Wiecie w życiu już nakupowałem się troszke aut z zachodu i wypracowałem sobie swoje spostrzeżenia.
Jeśli ktos autko sprzedaje to:
1 - jest po dwonie
2 - ma usterkę mechaniczną
punkt 1 raczje opłaca się tylko w nowszych modelach i niewielkich kosmetycznych uszkodzeniach.
punkt 2 głównie dotyczy aut kilkunastoletnich i 95% sprowadzonych w PL które wyglądają ladnie i mają atrakcyjną cenę to samochody z wadą mechaniczną.
NIe było by w tym nic złego bo w PL naprawdę da się w rozsądnych pieniądzach ogarnąć bardzo kosztowne naprawy na zachodzie, chociazby naprawa Turbo czy automatu o małym remoncie silnika już niewspominająca. Często starsze autka nie przechodzą już na zachodzie przeglądu ekologicznego z uwagi na zużyte katalizatory w PL wycinamy katy wyprogramowujemy testy lambda i autka ślicznie śmigają.
Czasem autka maja naprawdę błahe usterki z którymi ASO na zachodzie sobie nie radziło (przykład zafiry mojej zony naprawa kosztowała 3zł) są też wadu poważniejsze moje RS6 kupione z uszkodzonym konwerterem ale wiedziałem o tym uczciwie od początku. Natomiast niewątpliwie największym problemem są nasi kochani pośrednicy którzy ściągają autko z wadą rzeźbią to byle jak i sprzedają jako pełnosprawne i tu można się nadziać.
Wiec moja rada jeśli auto wygląda na naprawdę zadbane bez przygód blacharskich to nie napalajmy się na "rodzynka" tylko bardzo wnikliwie zacznijmy się przyglądać istotnym podzespołom mechanicznym (tym drogim) niema siły jeśli auto jest ładne musiał istnieć powód jego sprzedaży na zachodzie za niską cenę, najprawdopodobniej powód mechaniczny.
Odnośnie twojego tytania:
Charoneo napisał(a):
widac nawa jest bardzo skomplikoana , lub posiaczy jest nie wielu , no nic dzieki za pomoc , znalazlem tylko jakies trzepki informacji na google
http://www.turbodiesel.pl/projekty/audi ... 2km-522nm/ nic co by rozwiało moja ciekawość , turbo tej firmy czemu jest takie tanie to jakis bubel czy narmalna turbina?
http://top-tune.pl/turbo-hybrydowe-stag ... -p-80.htmlto nie badziew tylko usługa regeneracji turbo z małym update żadna atrakcyjna cena powiedziałbym normalna.
co do chipowania silnika to w poprzednim poście troszkę satyrycznie podeszłem do odpowiedzi naprawdę rozbawiło mnie twoje pytanie o nazwe programu zabrzniało jak poszukiwanie antywirusa do kompa a nie informacja o "chipie" samochodowym.
teraz już poważniej potocznie "program" do auta to po prostu rekonfiguracja komputera silnika w celu uzyskania lepszej mocy i kupuje się go nie na sieci tylko wykonuje go specjalistyczna firma tuningowa na hamowni indywidualnie dla konkretnego auta tylko taki "soft" ma naprawdę sens. Nie daj sobie wmówić że gotowce po pareset złotych wgrywane wysyłkowo z allegro dają podobne efekty temat jest naprawdę obszerny i dość skomplikowany a efekty nieudanych "chipów" bywają dość kosztowne.
gitmar napisał(a):
Możliwe....nie jedno auto z Lublina widziałem ze świeżą skórą. Może mają taniego tapicera
to nie nowa tapicerka tylko odnawiana (lakierowana) zabieg bardzo odmładza tapicerkę ale niestety nie jest zbyt trwały aczkolwiek początkowe wrażenie powala, widać w Lublinie ktoś opanował tą technikę.