Witam.
Jako że szukam właśnie nowego środka lokomocji zwracam się do was z pytaniem o opinie dot. silników benzynowych w Audi A6 C5.
W gre wchodzą chyba w moim przypadku 2 opcje
1.8T lub 2.4 V6 (takze w quattro)
Ja swój kupuje w kombi i moim założeniem jest posiadanie nadmiaru mocy w trasie z zaladunkiem dla rodzinki 2+1.
Nie jestem piratem ale cenie sobie nadmiar mocy gdy przychodzi mi wyprzedzic coś dluzszego na trasie z samochodem zaladowanym na wakacje.
Samochodzik bedzie samochodem "dojazdowym" a nie jezdzacym na muss codziennie do pracy itd. Wiec traktuje je jako srodek lokomocji od czasu do czasu + wypad na wakacje/na swieta. Duzo km to on nie bedzie klepał rocznie (oceniam na jakies max 10,000 rocznie max)
Pytanie do was. Który z silników byście wybrali i dlaczego?
lub
Jak byście porównani obie te jednoski?
Jakie sa ich zalety i wady.
Ze swojej strony wiem że co mechanik/osoba to opinia. Mi polecają 1.8T ze wzgledu na to iż jest to prostszy silnik w obsłudze mechanicznej, oszczędniejszy a i moc spoko. Mankament - turbo ktore podobno mozna zregenerowac za ok 400zl.
Niestety takowych audiczek mało u nas wiec biore tez pod uwage V6 w 2.4, ale tutaj podnobno zaczya się zgrzytanie zebami mechanikow bo problematyczny silnik w jego obsludze mechanicznej. Moc spoko, bez wodotryskow no i spalanie wyzsze.
Proszę o jakąkolwiek pomoc bo sam mechanicznie jestem laikiem a zawsze przezawsze chcialem miec A6 wlasnie w C5
teraz mnie stać i musze coś nowozalozonej rodzince zapewnic.
Moją uwage zwrócił ten model:
http://otomoto.pl/audi-a6-2-4-v6-po-lif ... 46928.htmlCo zwróciło moją uwage:
Dobry już zamontowany gaz
Dobra opcja wyposażenia
Xenony (ktore jak dla mnie to muss do wymiany jezeli by nie miał)
To co sie dowiedzialem od właściciela:
VIN: WAUZZZ4B02N038795
Rozrząd robiony przy ok 200,000 w 2013r.
Opony zimowe (wg. wlasciciela na 2-3 sezony jeszcze starcza)
Butla gazu w kole 60L
Klima sprawdzona i nabita teraz przed sezonem wiosennym
Auto w ciagłej eksploatacji
Bede wdzieczny za wszelkie opinie i podpowiedzi.
Serdecznie pozdrawiam
DEWO