.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 11:38:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Słabe ogrzewanie A6 C5
PostNapisane: 29.gru.2014 20:25:48 
Użytkownik

Auto: A6 C5 2,7 biturbo
Witam.
Mam problem z ogrzewaniem. Przy temp silnika 90*, przy klimie jak i zwykłym nadmuchu leci tylko letnie powietrze, czy to na postoju, czy w trakcie jazdy. Dzisiaj miałem wymieniony termostat bo podobno silnik się nie dogrzewał ale problem z nadmuchem nie znikną. Mechanik powiedział że nagrzewnica do wymiany, ale zauważyłem że zaraz po odpaleniu silnika włącza się wentylator chłodnicy. Kreci się dosyć wolno ale czy tak powinno być czy może czujnik temp do wymiany? A odnośnie silnika dalej mi się wydaje że zbyt wolno się grzeje, no ale pogoda nie sprzyja...

Tytuł: Re: Słabe ogrzewanie A6 C5
PostNapisane: 29.gru.2014 21:36:44 
Klubowicz

Mechanik pewnie ma rację, jak nie była wymieniana od nowości to jest zapchana mazią itp. Możesz spróbować jak przeczyścić, daje pozytywne efekty. Sprawdź czy na wejściu i wyjściu z nagrzewnicy węże są gorące. Do sprawdzenia również silniczek otwierający klapę ciepło/zimno. Sam borykam się z tym problemem tylko w a6c4.
O którym wentylatorze myślisz tym na wisko czy tym elektrycznym. Jak masz możliwość to podłącz Vaga może wypluje jakieś błędy.

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

PostNapisane: 29.gru.2014 22:05:23 
Użytkownik

Miałem podpinanego vaga i nie ma żadnych błędów, a widziałem tylko dwa wentylatory- jeden z przodu od klimy a drugi od silnika na chłodnicy i właśnie ten od chłodnicy się kreci od razu po odpaleniu i zastanawiam się po co chłodzi zimną chłodnice? A z tego co widziałem odnośnie wyciągania nagrzewnicy to nie mam niestety do tego warunków bo mieszkam w bloku, brak garażu a na polu i w aucie zimno :D

PostNapisane: 31.gru.2014 09:37:43 
Użytkownik

Są 3 wiatraki. Dwa na chłodnicy wody i jeden na chłodnicy klimy. Mi chodzi o ten zaznaczony w kółku. Odpaliłem auto na zimnym silniku przy mrozie a ten wiatrak zaczął się kręcić przez około 5 sek na drugim biegu po czym wskoczył na pierwszy i tak już zostało. Czy to wina czujnika temp wody? I dlatego silnik się słabo grzeje? I idąc dalej nie ma nadmuchu ciepłego powietrza?

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1