna) albo samochody u schyłku życia... Bo w życiu nie dałbym 18.000, 20.000 lub 23.000zł za auto w którym wszystkie plastiki są powycierane, skóra spękana lub z dziurami... bo uważam że są to na tyle konkretne już pieniążki (może nie dla każdego ale dla mnie tak) że chyba mam prawo aby auto było zadbane i nie spawane lub składane z dwóch.. A takich z tego modelu jest już jak na lekarstwo albo i wcale (przynajmniej na portalach ogłoszeniowych... a podejrzewam że te które są zadbane to OBECNI WŁAŚCICIELE nie bardzo chcą się pozbyć takich C5..... KAŻDY MA PRAWO MIEĆ WŁASNE ZDANIE i OCZEKIWANIA PŁACĄC TAKIE PIENIĄDZE

PostNapisane: 09.lis.2014 16:07:58 
Moderator

Wolałbym auto zadbane ze szmatą pod tyłkiem niż na siłę szukać parcha ze skórą. Dołożyć skórę do A6 C5 to kwestia 1-1,5kzł (części tanie jak barszcz).

Z mojej strony tyle. Z siedzenia na forum auta się nie kupi. Jeśli będziesz bezkompromisowy i stawiał tylko na 1.9TDi ze skórą w Avancie i przebiegiem 180k po niemieckim księdzu albo lekarzu to i 30k + rok poszukiwań Ci nie wystarczy.

Ode mnie tyle...

+
CFFB

PostNapisane: 09.lis.2014 16:13:09 
Użytkownik

Instalacją LPG jakoś mnie nie przekonuje... może jestem amatorem i nie ukrywam tego ani się tego nie wstydzę ale nie jestem zwolennikiem LPG.... nie zależnie od tego czy jest to bardziej ekonomiczne czy nie.... Bo w tej kwestii też bym się spierał... znajomy od mojego brata ma B6 od bodajże 6 lat i poza wymianami eksploatacyjnymi (oleje, filtry i coś tam w zawieszeniu) nic nigdy mu się nie zepsuło.... a taka B6 Pali nie więcej jak 6l góra 7l.... także takie auto uważam za ekonomiczne i bezawaryjne...

Jak auto jest (Tak jak mówisz) z pewną historią serwisową to nie nazywałbym je "Kopciuchem"... :)

Co do A6 C5 to nie ukrywam że jakby mi się trafiła (W co bardzo bardzo bardzo wątpię) zadbana z dobrym wyposażeniem to pewnie bym kupił A6 C5 ale powiem Ci szczerze że wątpię aby się takowa trafiła....

Skoro mówisz że się da kupić za tą kasę taką to podtrzymałeś mnie na duchu hehe

Nie będę wykupywał foteli z allegro ze skóra z angielskich złomów i przekładał do 10 letniego auta aby uraczyć się skóra... bez przesady... Bo wole B6 z welurami jak A6 C5 ze "szmatą pod tyłkiem" lub bawić się w przekładanie foteli, boczków i do tego jeszcze inwestować bóg wie ile.... Az takim fanatykiem nie jestem aby robić z igły widły... Bo ze starej babci ze zmarszczkami nie zrobisz 20 letniej modelki.....

A co do siedzenia na forum to powiem Ci ze wystarczająco się naoglądałem na portalach i na żywo w ciągu tych ostatnich 2mc złomów że postanowiłem zasięgnąć porady na forum ale widzę że nie bardzo się to niektórym podoba... Co do przebiegu to nic nie pisałem to twoja sugestia... Bo dobrze wiem że 10 letniego Diesla ze 180k nie kupie po księdzu lub lekarzu który płakał jak sprzedawał....

PostNapisane: 09.lis.2014 16:49:54 
Użytkownik

jak nie jesteś fanem LPG musisz zostać fanem TDI. Poczuć co to jest wymiana turbiny, dwumasu wtrysków czujników. poczuć 200 tyś na blacie pod blatem 2 tyle. Po tych wymianach zobaczysz ze takie b6 z LPG nie jest złe.

PostNapisane: 09.lis.2014 17:37:23 
Użytkownik

A wy wszystko rzucacie do jednego worka... Bo widzę wg was każdy diesel nie ważne czy w PL czy w DE jest zaraz już kręcony, awaryjny itd itd itd...

Zejdźcie na ziemie Panowie... Nie każdy egzemplarz danego diesla musi być zaraz nie wiadomo jak awaryjny że trzeba pół osprzętu silnika wymieniać.... Nie przesadzajcie...

