.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 22:00:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 b5 1.9 AHH Problem z czujnikiem oleju
PostNapisane: 02.mar.2015 14:52:17 
Użytkownik

Witam wszystkich,
Obszukałem wszystkie fora i nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania na mój problem.
Moja niunia to A4 1,9 Tdi AHH 2000r. Ostatnio zaświeciła mi się żółta kontrolka że minimum poziomu oleju w silniku, sprawdzam olej i tak jak zawsze stan jest ok i kontrolka świeciła się caly czas, fura nigdy nie brała oleju ani nie wyciekał od wymiany do wymiany praktycznie to samo, tak wiec wymieniłem czujnik oleju (do tej pory był oryginalny od nowości) Pan w sklepie doradził mi czujnik firmy Topran za 200zł mowił ze naprawde dobry. Po wymianie czujnika do czasu przejechania ok 80km wszystko ok. potem znowu zaświeciła się kontrolka od poziomu oleju, sprawdziłem olej jest oczywiscie poziom ok odpalam samochod i kontrolka sie nie swieci. I tak teraz caly czas po przejechaniu ok. 60 - 80km niezależnie czy szybko czy wolno czy za jednym razem 80km czy na krotkich dystansach zaswieca mi sie kontrolka poziomu oleju i nie zgasnie dopoki nie sprawdze oleju. nawet gdy po stoi pare dni to gdy zgasze go na zapalonej kontrolce to po paru dniach przekrecam zaplon kontrolka sie swieci a tylko gdy sprawdze olej i kontrolka gasnie. oczwiscie stan oleju jest caly czas w normie. Sprawdzane również było podłączenie czujnika i jest ok. Czy ktoś wie co sie może dziać? Czy to znaczy czeka mnie zakup kolejnego czujnika oleju? Jeśli tak to jakiej firmy kupić?
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Tytuł: Re: A4 b5 1.9 AHH Problem z czujnikiem oleju
PostNapisane: 02.mar.2015 16:15:25 
Użytkownik

Auto: Renata
Krancowka w zamku maski do wymiany

PostNapisane: 02.mar.2015 16:20:25 
Moderator

Auto: Audi S4
W B5 była takowa ?

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

PostNapisane: 02.mar.2015 16:32:17 
Użytkownik

Auto: A6 C5 2.8 Avant Quattro (ACK)
Była taka krańcówka tak samo jak i był czujnik wyciągnięcia bagnetu. Napewno to jego sprawka.
A tak na powaznie to firma Hans Pries / Topran nie ma za dobrej opinii. Kupując czujnik to zdecydowanie wybrałbym HELLA. Koszt o jakies 100-130 zl większy ale pewność że zadziała. Jeśli masz kogos znajomego na podkładke czujnika to sprawdz a ten oddaj miłemu Panu w sklepie.

PostNapisane: 03.mar.2015 15:39:42 
Użytkownik

dzięki za info.
próbowałem już róznych sposobów z wyciąganiem bagnetu i sprawdzeniem oleju i gdy wyciągne bagnet tylko raz sprawdze olej i włoże z powrotem to nadal świeci się kontrolka, natomiast by zgasła musze wyciągnąć bagnet wytrzeć go włożyć z powrotem i wyciągnąć sprawdze czy jest stan i włożyć go znwou i wtedy dopiero gaśnie (no i takie sprawdzenie skutkuje tylko po odczekaniu kilkunastu minut po zgaszeniu samochodu tak by olej zdążył ścieknąć)
Tapip na wymiane niestety nie mam ale myśle że może zamiast kupować od razu nowy i pakować kase to kupić jakiś oryginalny używany.

Strefa czasowa: UTC + 1