.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 15:11:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6 1.8T 190PS] Multitronic zgrzyta przy ruszaniu i inne
PostNapisane: 21.mar.2014 07:38:18 
Użytkownik

Auto: Q5 2.0 TFSI
Witam.
1. Jestem od niedawna (nie)szczęśliwym posiadaczem mojego wymarzonego Audi A4 B6 1.8T 190PS Multi.
Problem nie przeszkadza mi w codziennej jeździe lecz może się z tego narobić niezłe bagno później jak o to nie zadbam.

Mianowicie przy zimnym silniku pierwsze odpalenie rozgrzewam oczywiście turbo przez ok.1m jak z obr. 1 100 spadnie do 900 wrzucam na R cofam zatrzymuje auto do 0 czekam aż spadną obroty wrzucam na N chwile czekam aż bieg zejdzie potem wrzucam na D czekam chwile aż bieg wejdzie no i puszczam hamulec auto zaczyna się pięknie toczyć ale jak leciutko zaczynam przyciskać pedał gazu i ruszać to wyczuwam przez 1 sek. leciutkie tj. zgrzytnięcie. Później już tego nie ma i po chwili jak się zatrzymam powtórzę sytuację tego już nie ma.

2. Auto mam 10dni przejechałem nim 300km do Wawy i z powrotem bez żadnym problemów.
W moim mieście jeżdżąc nim spokojnie spotkałem się już 2 raz, że skrzynie z D - rive przerzuciła automatycznie na + - sekwencje. I na prawdę nie było mi do śmiechu przed kupnem auta pojechaliśmy na komputer gdzie koleś podłączył się jednym z nowszych sprzętów i powiedział, że auto nie ma żadnych błędów w skrzyni biegów ....

Audi A6 C6 '06 Sedan 3.0 TDI V6 Quattro Tiptronic- Gaz jest do kuchenek, Olej do smażenia, tylko benzyna a jednak nie, pierwszy mój diesel, miłe zaskoczenie moc niesamowita
Audi A5 '09 Coupe 3.0 TDI V6 Quattro Tiptronic- Ponizej 6s/100km V-max 250km/h auto dla samobójców i nienormalnych tak jak ja. Jeden minus- coupe...

Teraz:
Audi Q5 '08 2.0 TFSI S-tronic Quattro- Nie ma to jak benzynka. Mega wygodne duze autko.

Tytuł: Re: [A4 B6 1.8T 190PS] Multitronic zgrzyta przy ruszaniu i i
PostNapisane: 30.lis.2014 15:44:26 
Użytkownik

zwal skrzynie sprawdz koło dwumasowe

Tytuł: Re: [A4 B6 1.8T 190PS] Multitronic zgrzyta przy ruszaniu i i
PostNapisane: 04.gru.2014 00:38:14 
Użytkownik

Nie chcę Cię martwić bo nie wiem jaki masz przebieg ale te skrzynie zbyt dużo nie wytrzymują jak ogólnie wiadomo..
Może się zaczynać ślizgać łańcuch
ale trzymam kciuki za coś prostszego..

no i.. Renault Espace - szkoda że Audi takiego czegoś nie zrobiło

Strefa czasowa: UTC + 1