JAK SIĘ KUPI ZADBANE AUTO Z PEWNĄ HISTORIĄ SERWISOWĄ I NIE TYLKO I RÓWNIE DOBRZE SIĘ O NIEGO DBA TO NAPEWNO NIE BĘDZIE AWARYJNY...

Ja tam o każde swoje auto dbam... Leje tylko lepsze paliwo z pewnych stacji, wymieniam oleje co 10.000km ze WSZYSTKIMI FILTRAMI i w razie jakichkolwiek awarii części tylko ORI - ŻADNYCH ZAMIENNIKÓW !

Dodam Ci jeszcze że miałem Audi A4 B5 FL 1.9 TDI (115KM - pompowtrysk) i przez całe 3 lata użytkowania nie miałem z nim ŻADNYCH PROBLEMÓW. Poza tym że po pierwszym roku użytkowania zregenerowałem Turbinkę za bodajże 1200zł.... a tak poza tym tylko rozrząd, oleje, filtry, no i jeden wahacz. A jeździłem tym autem bardzo dużo... CO CHWILE TRASA NIEMCY - POLSKA... A wiesz dlaczego ?
A to dlatego że auto osobiście kupiłem w DE od właściciela z pewną historią serwisową który o nie równie dbał jak ja.... Więc twoja teoria o DIESLACH które się notorycznie psują jest mało przekonująca... Wydaje mi się że za dużo się naczytałeś bzdur na forach gdzie się żalą Ci co udało mi się kupić trupa... Bo co innego takim pozostało jak pożalić się w necie i zrobić z każdego diesla skarbonkę bez dna bo on miał takiego pecha...

Jak DBA TAK MA !! Taka jest prawda... I wiadomą rzeczą jest że za 16.000 czy 18.000 PEWNEGO I ZADBANEGO B6 SIĘ NIE KUPI...

A co do LPG przynajmniej w B6... To nie interesuje mnie opinie pseudo fanatyków LPG... Co zakładają LPG do np. 1.8T i naczytają się forum że to najlepszy silnik pod LPG... NIC BARDZIEJ MYLNEGO.... W Kędzierzynie Koźlu jest gość SPECJALISTA OD AUDI a Głownie ELEKTRONIKI AUDI i nie tylko AUDI... To zadzwońcie i zapytajcie się go co sądzi o jakimkolwiek Audi 1.8T z LPG...

edit by Przemo/reklama

PostNapisane: 09.lis.2014 17:42:25 
Użytkownik

Dodam tylko że nie mam nic do LPG ani do tych co użytkują swoje auta z LPG...

Ale mnie po prostu to nie przekonuje i tyle...

Szkoda że troszkę zeszliśmy z tematu bo miałem na celu inną rozmowę zakładając ten temat ale mam nadzieje że znajdzie się ktoś na tym forum co ze chce porozmawiać i doradzić mi w w/w sprawie i podpowie mi co nie co...

PostNapisane: 09.lis.2014 17:48:59 
Użytkownik

Łuki żeby każdy tak dbał to by nie było problemów. Ale w PL trafisz możesz na taki co jeździł 6 lat i złotówki nie dołożył wyeksploatował do końca i do "żyda" gdy przychodzi doinwestować
a części ori to miałem kolegę miał b6 kupił łożysko na tył ori audi za 500zł tylko pogratulować zakupu przy zarobkach 1500zł zafundował sobie takie łożysko
http://allegro.pl/a4-b6-2000-2004-18065?a_text_i[5][1]=1900&a_text_i_enabled[5][0]=1&a_enum[16][4]=4&a_text_i[5][0]=1766
wszystko na LPG 1.8t to co gazownik mówił o tym silniku czemu sie nie nadaje?

PostNapisane: 09.lis.2014 17:56:57 
Użytkownik

Masz rację i ja to samo miałem na myśli... Dlatego też nie rzucam się na B6 za powiedzmy 18.000 po którym widać że jest zmęczony tylko szukam powoli i każde auto sprawdzam.... Aby nie kupić to o czym napisałeś... A tak na dobrą sprawę to jak auto jest zadbane to to po prostu widać... A silnik, jego podzespoły, zawieszenie itd to można sprawdzić w ASO lub innej stacji diagnostycznej która ma komputer itd...

Z tego co mi wiadomo to są bardzo dobre silniki ale jak są TYLKO na BENZYNIE...

Ale jak są zagazowane to podobno lubią sprawiać problem... nie tylko pod względem elektronicznym ale i mechanicznym... Ten silnik podobno źle znosi LPG..

