.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 08:33:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [S8 D2] Zamarzły drzwi wszystkie, Bardzo dziwna sprawa
PostNapisane: 26.gru.2014 11:16:03 
Użytkownik

Witam
Już po raz 3 przyszedł mróz i nie mogę otworzyć drzwi robiłem detailing Audi i smarowałem uszczelki wszystkie więc jest ok ale do końca nie w tym problem podchodzę do auta z pilota otwieram i wszystko jest pięknie rygle idą do góry a łapiesz za klamkę i wszystkie lekko chodzą jak by auto było zakluczone o co w tym chodzi jak się już uda dostać do środka przez szybę a raz udało mi się jedne drzwi otworzyć to od środka już otwieranie wszystkich idzie bez problemowo. Na zewnątrz mam wrażenie jak by że przyjdzie mróz i odłącza się wszystko od klamek i chodzą tak jak by auto było zakluczone !!! Ktoś Ma jakiś pomysł bo idą mrozy i co ranek nie uśmiecha mi się iść do pracy z buta !!! :)

Tytuł: Re: [S8 D2] Zamarzły drzwi wszystkie, Bardzo dziwna sprawa
PostNapisane: 26.gru.2014 14:20:00 
Użytkownik

Miałem taką sytuację z drzwiami kierowcy w C4. Od wewnątrz otwierały się bez problemu. Musiałbyś zdemontować wszystkie boczki drzwi bo coś przymarza w środku może na lince. Mi się nie chciało tego rozbierać bo to jedne drzwi. Jeszcze jedno nie otwieraj szyb. Ja dopóki zimą nie otworzyłem szyby, żeby zebrało mi wodę jak już się rozpuściło to wszystko było dobrze. Jak się zapomniałem i otworzyłem szybę to później nie dało się otworzyć drzwi z zewnątrz. Oczywiście tylko zimą.
P.S
Aby otworzyć takie drzwi musisz je pchnąć na wysokości klamki cały ciężarem ciała i jednocześnie pociągnąć energicznie za klamkę. Jak dojdziesz do wprawy to pewnie też nie będzie Ci się chciało tego rozbierać :peace: Jednak wymaga to pewnego wyczucia.

PostNapisane: 26.gru.2014 14:58:17 
Klubowicz

zamki przymarzają na zapadkach. Po pierwsze otwórz auto, po drugie suszarka dokładnie ogrzać zamki, aby wszelka woda z nich wyparowała (najlepiej byłoby rozebrać i dokładnie wyczyścić). Potem wystarczy nasmarować dobrze zamki np. wazeliną techniczną. Nie psikać do zamków żadnych odmrażaczy.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

PostNapisane: 27.gru.2014 12:05:42 
Użytkownik

1. Był rano mega problem ale jakoś udało mi się wejść ( wczoraj rano) wieczorem sie wkurzyłem pojechałem na myjnie i do brata na warsztat (w święta ale co się nie robi dla swojej starej maszyny która już mnie wyszła ponad 40 tys tyle co już d3 w słabym stanie :( :( :( dlatego zrobię dla tego auta wszystko bo jestem fanatykiem ale nie w tym sprawa) i na warsztacie drugi raz wydmuchałem sprężarka uszczelki, fajny specjalny z strony detailerskiej preparat na uszczelki że nie jest tłusta tylko sprawia wrażenie mokrej i się nic a nic nie przykleja. I wydmuchałem pistoletem zamki ręcznie ryglowałem i otwierałem i dmuchałem gdzie w tym zamku i jak tylko się da bo nie miałem czasu rozbierać tapicerki wiecie obiad świąteczny ;p no i na końcu na warsztacie miałem tylko wd-40 i biały smar w spray niestety albo może i stety się okaże za jakiś czas czy na dłuższą metę pomoże bo dziś rano do pracy na 7 na zewnątrz -2 i wszystkie drzwi delikatnie się otwierały i zamykały więc zadowolony :) Polecam komuś tez taki zabieg a niedługo jak będzie czas rozbieram całą tapicerkę i robię konserwację zamków i rygli i mechanizmów od szyb.

2. I jeszcze rozbierałem z tyłu klapę bo 2 tyg jak był mróz to otwierałem bagażnik i wcisnąłem zamek i się krzywo zapadł i rozebrałem od środka ten materiał i ten materiał od środka cały już w pleśni i mokry i cieknie mi gdzieś w klapię z pod lampy i teraz nie wiem czy przez to że ten zamek był krzywy i padały deszcze czy gdzieś inna przyczyna lampa w klapie patrzałem uszczelka wszystko sii i do tego już dwie wtyczki od żarówek już styki w jednej zaśniedziały a w drugiej zardzewiały, może ktoś wie czy tam jest jakaś przypadłość, bo wyczyściłem materiał wyschnie przykręcę i znowu będzie ciekło ????

3. A powiedzcie mi czy dostane te takie chromowane listwy co są na drzwiach przy szybie od strony wewnętrznej ( od środka zaraz przy szybie) bo to jest taka jak by folia plastikowa i troszkę tak jak by było utleniona czy zniszczona ????

Strefa czasowa: UTC + 1