.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 22:17:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A6 C5 Allroad 2.5 TDI Q - problem ze stabilnością auta
PostNapisane: 05.mar.2015 15:31:41 
Użytkownik

Auto: A4 B5
Cześć,

Mam pytanie odnośnie mojego auta. Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz przy jeździe na mokrej i śliskiej nawierzchni. Autem jakby zarzuca, tak jakby koła dostawały nagłego poślizgu i samochód po prostu przez ułamek sekundy sprawia wrażenie jakby jechał po lodzie. Czuję się jakby na chwilę napęd się rozłączał i po chwili załączał i powodował takie wrażenia. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Dodam, że wszystkie opony były kupione razem i są od jednego kompletu.

Jak jest sucho to nie czuję tego, ale jak jest ślisko to nie czuję się pewnie niestety w tej sytuacji jak auto tak jakby było podatne na bardzo silne, boczne podmuchy wiatru i bujało je po całym pasie...

Ostatnio edytowano 06.mar.2015 09:23:31 przez mr_answer, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: A6 C5 Allroad 2.5 TDI Q
PostNapisane: 05.mar.2015 17:34:31 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
mr_answer napisał(a):
Cześć,

Mam pytanie odnośnie mojego auta. Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz przy jeździe na mokrej i śliskiej nawierzchni. Autem jakby zarzuca, tak jakby koła dostawały nagłego poślizgu i samochód po prostu przez ułamek sekundy sprawia wrażenie jakby jechał po lodzie. Czuję się jakby na chwilę napęd się rozłączał i po chwili załączał i powodował takie wrażenia. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Dodam, że wszystkie opony były kupione razem i są od jednego kompletu.

Jak jest sucho to nie czuję tego, ale jak jest ślisko to nie czuję się pewnie niestety w tej sytuacji jak auto tak jakby było podatne na bardzo silne, boczne podmuchy wiatru i bujało je po całym pasie...

Przyjrzyj się zawieszeniu, amortyzatorom, maglownicy.
Wprawny diagnosta wyłapie problem.

Tytuł: Re: A6 C5 Allroad 2.5 TDI Q - problem ze stabilnością auta
PostNapisane: 06.mar.2015 09:31:54 
Użytkownik

Auto: A4 B5
Właśnie ostatnio przegląd rejestracyjny przechodził i niby wszystko ok... Zawieszenie całe zrobione, poduchy 4 są nowe, przód zawieszenie zrobiony. Tył ponoć jest ok. Ale dodatkowo, jak się jedzie w normalnych warunkach i droga pozostawia wiele do życzenia w kwestii jakości to tyłem jakby bujało na boki często na wybojach (pewnie jakieś wahacze z tyłu, ale na przeglądzie niby wyszło, że jest wszystko ok). Ale to "ślizganie" na mokrym dopiero ostatnio się pojawiło.

Fakt faktem, że pompa wspomagania zaczęła wyć ale jeszcze nie cieknie. Czy to może mieć wpływ na te uślizgi? Kiedyś już wymieniałem pompę wspomagania ale takie objawy nie występowały. Albo to wina zimówek... Zobaczymy czy po założeniu letnich będzie wszystko ok.

PostNapisane: 06.mar.2015 10:39:06 
Użytkownik

Auto: Allroad AKE
mr_answer napisał(a):
Właśnie ostatnio przegląd rejestracyjny przechodził i niby wszystko ok... Zawieszenie całe zrobione, poduchy 4 są nowe, przód zawieszenie zrobiony. Tył ponoć jest ok. Ale dodatkowo, jak się jedzie w normalnych warunkach i droga pozostawia wiele do życzenia w kwestii jakości to tyłem jakby bujało na boki często na wybojach (pewnie jakieś wahacze z tyłu, ale na przeglądzie niby wyszło, że jest wszystko ok). Ale to "ślizganie" na mokrym dopiero ostatnio się pojawiło.

Fakt faktem, że pompa wspomagania zaczęła wyć ale jeszcze nie cieknie. Czy to może mieć wpływ na te uślizgi? Kiedyś już wymieniałem pompę wspomagania ale takie objawy nie występowały. Albo to wina zimówek... Zobaczymy czy po założeniu letnich będzie wszystko ok.

Na tych testach w stacji diagnostycznej to 3/4 amorków wychodzi ze jest petarda a tym czasem po wymontowaniu w wiekszosci przypadków okazywało sie ze z amorków zostały pompki :) Jesli twoje quattro jest niestabilne w zakretach a powinno isc jak po szynach to na bank amorki powiedziały papa...Najlepszy efekt uzyskasz po wymianie wszystkich czterech.
Jak masz uslizg kół to ESP zaczyna reagować? Pompa wspomagania nie ma w tym momencie znaczenia ale dobrze jak by nie wyła :D

PostNapisane: 19.mar.2015 21:21:51 
Użytkownik

Auto: Allroad C5 2,5 TDI
Do sprawdzenia geometria zawieszenia. Przód jak i tył.

PostNapisane: 24.mar.2015 12:27:21 
Użytkownik

@mr_answer

Twoim problemem są prawdopodobnie zużyte silent blocki w tylnym zawieszeniu. Miałem podobny problem w Saabie 9-5, wrażenie jakbym driftował na każdym zakręcie...

Strefa czasowa: UTC + 1