ALE NIE JESTEM GAZOWNIKIEM, MECHANIKIEM CZY INNYM SPECEM ŻE DAJĘ SOBIE GŁOWĘ ZA TO OBCIĄĆ... Po prostu nie słyszałem za wiele złych opinii na temat 1.9TDI a na temat 1.8T z LPG bardzo dużo no i owy Specjalista od Audi z Kędzierzyna Koźla zwyczajnie odradził mi ten silnik z LPG... A ja nie pytałem dlaczego..

GDYBY BYŁO MNIE STAĆ LAĆ PB do 1.8T to bym na 100% Taki samochód z tym silnikiem kupił...

PostNapisane: 09.lis.2014 18:35:58 
Moderator

Wybacz, ale jeśli wiesz wszystko lepiej to co po pytasz tutaj :?:
Chciałeś odpowiedź na 1.pytanie to odpowiedziałem. Diesel w mieście = bez sensu. Wiecznie niedogrzany, klekoczący na krótkich odcinkach itd. Diesel ma sens gdy pokonujesz trasy. Co do przebiegów napisałem wyżej. Jeśli stwierdzasz, że większość jest wyjechana, to chyba nie z tego powodu że stał w garażu :?: jeśli szukasz zadanego to najlepiej by nie miał 0.5mln km w kołach (chociaż niektóre po przebiegu też jeszcze dają radę i nie zorientujesz się że tyle mają :) )
Co do LPG, no comment..... Od 16 lat jeżdżę tylko Audi, od 13 lat na LPG, 7 x quattro i jakoś nie mam takich traumatycznych przejść jak ten Twój "mechanik". Większość tych "fachowców" nie trawi LPG (bo przecież gołe Pb łatwiej naprawić, a najlepiej wszystko wymieniać po omacku nie szukając sedna sprawy, bo się nie chce zgłębiać tematu, a najłatwiej im powiedzieć - to wina gazu).

Twoja kasa, twój wybór. Ja Ciebie już nie będę przekonywał skoro wiesz lepiej.

Swoją drogą, to dlaczego szukasz u polskich handlarzyków jak bywasz w DE i tam masz większy wybór :?:

+
CFFB

PostNapisane: 09.lis.2014 18:46:50 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
Gitmar dobrze prawi, moja rada podobna, kup auto w DE, w polszu 90% jest krecona i zjeżdzona na maksa, bo nie oszukujmy sie, ale wieszkosć ludzi jezdzi i nie dokłada złotówki do auta, no chyba ze juz nie jedzie.

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 09.lis.2014 18:47:49 
Użytkownik

Nie bardzo mam czas tam na miejscu bo pracuje od 7 do 17 a po pracy nie mam juz zbytnio ochoty jezdzic za autem... Chyba nie czytasz ze zrozumieniem... Zle opinie na temat lpg mialem na mysli w 1.8T... Bo z kolei 2.4 z tego co wiem jest bardzo dobry do lpg...

PostNapisane: 09.lis.2014 19:03:10 
Użytkownik

musisz zmienić gazownika bo ma swoje urojenia i głosi
kolega miał takiego mechanika pojechałem do niego z nim1 raz od razu powiedziałem że chory łeb też głosił mądrości. A że swoje wiedziałem to wyszło że kolegę naciąga. Dużo teraz chorych na głowę trzeba uważać

PostNapisane: 09.lis.2014 19:12:29 
Moderator

Auto: A6 C5 AVF
Mam wielu znajomych co jeżdzą 1.8T w gazie i nie narzekają...

Audi A6 AVF + blast by Spanky :)
BMW 5 GT 3.0 N57
--------------------------------------
1.03 CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!!

PostNapisane: 10.lis.2014 08:49:58 
Użytkownik

Mi to obojetne czym kto jezdzi i dla mnie mozecie jezdzic tymi swoimi wynalazkami na LPG... Przeciez to wiadome ze jak ktos ma auto LPG bo tnie po kosztach jak sie da to bedzie mowil ze to jest tip top najlepsze.. Bo malo ktory ptak w swoje gniazdo sra... Ale fakty sa faktami a wy mozecie i zawsze bedziecie madrzejsi nawet od najlepszego mechanika, elektronika a nawet inżyniera z Audi... Bo waszym zdaniem nikt poza wami sie nie zna i wasze auta sa najlepsze. Tylko szkoda ze audi fabrycznie nie robi PB z LPG.. Maja racje bo szkoda katowac te silniki tak sucha mieszanka..

PostNapisane: 10.lis.2014 09:43:15 
Użytkownik

Auto: C7
Mądrala nam się trafił :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1