.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 15:29:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 1995 90KM 1Z automat 4biegi] Zmienianie biegów
PostNapisane: 29.lis.2014 21:12:43 
Użytkownik

Przede wszystkim chciałem się przywitać :sindbad: .

Czytam internet i prze najróżniejsze fora o automatach i już mnie po woli "wszy obłażą" :028: . Kupiłem mój pierwszy automat rok temu i jestem prawie szczęśliwym posiadaczem gdyby nie ... zmienianie biegów...

Pierwsza czynność była wymiana oleju i filtra. nic. Skrzynia szczelna.
Auto nie osiągało więcej niż 125/h - wymiana przepływomierza na ten z modelu kolejnego - cud :peace: - bez problemu 160. Koszt 120 zł.
W lato wbiłem wsteczny ... nie jedzie (jakby na ręcznym stał) ... trochę gazu i nagle jak nie odpuści ... od tego czasu wsteczny nie wbija na jałowym dopiero trochę gazu i zaczyna szarpiąco cofać...
ale co mnie najbardziej wkurza to zmienianie biegów ...
przy normalniej jeździe ... tylko pomiędzy 2-3 jest dziwacznie. Ale jak chcę coś wyprzedzić ... to blada pupa. Silnik ryczy, przyśpiesza jak furmanka w Zakopanem. Dopiero pedałem gazu coś idzie wskórać ... ale ogólnie stres i trzeba umieć tym jeździć.
Dziwaczne 2-3 wygląda tak że między 50-60/h na dwójce jest jakby odcięcie mocy i może wbija 3 (słabo przyśpiesza) przez jakieś 2-3 sekundy. Wraca na dwójkę ... dociąga do 60 i potem 3ka, a za chwilę (bo około 70/h) wchodzi już 4ka.

A co jest najbardziej wkurzające to, że potrafi się zachowywać prawidłowo ... najczęściej przy jeszcze zimnym silniku (poniżej 60C)
A z górki - to w ogóle nie wlecze tylko lajcikowo przyśpiesza.
Wygląda to jakby zbyt duże obciążenie przyśpieszania było niedopuszczalne.

Na komputerze VAG brak błędów.

Tuningowałem różne opcje VAG skrzyni (sport, eko, adaptacje) - raz jakby było trochę lepiej - by za niecałe 100 km znowu kiszka.
Czytałem, że coś jest na rzeczy z prędkością - że skrzynia nie wie jak szybko jedzie. Pomimo że licznik prędkości działa - to podobno skrzynia czyta prędkość z modułu ABS - a co ciekawe raz na jakiś czas pokazuje się błąd ABS - nie określone koło - wtedy przy hamowaniu pedał "trzeszczy" i ciężko hamować. Wiem, że to niebezpieczne, ale to jest baaardzo rzadko 4/rok. Chyba kiedy pada deszcz.

Lubię to auto i chcę je mieć sprawne. Nie jestem tak bogaty, żeby dla kaprysu kupić zestaw czujników ABS "w ciemno" albo coś innego "w ciemno".

Także zwracam się z do Was - czy ktoś może coś podpowiedzieć co i jak mogę sprawdzić jeszcze. Piszę że sam - bo a'la mechanicy już mi się dali we znaki. Nie znam żadnego konkretnego. Większość na słowo automat dostaje pokurczu facjaty :zly2: . Albo od razu do wymiany wszystko ...
... z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Może znacie doświadczonego w automatach...

Tytuł: Re: [A4 B5 1995 90KM 1Z automat 4biegi] Zmienianie biegów
PostNapisane: 29.lis.2014 21:21:20 
wodnik szuwarek

Nie jedź do mechaników "od wszystkiego", tylko poszukaj w okolicy warsztatu zajmującego się skrzyniami automatycznymi.

U mnie skrzynia działała, ale szarpała przy zmianie biegów. Nie jakoś mocno, ale coś było już nie tak, coraz częściej wracał błąd z kończącym się konwerterem. Diagnoza: skończył się konwerter, pompa ledwo dawała radę, olej też już był przelatany, itp. Skończyło się na generalnym remoncie i teraz skrzynia chodzi jak trzeba. Jak jest zimna czuć przeciąganie i zdarzają się szarpnięcia, ale po rozgrzaniu oleju prawie nie czuć zmiany - tip tak ma.

Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant quattro + LPG BRC, '97, Europa Blue Mica - "Kaprys" - sprzedane
Audi A6 C4 ACK 2.8 manual avant, '96, Ming Blue Mica - "Smoczek" - rozbite, sprzedane

PostNapisane: 29.lis.2014 21:30:42 
Użytkownik

speco napisał(a):
Nie jedź do mechaników "od wszystkiego", tylko poszukaj w okolicy warsztatu zajmującego się skrzyniami automatycznymi.

No właśnie takich koło mnie nie ma - ktoś mi raz jak doradził ... to tylko byłem lżejszy o 400. A miał być taki "automatyk". Żal.

speco napisał(a):
Skończyło się na generalnym remoncie i teraz skrzynia chodzi jak trzeba.

Co wchodziło w zakres i ile wiele to kosztowało ...

BTW - moja skrzynia to tzw manualny automat - pierwszy model chyba, niektórzy nazywają panzerem.

PostNapisane: 07.gru.2014 09:52:19 
Użytkownik

Auto: 100 C4 Avant Quattro 2.8E Automat
Zwyczajnie skrzynia nadaje się do naprawy. Brak wstecznego to nic innego jak typowa przypadłość w postaci ukręconego kosza biegu wstecznego. Ten kosz siedzi najgłębiej w skrzyni, całą trzeba rozbierać na stole.

Strefa czasowa: UTC + 1